Albert Mäkelä. Kuva: Markus Sommers

Yrittäjät: Syrjintä on jo kielletty, joustavat työjärjestelyt ovat jo arkipäivää

Ministeriön työryhmä ei pidä perusteltuna tehdä lakimuutoksia työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi. – Tämä on oikea johtopäätös. Työryhmässä käsiteltyjen tutkimusten ja selvitysten perusteella ei ole ilmennyt sellaisia ongelmia, joita nykyisellä sääntelyllä ei voitaisi ratkaista, asiantuntija Albert Mäkelä Suomen Yrittäjistä sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä päätyi siihen, että selvitystyö ja laadittu muistio täyttävät hallitusohjelmakirjausten tarpeet.   

Työryhmä ei pitänyt työsopimuslain muuttamista perusteltuna, koska raskaus- ja perhevapaasyrjintä on jo kielletty tasa-arvolaissa, ja kaksinkertainen sääntely aiheuttaisi soveltamisongelmia. Tasa-arvolain syrjinnän kielto kattaa myös määräaikaiset työntekijät. 

– Syrjintä on aina kiellettyä, eikä sitä pidä hyväksyä. Perhevapaiden aikana tapahtuneet muutokset työpaikalla tai työtehtävissä eivät lähtökohtaisesti ole syrjintää, vaikka työntekijä kokisi ne epämieluisiksi, työryhmässä Suomen Yrittäjiä edustanut asiantuntija Albert Mäkelä sanoo. 

Työryhmässä esitettiin, että perhevapaalta palaavien työntekijöiden tulisi olla erillisen irtisanomissuojan piirissä. Tällaisesta jälkisuojasta ei nykyisin ole erikseen säädetty. 

– Tämä asettaisi työntekijät keskenään eri asemaan. Se olisi epäreilua eritoten niiden työntekijöiden kannalta, jotka eivät ole perhevapailla, Mäkelä jatkaa. 

Joustavat työjärjestelyt ovat jo arkipäivää 

Suomen Yrittäjät teetti työryhmän työn aikana kyselyn, jossa kysyttiin työntekijöiltä ja yrityksiltä työn ja yksityiselämän yhteensovittamisesta ja työaikajoustoista.1 Kyselyn mukaan 68 prosentilla työntekijöistä on tarvittaessa mahdollisuus sopia joustavista työjärjestelyistä työntekijän omista tarpeista johtuen.  

– Joustavista työjärjestelyistä voidaan aina sopia. Lisäksi lainsäädäntöön sisältyy jo nyt monia joustomahdollisuuksia työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi ja perhevapaauudistus lisää niitä entisestään, Mäkelä toteaa. 

Osa-aikaisesta työstä voidaan sopia työpaikoilla 

Työryhmän työn aikana on esitetty, että työntekijöillä pitäisi olla itsenäinen oikeus siirtyä osa-aikatyöhön ja päättää sen järjestelyistä. 

– Tämä vaikeuttaisi töiden järjestelyä ja työnantajan toimintaa. Se myös lisäisi kauttaaltaan osa-aikatyöta, mikä ei olisi myöskään työntekijöiden etu. Osa-aikatyöstä voidaan jo nyt sopia työnantajan ja työntekijän välillä, ja tämä on hyvä malli, Mäkelä sanoo. 

Lue myös, mitä asiantuntija Albert Mäkelä kirjoittaa blogissaan asiasta.

Lisätietoja 

asiantuntija Albert Mäkelä, Suomen Yrittäjät, 040 7760 560, albert.makela @ yrittajat.fi ja johtaja Janne Makkula, johtaja, 040 581 2472, janne.makkula @ yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita