4.10.2023 klo 13:06
Lausunto

U 22/2023 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivien ja asetuksen muuttamisesta vähittäissijoittajastrategiaksi (Retail Investment Strategy)

Eduskunnan talousvaliokunta

Euroopan komissio antoi toukokuussa.2023 ehdotuksensa direktiivien sijoitusrahastodirektiivi, AIFM-direktiivi, MiFID II ja IDD muuttamiseksi koskien sijoittajansuoja säännöksiä. Samassa yhteydessä komissio antoi myös muutosehdotuksensa PRIIPs-asetuksen sijoittajan avaintietoasiakirjan tietojen päivittämiseksi.

Ehdotuksen tavoitteena on vahvistaa unionissa ei-ammattimaisten sijoittajien suojaa, lisätä ei-ammattimaisten sijoittajien luottamusta ja heidän osallistumistaan pääomamarkkinoille sekä edistää ei-ammattimaisten sijoittajien mahdollisuuksia saavuttaa parempia ja oikeudenmukaisempia sijoitustuloksia.

Keskeiset huomiot

Suomen Yrittäjät suhtautuu myötämielisesti tavoitteisiin sijoittajansuojan kehittämiseksi ja piensijoittajien kannustamiseksi sijoittamiseen. Yritykset tarvitsevat pääomamarkkinoiden apua kasvun ja vihreän siirtymän investointeihin.

Pidämme perusteltuna lähtökohtana sitä, että sijoitustuotteiden kustannusten ja laadun tulee olla riittävän tasapainossa. Kannatamme tavoitteita yhdenmukaistaa sektorikohtaista sääntelyä ja poistaa päällekkäisyyksiä ja erilaisia tulkintoja eri toimijoita koskevan sääntelyn välillä. Näemme perusteltuna sen, että kestävyyttä koskevia tietoja lisätään avaintietoasiakirjoille. Kokonaisuutena komission ehdotus ei mielestämme kuitenkaan ota riittävästi huomioon eri markkinoiden rakenteita, mistä syystä ehdotus voi jopa heikentää suomalaisten sijoittajien mahdollisuuksia osallistua pääomamarkkinoille.

Katsomme esimerkiksi ehdotetun kannustinkiellon laajentamisen ei-riippumattomaan sijoitusneuvontaan sekä ilman neuvontaa tapahtuvaan arvopaperinvälitykseen ja vakuutustuotteiden myyntiin voivan johtaa Suomessa siihen, että vähittäissijoittajille tarjolla olevien tuotteiden ja palveluntarjoajien määrä vähenee heikentäen kilpailua ja vähentäen siten pääomamarkkinoiden houkuttelevuutta vähittäissijoittajille.

Suomen Yrittäjät ei vastusta velvoitetta arvioida tuotteen kulurakennetta sitä kehitettäessä. Näkemyksemme mukaan myös sijoitustuotteen tuotehallintaprosessista ja kuluista tulee raportoida selkeästi ja vertailukelpoisesti. Sen sijaan pitkälle menevään hintasääntelystä suhtaudumme varauksellisesti.

Tunnistamme, että ehdotuksesta aiheutuu merkittäviä muutoksia eri markkinatoimijoita koskevaan sääntelyyn, mutta ehdotuksen kumulatiivisia vaikutuksia on vaikea arvioida, koska ehdotuksen keskeisiä elementtejä siirretään annettavaksi alemman asteisella sääntelyllä. Jatkovalmistelussa erityistä huomiota tulee kiinnittää ehdotuksen hallinnollista taakkaa lisääviin vaikutuksiin ja niistä aiheutuvien kustannusten suhteeseen esityksellä saavutettaviin hyötyihin.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen
ekonomisti