4.10.2006 klo 14:15
Lausunto

Suomen Yrittäjien lausunto valtion talousarvioesityksestä 2007 opetusministeriön hallinnonalaan liittyen

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta,
sivistys- ja tiedejaosto

Suomen harjoittama koulutuspolitiikka on ollut pitkäjänteistä ja siinä on otettu varsin hyvin huomioon yhteiskunnan nopea muutos. Myös koulutukseen suunnattu valtionrahoitus on viime vuosina kasvanut maltillisesti ja vuoden 2007 talousarvioesitys pysyy tällä hyvällä linjalla. Erityisesti ammatilliseen perus- ja aikuiskoulutukseen lisätty panostus on vastannut työelämän käsitystä yhdestä kiireellisesti kehitettävästä painopisteestä. Suomen Yrittäjät haluaa nostaa esiin joitain opetusministeriön hallinnonalaa koskevia talousarviokysymyksiä:

• Yleissivistävän koulutuksen kehittämiseen esitetyllä 9 249 000 euron määrärahalla voidaan rahoittaa yrittäjyyden politiikkaohjelmaa. Erikseen ei kuitenkaan mainita mitään tähän politiikkaohjelmaan kohdentuvaa käyttökohdetta. Ehdotammekin, että määrärahasta rahoitetaan joitakin yrittäjyyslukio -pilotteja.

• Oppisopimuskoulutuksena järjestettävän ammatillisen lisäkoulutuksen opiskelijamäärää esitetään nostettavaksi noin 3000 opiskelijalla. Oppisopimuskoulutuksen yksikköhintaan ei esitetä muutosta. Yleisen kustannustason nousun myötä oppisopimusviranomaiset ovat joutuneet tinkimään työnantajille maksettavista koulutuskorvauksista. Nyt ne ovat keskimäärin 100 – 150 euroa kuukaudessa. Tämä summa ei vastaa yrittäjälle oppisopimuksesta syntyviä kustannuksia. Koulutuskorvauksen pienuus vähentää erityisesti pienyrittäjien mahdollisuuksia käyttää oppisopimusta työvoiman rekrytoinnin välineenä. Oppisopimuskoulutuksen yksikköhintaa tulisikin nostaa ja kohdentaa nosto työnantajille maksettaviin koulutuskor- vauksiin.

• Ammatillisen koulutuksen työpaikalla tapahtuvan oppimiseen esitetään 3 026 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää työssäoppimisen ja muun työpaikalla tapahtuvan oppimisen rahoittamiseen ja koulutuksen kehittämiseen. Yrityksille syntyy merkittäviä kustannuksia työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöihin osallistumisesta. Määrärahasta tulisikin erikseen kohdentaa huomattava osa erityisesti pienyrityksille makset- taviin korvauksiin työssoppimiseen ja ammattiosaamisen näyttöihin osallistumisesta.

• Opetustoimen henkilöstökoulutukseen varattua määrärahaa esitetään Yrittäjyyskasvatuksen ja oppilaitosten työelämäyhteistyön kehittämisen osalta nostettavaksi 700 000 euroon. Määrärahan kehitys on oikeansuuntainen, mutta koulutustarpeeseen nähden riittämätön. Ehdotamme määrärahaa nostettavaksi 1000 000 euroon.

Suomen Yrittäjät

Veli-Matti Lamppu
koulutusasiamies