23.11.2022 klo 14:35
Lausunto

Selvitys kausityölakiin lisätyn pidättäytymispäätöksen vaikuttavuudesta eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle (ns. kausityölaki)

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt lausuntoa ns. kausityölakiin (laki kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä kausityöntekijöinä) 17.6.2021 lisätyn pidättäytymispäätöksen vaikuttavuudesta (HE 252/2020 ja laki 294/2021). Lausuntopyyntö perustuu eduskunnan lausumaan, jossa edellytettiin hallituksen seuraavan pidättäytymispäätöksen vaikuttavuutta. Kausityölain 20 §:n mukaan maahanmuuttovirasto voi päättää, ettei kausityöhön oikeuttavia lupia myönnetä sellaisen työnantajan palveluksessa työskentelemiseksi, joka on vakavasti laiminlyönyt kausityölain 8 tai 19 §:ssä tai ulkomaalaislain 86 a §:ssä säädetyt velvoitteensa tai jos kausityöhön oikeuttava lupa on evätty kausityölain 7 §:n nojalla.

Kausityöhön oikeuttavia lupia ovat enintään 90 päivän kausityöhön oikeuttava kausityötodistus ja 3–6 kuukauden kausityöhön oikeuttava kausityölupa. Kausityölupia on lain voimaantulon jälkeen myönnetty maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan yhteensä noin 1700 kappaletta ja kausityötodistuksia noin 7000 kappaletta. Kielteisiä kausityölupapäätöksiä on puolestaan ollut noin 120 ja kielteisiä päätöksiä kausityötodistuksista noin 600.

Kielteisten päätösten syyt eivät käy ilmi julkisista tilastoista. Siten niiden tilanteiden määrää, jossa pidättäytymispäätös olisi ylipäänsä mahdollinen, on vaikea arvioida. Suomen Yrittäjien tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa työnantajaan olisi kohdistettu kausityölain 20 §:n mukaista pidättäytymispäätöstä.

On kuitenkin syytä olettaa, että pidättäytymispäätös on tehokas ja vaikuttava seuraamus, sillä kausityössä työvoiman tarve on usein ajallisesti lyhyt. Jos kausityövoiman saaminen estyy, seuraamus voi vaikuttaa erittäin merkittävästi työnantajan toimintaan. Pidättäytymispäätös voi toimia yleisestävästi, vaikkei sitä juurikaan olisi vielä sovellettu. Seuraamuksen vähäinen käyttö ei osoita, etteikö seuraamus voisi olla tehokas ja vaikuttava.

Suomen Yrittäjät

Janne Makkula
johtaja

Albert Mäkelä
asiantuntija, OTM