4.5.2020 klo 09:10
Uutinen

Yrityksiä perustettiin ahkerasti juuri ennen koronakriisin alkua, mutta mitä sitten tapahtui? ”Notkahdus oli maltillinen”

Yritysten perustaminen on kääntynyt laskuun, mutta kriisin vaikutus perustamisinnokkuuteen ei ole ollut yhtä kova kuin ennakoitiin.

Maksutonta yritysneuvontaa tarjoavien Uusyrityskeskusten kautta perustettiin tammi-maaliskuussa uusia yrityksiä hieman enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Tällä hetellä vähintään puolessa Uusyrityskeskusten neuvontatapauksista käsitellään koronapandemian seurauksia. Samaan aikaan perustamisneuvonnallekin on edelleen kysyntää.

Suomen 30 uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-maaliskuun aikana yhteensä 1713 uutta yritystä. Tämä on kolme prosenttia enemmän kuin vastaavalla aikajaksolla vuotta aikaisemmin. Asiakkaita Uusyrityskeskuksissa oli tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 14 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

– Alkuvuoden valtakunnallisissa luvuissa ei oikeastaan ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Kukaan ei varmasti osannut vuodenvaihteen jälkeen kuvitella, että koronasta tulisi maailmanlaajuisesti näin iso kriisi, ja vieläpä näin nopeasti. Koronaepidemian vaikutukset alkoivat näkyä Uusyrityskeskuksissa vasta maaliskuun loppupuolella, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama kertoo.

Neuvonnan asiakasmäärä kolminkertaistunut

Kun koronaepidemian vaikutukset yrittäjyyteen tulivat näkyväksi maaliskuun puolivälin aikoihin, Suomen Uusyrityskeskukset käynnistivät yhdessä Suomen Yrittäjien, Kuntaliiton ja Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKESin kanssa Alueesi korona-apu yrittäjälle -palvelun. Uusyrityskeskusten yritysneuvojien toimenkuva laajeni hetkessä perustamisneuvonnan lisäksi myös toimivien yritysten neuvontaan ja kriisiavun antamiseen.

Vähintään puolet Uusyrityskeskusten asiakkaista on nyt toimivia yrittäjiä, joita autetaan tekemään oikeat toimenpiteet ja hakemaan sopivaa rahoitusta koronakriisistä selviämiseksi.

– Yritysneuvojillamme on ollut nyt jopa kolminkertainen määrä asiakkaita normaalioloihin verrattuna. En ole kuitenkaan kuullut yhdenkään neuvojan kyseenalaistavan tätä ratkaisua, mikä kertoo paljon neuvojiemme asenteesta työtään kohtaan, Kallama kiittelee.

Uusia yrityksiä perustetaan myös kriisin keskellä

Vaikka koronavirus on vaikuttanut poikkeuksellisella tavalla yrittäjyyteen, yritysten perustaminen ei ole tauonnut kriisin aikana. Suomen Uusyrityskeskukset ry on arvioinut yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen kanssa, että yritysten perustaminen olisi vähentynyt koronaepidemian myötä 15-25 prosenttia alkuvuoteen verrattuna.

– Notkahdus perustamisluvuissa on maltillinen, kun ottaa huomioon, miten voimakkaasti korona iski yrittäjyyteen. On kuitenkin paljon myös niitä toimialoja, joilla koronan vaikutus tuotteen tai palvelun kysyntään on neutraalia tai jopa positiivista. Vaikuttaa siltä, että ihmiset osaavat myös katsoa koronakriisin yli ja nähdä, että tilanne tasaantuu ennen pitkää, Kallama sanoo.

Uusyrityskeskuksiin on odotettavissa lisää uusia asiakkaita vielä koronatilanteen rauhoituttuakin, sillä perinteisesti lomautukset ja irtisanomiset ovat lisänneet yritysten perustamisaktiivisuutta.

– Yrittäjyydellä on aivan keskeinen rooli, kun yhteiskunnan toimintaa aletaan elvyttää kriisin jälkeen. Hallitus on nyt parantanut uusien yritysten toimintaedellytyksiä koronaepidemian vaikutusten keskellä myöntämällä joustoja starttirahaan. Toivomme, että tällaisia kädenojennuksia uutta yrittäjyyttä kohtaan on tiedossa vielä lisää, Kallama jatkaa.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi