3.11.2023 klo 09:23
Lausunto

Lausunto vuoden 2030 maailmannäyttelyn isännyydestä

Työ- ja elinkeinoministeriö

Suomen Yrittäjät kiittää lausuntopyynnöstä.

Lausuntopyynnössä Elinkeinoministeriö pyytää lausuntoa vuoden 2030 maailmannäyttelyn hakijamaista äänestyspäätöksen valmistelua varten. Äänestyksessä on kolme ehdokasta, joista pyydetään kertomaan maiden välinen tärkeysjärjestys perusteluineen. Ehdokkaina ovat Rooma (Italia), Busan (Etelä-Korea) ja Riad (Saudi-Arabia).

Suomen Yrittäjien ehdokasmaat tärkeysjärjestyksessä
1. Rooma

Pidämme Roomaa ja Italiaa tällä kertaa parhaana vaihtoehtona maailmannäyttelyn isäntäkaupungiksi. Rooman teemat kuvaavat parhaiten nykyisen maailmantilanteen akuutteja aihepiirejä ja Euroopan vahvistumisen tarvetta. Koko Eurooppa tarvitsee tänään uudelleenteollistumista, jolla voimme turvata myös alihankintaketjut EU:n sisällä ja siten pitää huolta myös omasta resilienssistä ja huoltovarmuudestamme.

Rooma nostaa esille myös eurooppalaisten innovaatioiden merkityksen ja inkluusion. Ihmiset haluavat muuttaa muualta maailmasta Eurooppaan ja meidän on löydettävä kestäviä ratkaisuja muuttoliikkeeseen. Koko Eurooppa on ikääntymässä ja tarvitsemme uutta osaavaa työvoimaa, joiden on tärkeä tuntea olevansa osa eurooppalaista yhteiskuntaa.

    Luonnollisesti teemana on myös ajankohtainen ilmastonmuutos ja erityisesti se, mitä teknologisia ratkaisuja voisimme löytää ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Ilmastonmuutokseen ja kestävään rakentamiseen liittyy myös se, että Rooman maailmannäyttelyn rakennuksia ei pureta, vaan ne jäävät osaksi suurta innovaatiokeskusta. Tämä antaa myös suomalaisille yrityksille kätevästi mahdollisuuden perustaa pysyvämpi yksikkö Italian pääkaupunkiin, josta on erinomaiset yhteydet koko eteläiseen Eurooppaan ja myös muihin maanosiin.

    2. Busan

    Toiseksi sijoittuva erinomainen vaihtoehto on Etelä-Korean Busan. Teemat ovat myös hyvin ajankohtaisia liittyen nykyisiin maailman kriiseihin etsien mieluummin yhteisymmärrystä ja inhimillisyyttä kuin tuhoavia voimia. Kestävä ja luonnon kantokyvyn huomioon ottava ihmisten toiminta on varmasti ajankohtainen teema joka puolella maailmaa. Ihmisten ja maiden välinen tasa-arvoisuus on myös erityisen tärkeä teema nykymaailmassa.

    3. Riad

    Kolmannelle sijalle tulee tällä kertaa Saudi-Arabian Riad. Myös Riadin teemat ovat hyvin ajankohtaiset: 1) teknologian keinot ratkaista sosiaalisia haasteita, 2) ympäristöhaasteet ja teknologian mahdollisuudet ja 3) tasaisempi vaurauden jakautuminen maailmassa ja äänen antaminen kaikille maailman ihmisille. Myös erilaisuuden näkeminen vahvuudeksi korostuu Saudi-Arabian hakemuksessa.

    Suomen Yrittäjät

    Harri Jaskari
    johtaja