23.12.2022 klo 13:46
Lausunto

Täydentävä lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi kuluttajansuojalain muuttamisesta (HE 48/2022)

Eduskunta
Talousvaliokunta

Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi kuluttajansuojalakiin uusi 9 a luku eräistä henkilöön kohdistuvista palveluista. Henkilöön kohdistuvilla palveluilla tarkoitetaan ehdotetussa laissa terveys- ja sosiaalipalveluja, varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluja, ulkonäköön kohdistuvia palveluja, liikunta- ja muita hyvinvointipalveluja, elämyspalveluja ja vapaa-ajan kursseja, juhla- ja ravintolapalveluja sekä taksiliikenteen palveluja.

Uuteen 9 a lukuun lisättäisiin säännökset toimeksisaajana toimivan elinkeinonharjoittajan suorituksesta henkilöön kohdistuvissa palveluissa, seuraamukset tällaisen palvelun viivästymisestä tai virheestä sekä tilaajana toimivan kuluttajan velvollisuuksista ja sopimusrikkomuksen seuraamuksista. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2023

Suomen Yrittäjien lisähuomiot esitystä koskien

Henkilöön kohdistuvia palveluita koskeva uusi luku tulisi esityksen mukaan voimaan jo 1.1.2023. Suomen Yrittäjät huomauttaa, että yrityksille jäisi vain muutama kuukausi valmistautua uusiin säännöksiin. Yritysten toiminnan sopeuttaminen edellyttää perehtymistä uusiin säännöksiin, henkilöstön kouluttamista sekä sopimusehtojen tarkistusta. Uuteen lainsäädäntöön sopeutuminen vie yrityksiltä aikaa eikä valmistautumista yleensä toteuteta ennen kuin lainsäädännön lopullisesta sisällöstä on varmuus. Yrityksille on varattava riittävä aika toteuttaa tarvittavat muutokset toiminnassaan. Suomen Yrittäjät katsoo, että voimaantuloajankohta pitäisi olla 1.3.2023.

Riittävän valmistautumisajan lisäksi Suomen Yrittäjät katsoo, että esitykseen on tehtävä tarpeelliset soveltamisalatarkennukset virheen oikaisuun liitetyn kuluttajan kieltäytymisoikeuteen liittyen (19 § 2 mom.) sekä poistamaan esityksestä viivästyksen hinnanalennusta koskevan säännöksen (9 §). Kyseiset epäselvät ja tulkinnanvaraiset säännökset ovat omiaan lisäämään riitatilanteita kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välille. Lisäksi Suomen Yrittäjät katsoo, että 32 §:ää pitäisi muuttaa siten, että elinkeinonharjoittajia kohdellaan yhdenmukaisesti ylivoimaisen esteen tilanteissa riippumatta siitä käyttääkö yrittäjä vakiokorvausta vai ei. Elinkeinonharjoittajien yhdenvertainen kohtelu edellyttää, että 32 §:ään lisätään, että vakiokorvauksen menettäessään elinkeinonharjoittajalla on oikeus 30 §:n 1 momentin mukaiseen vastikkeen lisäksi 30 §:n 2 mukainen vastikkeeseen. Tarkemmin Suomen Yrittäjät on lausunut yllä mainituista asioista 1.6 talousvaliokunnalle toimittamassaan lausunnossa.

Suomen Yrittäjät

Karoliina Katila
asiantuntija