KPY-blogi
15.6.2023
Mervi Järkkälä

Positiivinen maakuntakuva houkuttelee yrityksiä sijoittumaan alueelle.

Maakunnan elinvoima rakentuu useista tekijöistä, joihin kaikkiin voimme yhdessä vaikuttaa. Tämä on tärkeää kaikille asukkaille ja kunnille. Yritysten menestyminen mahdollistaa asukkaille terveen julkisen talouden, kohtuullisen verotuksen ja laadukkaat palvelut. Tutkimus toi jälleen ilmi, että yrityspalvelut ovat yrittäjän lähipalvelu. Jokainen yritys tarvitsee jossakin elinkaarensa vaiheessa apuja, neuvoja, koulutusta ja rahoitusta. Lisäksi uutiset merkittävistä suurinvestoinneista alueellamme antaa viitteitä positiivisemmasta tulevaisuudesta.

Yrittäjät solmi alkukeväästä Keski-Pohjanmaan liiton kanssa maakunnallisen Elinvoimalupauksen, elinvoimaisen yrittäjyysmaakunnan edistämiseksi. Lupauksessa on kirjattu yhteisiä toimia kuten mm. toimiva vuoropuhelu, sujuvat valmisteluprosessit sekä maakunnan yhteiset edunvalvontakohteet Myös toimialueen 18 paikkakuntaista yrittäjäyhdistystä on solminut vastaavan Elinvoimalupauksen oman kunnan/kaupungin kanssa. Lupauksissa on kirjattu toimenpiteistä mm. julkisista hankinnoista, yrittäjätapaamisista sekä yritysvaikutusten arvioinnista, ja niitä seurataan säännöllisesti. Olemme ylpeitä alueestamme koska saimme eniten elinvoimalupauksia synnytettyä koko Suomessa. Kiitos siitä asianosaisille.

TE-PALVELUJEN UUDISTAMISTARPEET – Alueen kunnat jälleen muutoksen kourissa

Kunnille tuli jälleen uusi valtionosuustehtävä koska alueen työllistämisvelvoitteet on saavutettava. Yhdellä työllisyysalueella on oltava vähintään 20 000 henkilön verran työvoimaa. Tämä rajaus on aiheuttanut paljon keskustelua kuntien ja valtion välillä. Toivomme että yhteistyöalueet syntyvät ilman vanhoja kaunoja tai poliittisia kähmintöjä. TE2024-uudistuksesta ei saa tulla hyvinvointialueuudistuksen toisintoa. Hyvinvointialue-uudistuksessa tuli lopulta liian kiire, rakenteita uudistettiin, mutta laajempaa toiminnallista uudistusta ei toteutettu. Pahimmissa tapauksissa muutettiin lähinnä sairaanhoitopiirien kyltit hyvinvointialueiksi. Uudistusten tehtävä on purkaa byrokratiaa ja tuottaa sujuvampaa palvelua. Tai näin se ainakin piti olla.  Ja kannattaa ottaa työnantajat mukaan päätöksentekoon, siis yrittäjät, joiden kautta syntyvät työpaikat.

Kiire sotkee sujuvammankin suunnitelman. Nyt työllisyyspalvelujen uudistaminen antaa mahdollisuuden myös laajempaan elinkeinopalvelujen uudistamiseen. Itse asiassa koko uudistuksen perusideana oli, että elinkeinopalvelut ja työllisyyspalvelut ovat nykyistä paremmin yhtenäinen kokonaisuus saman vastuutahon alaisuudessa. Erityisen tärkeää on huomioida oman alueen yritykset ja heidän työllistämistarpeet. Kannattaa siis pitää yrittäjät mukana suunnittelussa, näin välitettäisiin mahdollisia valuvikoja.

Jos tehokkaan työnvälitys- ja koulutusjärjestelmän kautta saatavilla on nykyistä enemmän ammattitaitoista, motivoitunutta ja osaavaa työvoimaa, joka olisi ketterästi liikuteltavissa työvoimatarpeiden mukaan, niin yritykset pystyisivät työllistämään nykyisen työvoimapulan aikana useita tuhansia työntekijöitä nykyistä enemmän. Silloin TE-uudistuksen tavoite, 7000-10000 lisätyöllistä, olisi jo saavutettu.

Mitä parhainta kesää kaikille ja muistakaa rentoutuakin niin jaksamme rakentaa uusia uudistuksia joiden kautta rakennamme myös menestystä.

Mervi Järkkälä, toimitusjohtaja

Mervi Järkkälä