Jan Kovero vastaa BDO oy:n arvonmääritys- ja yrityskauppaliiketoiminnasta sekä johtaa BDO:n reilun 20 henkilön Corporate Finance -tiimiä.
2.5.2022 klo 15:46
Uutinen

Yrityksen arvon määrittäminen vie hetken, hyväksyminen voi viedä vuosia

Noin 3 000 lappilaista yritystä on lähivuosina omistajanvaihdoksen edessä. Yrityksen myymisessä olennainen osa on yrityksen arvon määrittäminen. Lapin ov-koordinaattorihanke järjestää kesäkuussa Arvonmäärityksen asiantuntijaseminaarin, johon toivotaan laajaa osallistumista niin rahoittajien, yritysneuvojien ja yrittäjien kesken ympäri Lappia.

Lapissa noin 3 000 yritystä on lähivuosina tulossa tilanteeseen, jossa yrittäjän tulee harkita jatkaako vielä itse toimintaa, myykö yrityksensä vai löytääkö sille jatkajan joko työntekijöiden tai perheen piiristä. Kaikkiin näihin vaihtoehtoihin liittyy olennaisena yrityksen arvon määrittäminen.

Voisi kuvitella, että etevä talousasiantuntija löytää yritykselle numeerisen arvon kohtuullisen nopeasti pelkästään tutustumalla yrityksen kirjanpitoon, mutta asia ei ole niin yksinkertainen.

Yrityksen arvon määrittämiseen vaikuttavia tekijöitä:

  • Asiantuntijoiden näkemykset poikkeavat toisistaan, ja yrityksen arvoa voidaan tarkastella usealla eri menetelmällä.
  • Yrittäjän oma näkemys elämäntyönsä arvosta voi poiketa huomattavasti ostajan kyvystä ja halusta maksaa.
  • Mitä myydään voi olla epäselvää – mikä on hyvän nimen hinta?
  • Onko hinta ostajalle oikea?

Arvonmäärityksen asiantuntijaseminaarissa avataan eri lähestymistapoja yrityksen arvoon 

Yrityksen myymisen prosessi on usein yrittäjän uran vaikein osa. Oma työ tulisi kyetä puristamaan myytäväksi tuotteeksi. 

Aloittamien oli helppoa, lopettamien vaikeaa, totesi eräs yrittäjä hankkeen valmennustilaisuuden päätteeksi.

Harvoin asiat paranevat odottamalla. Tämän vuoksi Lapin Yrittäjien omistajanvaihdoksia edistävässä hankkeessa pyritään avaamaan erilaisia lähestymistapoja yrityksen arvoon. Hanke järjestää 3.6.2022 klo 9–12 Arvonmäärityksen asiantuntijaseminaarin, johon toivotaan laajaa osallistumista ympäri Lappia. Tilaisuus järjestetään Rovaniemellä, ja sitä voi seurata myös etänä. 

Tilaisuuteen toivotaan osallistumista erityisesti tahoilta, jotka työskentelevät yrittäjien neuvonnan ja rahoituksen parissa – ja tietysti yrittäjiä, jotka haluavat ymmärtää paremmin yrityksen arvostukseen liittyviä tekijöitä.

– Yrittäjän kohtaamisessa tulee arvostaa tätä valtavaa työpanosta ja henkistä sitoutumista, jonka yrittäjä on elantonsa eteen tehnyt, sanoo Lapin ov-koordinaattorihankkeen projektipäällikkö Seppo Selmgren.  

– Mahdollisimman konkreettiset esimerkit auttavat hyvin yrittäjää, mutta näkemystä eri tasoilta tulee olla myös, Selmgren jatkaa.

Tarjolla huippuasiantuntemusta 

Arvonmäärityksen asiantuntijaseminaarin keskustelua fasilitoi BDO Corporate Finance oy:n asiantuntija Jan Kovero.

Janilla on yli 20 vuoden kokemus yrityskaupoista, markkina-analyyseista ja konsultoinnista. Hän vastaa BDO oy:n arvonmääritys- ja yrityskauppaliiketoiminnasta sekä johtaa BDO:n reilun 20 henkilön Corporate Finance -tiimiä. Hänelle on nykyisessä roolissaan kertynyt kokemusta strategisista Due Diligence -selvityksistä, rahoitusjärjestelyistä, yrityskauppaneuvonannosta sekä arvonmäärityksestä. 

Tilaisuudessa keskustellaan erilaisista kohtaamisista myös käytännön eri tasoilla, kuten kunnallisessa yritysneuvonnassa, rahoittajien kanssa ja yrittäjien kesken.

Tilaisuuteen osallistuminen ei ole merkki yrityksen myynnistä.

Jokaisen tulisi olla kohtuullisen tietoinen oman yrityksensä arvosta ja siihen vaikuttavista tekijöistä, sillä samoilla työkaluilla yritystä johdetaan myös jokapäiväisessä toiminnassa.

Jan Kovero, BDO

Lapin ov-koordinaattorihanke

  • tuottaa maksutonta neuvontaa omistajanvaihdoksista yrittäjille ja yrityksille.
  • kartoittaa tarjolla olevat palvelut ja palveluntarjoajat.
  • järjestää ostajien ja myyjien kohtaamisia sekä seminaareja ja työpajoja.
  • toimii yhteistyössä omistajanvaihdospalveluita tuottavien tahojen kanssa.
  • Lapin omistajanvaihdoskoordinaattori -hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin kuntien kanssa. Hankkeen rahoittaa Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma ja Lapin liitto. Hankkeen päärahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoituksen budjetti on 342 660 € (vuoden 2020 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta 274 128 €). Hanke päättyy 31.3.2023.

Lisätietoja

Seppo Selmgren

omistajanvaihdoskoordinaattori
Lapin Yrittäjät