Vantaan Yrittäjät

Hyvää veteraanipäivää

Siniristiliput liehuvat tänään Kansallisen veteraanipäivän kunniaksi. Juhlapäivän tarkoituksena on ollut kunnioittaa ”ohiammuttuja”, kuten jotkut sotajermut tapasivat sanoa. Itselleni, kuten varmaan monelle muullekin sotaorvon lapselle, esivanhempien teot ovat vaalimisen arvoisia.

Suomessa on jouduttu pohtimaan menneitä aikoja uudesta näkökulmasta. Vaikka olemme halunneet elää rauhassa, on sota totta myös Euroopassa. Lähellä meitä on täysimittainen hyökkäyssota käynnissä. Hyökkääjänä on tuttuun tapaan Venäjä.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies toimi Suomen puolustusministerinä 2007–2011. Hän piti tuolloin puheen, jossa ennakoi geopolitiikan paluuta. Uskoisin Häkämiehen Paasikiven tavoin ajatelleen, että maantieteelle emme voi mitään.

Venäjän hyökkäykset Georgiaan, Krimin valtaus ja nyt brutaali hyökkäyssota Ukrainan kimppuun todensivat ministerin ajatukset. Puhetta luonnollisesti vääristeltiin ja puhujaa pilkattiin, mutta sen keskeinen viesti oli kaikkien ymmärrettävissä; Venäjä, Venäjä, Venäjä.

Eduskunnassa parhaillaan käytävässä keskustelussa on talvisodan henkeä. Suomalaiset ovat yhtenäistyneet ja hakevat yksituumaisesti ratkaisua selviytyäkseen. Päättäjät ovat kyenneet, eivät toki aivan kaikki, pyörtämään aiemmat kantansa ja katsomaan maansa parasta.

Kansan tuki on myös vahvaa, kun Suomi hakee turvaa läntisistä demokratioista. Uskoisin, että kaikkien yhteinen tavoite on, että uusia veteraanisukupolvia ei tule.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari@yrittajat.fi