6.10.2005 klo 11:23
Lausunto

Hallituksen esitys laiksi lähetetyistä työntekijöistä annetun lain muuttamisesta ( HE 142/2005) ja hallituksen esitys laiksi työturvallisuuslain muuttamisesta ( HE 143/2005)

Eduskunta
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Suomen Yrittäjät esittää otsikossa mainitussa asiassa lausuntonaan kunnioittavasti seuraavaa:

Lähetettyjen työntekijöiden työehtojen valvontaa koskeva yleinen mielenkiinto on lisääntynyt voimakkaasti EU:n itälaajentumisen jälkeen. Laajentumisen yhteydessä säädetty niin sanottu siirtymäaikalaki on saanut aikaan työmarkkinoillamme rakenteellisen muutoksen, kun uusissa jäsenmaissa toimiva työnantaja voi lähettää Suomeen työvoimaa palveluiden vapaan tarjonnan piirissä samaan aikaan kun kyseiset työntekijät suomalaisen työnantajan palvelukseen tullessaan tarvitsisivat työntekijän oleskelulupaa vastaavan työvoimatoimiston hyväksyvän päätöksen. Suuri osa niistä työntekijöistä, jotka ilman siirtymäaikalakia tulisivat suoraan suomalaisen työnantajan palvelukseen, tulee Suomeen nyt lähetettyinä työntekijöinä. Tätä taustaa vasten lähetetyistä työntekijöistä annetun lain muuttamista nyt esitetyin tavoin voidaan pitää perusteltuna.

Suomen Yrittäjät haluaa kuitenkin tuoda esiin huolestuneisuuden esitettävän lain 2.2 §:n muutoksen mahdollisista vaikutuksista työehtosopimusten yleissitovuusjärjestelmään. Työsopimuslain mukaan tilanteissa, joissa työsuhteessa ei tule noudatettavaksi normaalisitova eikä yleissitova työehtosopimus, eivätkä työnantaja ja työntekijä ole sopineet työstä maksettavasta vastikkeesta, on työstä maksettava tavanomainen ja kohtuullinen palkka. Nyt esitettävän muutoksen mukaan lähetetylle työntekijälle tulisi työehtosopimuksen puuttuessa maksaa tavanomainen ja kohtuullinen palkka, jos työnantajan ja työntekijän sopima työstä maksettava vastike alittaa sen olennaisesti. Muutoksen perusteluissa on kiinnitetty huomiota siihen, että palkan tavanomaisuutta ja kohtuullisuutta arvioitaessa voitaisiin hakea johtoa alaa koskevassa työehtosopimuksessa kyseisestä työstä sovitusta vähimmäispalkasta, vaikka työehtosopimus ei ole yleissitova. Perusteluiden mukaan palkka voisi kuitenkin jonkin verran poiketa tästä palkasta.

Esitetty muutos on perusteltu vain edellä mainitun lähetettyjen työntekijöiden työmarkkinoiden muutoksen tähden. Vastaavaa säännöstä ei voitaisi sen yleissitovuuteen kohdistuvan vaikutuksen takia liittää työsopimuslakiin, eikä ei-yleissitovan työehtosopimuksen vaikutuksia tule jatkossakaan miltään osin ulottaa muihin kuin sen normaalisidottuisuuspiirissä oleviin työnantajiin.

Merja Berglund
Työmarkkina-asiamies