15.12.2022 klo 14:26
Lausunto

Lausunto luonnoksesta Kansalliseksi metsästrategiaksi (KMS2035)

Maa- ja metsätalousministeriö
Lausuntopalvelu

Luku 2: Toimintaympäristö

Huomioita ja havaintoja strategialuonnoksen lukuun 2: Toimintaympäristön muutos

Suomen Yrittäjät ry kiittää mahdollisuudesta esittää lausunto Kansallisen metsästrategia 2035:n luonnoksesta. Luvussa 2 voitaisiin korostaa nykyistä enemmän metsien käytön ja metsätalouden läpinäkyvyyttä. Aito läpinäkyvyys ja sen yhdistäminen konkreettisiin tavoitteisiin ja vaatimuksiin koskien esimerkiksi päästöjä, hiilinieluja ja luonnon monimuotoisuutta johtaa kestävämpään metsien käyttöön ja parempiin ilmastovaikutuksiin. Toimintaympäristö on muuttunut ja muuttumassa koko ajan läpinäkyvyyden kannalta edullisempaan suuntaan: tiedon keruu helpottuu ja tehostuu esimerkiksi satelliittikuvauksen mahdollistaman automatisoidun muutostulkinnan ja aikasarja-aineistojen ansiosta.

Metsien tilan muutoksen tarkemman seurannan ansiosta metsäkatoa voidaan ennakoida entistä paremmin ja tavoitteet, haittojen hinnoittelu ja toiminnan rajaehdot panna käytäntöön entistä tehokkaammin.

Luku 3: Tahtotila

Huomioita ja havaintoja strategialuonnoksen lukuun 3.1: Visio – Kasvavaa hyvinvointia metsistä ja metsille

”Vahvistamme metsien elinvoimaisuutta, monimuotoisuutta ja sopeutumiskykyä” pitäisi olla ensimmäinen ja kaikkea muuta ohjaava metsästrategian päämäärä. Ilmastokriisin hillitsemisen rahassa mittaamattoman tärkeyden ja kiireellisyyden painottamisen lisäksi Suomen Yrittäjät muistuttaa, että kaikki muut strategian päämäärät ovat mahdollisia vain, jos metsien elinvoimaisuus, monimuotoisuus ja sopeutumiskyky turvataan.

Jos metsien elinvoimaisuutta, monimuotoisuutta ja sopeutumiskykyä ei voida taata markkinaehtoisesti, julkisen vallan on varmistettava tämän päämäärän toteutuminen. Pitkällä aikavälillä siitä hyötyvät ilmaston ja luonnon lisäksi myös metsäalan toimijat, metsänomistajat ja koko Suomi yleisemmin.

Huomioita ja havaintoja strategialuonnoksen lukuun 3.2: Strategiset päämäärät ja tavoitteet

Metsäteollisuuden tuotannon jalostusasteen nostamisen voisi tärkeytensä takia mainita myös tässä luvussa. Metsäalan arvonlisän kasvattamisesta kattava katsaus esimerkiksi täällä:

Berg-Andersson, Kulvik, Lintunen, Kunttu & Orfanidou 28.9.2022. FutureForest2040 –

Suomen metsäalan rakenteelliset muutokset sekä markkina- ja työllisyysnäkymät vuoteen 2040. ETLA Raportti No 131. [Viitattu 11.11.2022] Saatavilla: https://pub.etla.fi/ETLA-Raportit-Reports-131.pdf

Luku 4.1 Hankesalkku ja 4.2 Kärkihankkeet

Huomioita ja havaintoja strategialuonnoksen lukuun 4.1: Hankesalkku ja 4.2: Kärkihankkeet

Vaikka tätä käsitelläänkin kohdassa ”4.2.2 Elonkirjoa talousmetsissä”, myös kärkihankkeessa ”4.2.1 Metsien kasvu” voisi olla hyvä keskittyä siihen, millaista kasvua kannattaa tavoitella ja missä. Esimerkiksi ”Lisätään metsäpinta-alaa” jää toimenpiteenä melko eteeriseksi ilman tarkennuksia ja konkretiaa.

Muuta kommentoitavaa

Taulukko 3. Metsäalan uudistumista edistävät toimenpiteet: Toimenpiteissä voisi konkreettisemmin esittää esimerkkejä, joiden avulla uudistuminen saadaan toteutettua. Esimerkiksi ensimmäisessä kahdessa kohdassa satelliittikaukokartoituksen ja automaattisen muutostulkinnan kehittäminen ja laajempi käyttöönotto jne.

Suomen Yrittäjät

Ohlsbom Roope
ekonomisti