18.12.2017 klo 15:06
Uutinen

Yritystä perustamassa? 5 asiaa, joita et ehkä tiennyt starttirahasta

TE-toimiston myöntämä starttiraha ei ole automaattinen etuisuus uudelle yrittäjälle. Ennen tuen hakemista kannattaakin selvittää, mitkä asiat voivat olla esteenä sen saamiselle.

Osa uuden yrityksen perustajista on oikeutettu työ- ja elinkeinotoimiston myöntämään starttirahaan. Tuen ajatuksena on turvata yrittäjän toimeentulo siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää. Starttirahaa saa enintään 12 kuukauden ajan ja sitä haetaan työ- ja elinkeinotoimiston verkkopalvelussa, jossa selvitetään esimerkiksi yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelma.

Starttiraha lasketaan perustuesta, joka on 32,40 euroa päivältä (vuonna 2017).

Jätä hakemus ennen toiminnan käynnistämistä

Tulevan yrittäjän kannalta tärkeintä on muistaa hakea starttirahaa ennen yrityksen perustamista. TE-toimisto ei myönnä tukea, jos yritys on aloittanut toimintansa ennen starttirahahakemuksen jättämistä.

Tee perusteellinen liiketoimintasuunnitelma

Starttirahaa eivät saa kaikki yritystä perustavat. TE-toimisto selvittää muun muassa sen, onko yrittäjällä realistiset mahdollisuudet onnistua suunnitellussa liiketoiminnassa. Tässä kohtaa on iso merkitys liiketoimintasuunnitelmalla.

Riittävästi tuloja muualta?

TE-toimistoa kiinnostaa myös se, aikooko yrittäjä harjoittaa liiketoimintaansa päätoimisesti. Jos yrittäjällä katsotaan olevan riittävästi tuloja ennen yrityksen perustamista, starttirahaa ei myönnetä. Tässä kohtaa isoin merkitys on yrittäjän tekemällä raha- ja budjettilaskelmalla.

Starttirahaa ei myönnetä, jos yrittäjä saa palkkatuloa tai muita etuuksia kuten opintotukea.

Toimiala voi estää starttirahan

Jos yrittäjä on perustamassa yritystään toimialalle, joka on omalla alueella hyvin kilpailtu, TE-toimisto voi evätä starttirahan sen perusteella, että se vääristäisi alueellista kilpailua. Useimmiten esimerkiksi parturien ja pitserioiden on vaikea saada starttirahaa.

Starttirahaa voi saada, vaikka olisi yrittänyt ennenkin

Starttirahaa voi saada, vaikka henkilöllä olisi ollut aikaisemmin yritys esimerkiksi sivutoimisesti palkkatyön ohessa. Jos hän jättäytyy palkkatyöstään kokopäiväiseksi yrittäjäksi eikä ole aikaisemmin saanut starttirahaa, sitä voidaan myöntää jos muut ehdot täyttyvät.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

>> Lue lisää yrityksen perustamisesta.