Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pitkät maksuajat edelleen yritysten ongelmana
Yrittäjägallupin mukaan pitkät maksuajat vaivaavat yrityksiä edelleen. Kuva: Getty Images
14.11.2022 klo 13:42
Uutinen

Yritysten maksuaikapiina jatkuu – Puolet joutuu odottamaan rahojaan yli kuukauden: ”Kyseessä maan tapa” 

Yli puolet Yrittäjägallupin vastaajista kertoo, että lakia ei ole noudatettu maksuaikoja venytettäessä. Ongelma on pahin rakennusalalla ja teollisuudessa.

Pitkät maksuajat koetaan edelleen merkittäväksi ongelmaksi. Tämä käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista.

– On väärin, että pienet yritykset toimivat isompien yritysten pankkina. Maksuaikalakia ei noudateta, ja siksi viranomaisten pitää alkaa valvoa sen noudattamista. Tästä tarvitaan nopeasti hallituksen esitys eduskuntaan, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen painottaa.

Olemme aikaisemmin kertoneet maksuajoista kärsivästä yrityksestä täällä.

Yrittäjägallupin mukaan 22 prosenttia yrityksistä kertoo, että niiden maksuaikoja on pidennetty kahden viimeisen vuoden aikana. Ongelma koskee noin 66 000 pk-yritystä, eniten kärsivät teollisuuden ja rakennusalan yritykset.

Yrittäjägallupin perusteella eniten maksuaikojaan on pidentäneet suuret yksityiset. Vain puolet yli kuukauden maksua odottaneista yrityksistä on sopinut asiasta.

EU otti kantaa maksuaikoihin

Lain mukaan yritysten välisten laskujen maksuaika saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä on sovittu. Teollisuudessa puolet yrityksistä joutuu odottamaan saataviaan yli 30 päivää, kaupan alalla lähes 40 prosenttia.

Hieman yli puolet, 51 prosenttia yrityksistä sanoo, että lakia ei ole noudatettu, kun maksuaikoja on pidennetty yksipuolisesti. Tällöin asiasta ei ole sovittu maksuehtolain kirjaimen mukaan.

– Puolessa niistä tapauksista, joissa palvelun tai tuotteen toimittanut yritys on joutunut odottamaan maksua yli kuukauden, ei ole sovittu pidemmästä maksuajasta, vaikka laki sitä vaatii. Se on iso ongelma, johon pitää puuttua, Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula toteaa.

Makkulan mukaan kyseessä on ”maan tapa”. Suuryritys lähettää yksipuolisesti tiedon, jossa ilmoitetaan pienyrittäjän saavan rahansa myöhemmin sääntely edellyttää.

– EU:n komissio on todennut, että neljännes konkursseista johtuu siitä, etteivät yritykset saa ajoissa maksujaan.

Noin puolet Yrittäjägallupin vastaajista katsoo, että viranomaisen tulisi valvoa lain noudattamista.

– Pienyrittäjät haluaisivat saada rahansa kumppaneiltaan kuukauden sisällä, jotta ne voivat puolestaan maksaa omat palkat ja laskut ajallaan, Makkula perustelee.

Vahva tuki hallituksen lupaukselle

Suomen Yrittäjät tukee pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelman kirjausta, jossa luvataan selvittää maksuaikoja koskevan lainsäädännön uudistamista. Uudistustyön tavoitteena on vahvistaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä.

Ratkaisuksi hallitus esittää valvovaa viranomaista, jonka tietoon yrittäjät voisivat saattaa sopimuskumppanin lainvastaiset vaatimukset. Viranomaisella olisi toimivalta tutkia, ohjeistaa ja määrätä sanktioita lainvastaisesta menettelystä.

– Oikeusministeriössä on valmisteltu erinomainen esitys. Se on tuotava eduskuntaan välittömästi, kun se vielä ehtii sen käsitellä. Yksipuolisesti sanellut pitkät maksuajat eivät ole kenenkään etu, vaan niihin on puututtava, Yrittäjien Tiina Toivonen vaatii.

Tutkimuslaitos Kantar toteutti Yrittäjägallupin Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Tutkimukseen vastasi 1 091 pk-yrityksen edustajaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen