Yrittäjän velvollisuudet

6 asiaa, joista yrittäjän on huolehdittava

Yrittäjällä on tiettyjä velvollisuuksia, mutta pakollisia asioita on loppujen lopuksi varsin vähän. Yrittäjän kannattaa huolehtia erityisesti suhteestaan verottajaan.

Kun yritys on perustettu, viety rekistereihin sekä hankittu tarvittavat luvat, alkaa käytännön elämä. Mitään rakettitiedettä yrittäjyys ei ole, ja yritystoiminnasta ovat selvinneet hyvin monenlaisella taustalla ja erilaisella koulutukselle varustetut eri-ikäiset ihmiset. Sinäkin selviät, kun muistat nämä velvollisuudet.

Yrittäjän velvollisuus nro 1: ole väleissä verottajan kanssa, koska tärkein hoidettava asia on verojen maksu.

Ennakkovero määräytyy yleensä viimeksi päättyneen verotuksen tulotietojen tai aloittavalla yrittäjällä arvioidun liiketoiminnan tuloksen perusteella. Ennakkoverot pitää maksaa ajoissa, ja niitä kannattaa seurata, jotta ne ovat oikeassa suhteessa tulokseen. Jos verot ovat ylä- tai alakanttiin, ole yhteydessä Verohallintoon ajoissa, jotta veron suuruus voidaan arvioida oikealle tasolle. Jos et ole maksanut riittävästi ennakkoveroa tai olet maksanut sitä liikaa, hae muutosta ennakkoveroon OmaVero-palvelussa. Näin vältyt mahdollisilta jäännösveroilta ja viivästyskoroilta.

Ennakkoveron lisäksi yrittäjän pitää huolehtia arvonlisäveron ilmoituksista ja maksamisesta, mahdollisesta työntekijän palkkatietojen ja sairausvakuutusmaksujen ilmoittamisesta tulorekisteriin sekä työnantajamaksujen maksamisesta.

Jos alkaa näyttää siltä, että verojen maksussa tulee ongelmia, ole ajoissa yhteydessä verottajaan maksuaikojen tai uuden jaksotuksen sopimiseksi. Verotoimistojen kanssa on joskus mahdollista myös neuvotella, ja sieltä saa hyvää apua ja vinkkejä.

Yrittäjän velvollisuus nro 2: varmista sosiaaliturvasi

Yrittäjä vastaa itse sosiaaliturvastaan. Koko yrittäjän lakisääteinen sosiaaliturva maksuineen ja etuuksineen perustuu yrittäjän eläkevakuutusta eli YEL-vakuutusta tehtäessä sovittavaan vuosityötuloon, jota ei kannata arvioida liian alhaiseksi. YEL-työtulon suuruus määrittää eläkkeen lisäksi esimerkiksi sairas- ja vanhempaintuet sekä työttömyyskorvauksen tason. Yrittäjä on ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä, jos YEL-työtuloksi on määritelty vähintään 13 247 euroa vuodessa (2021) ja voit liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi (Yrittäjäkassa).

YEL-vakuutus on pakollinen, kun yritystoimintaan käytetyn henkilökohtaisen työpanoksen arvo ylittää 8 063,57 euroa vuodessa (2021).

Lisäksi yrittäjätoimintasi tulee kestää vähintään neljä kuukautta, jotta olisit YEL-vakuuttamisvelvollinen.

Yrittäjän velvollisuus nro 3: tee kirjanpito huolella.

Voit tehdä niin kuin moni tekee: luota ammattiapuun ja anna kirjanpito tilitoimiston huolehdittavaksi. Ammattilainen tekee sen kerralla oikein ja antaa lisäksi apua ja kullanarvoisia käytännön vinkkejä yrityksen talouden pyörittämiseen.

 

Yrittäjän velvollisuus nro 4: pidä yrityksen pankkitilillä aina sen verran rahaa, että saat ainakin verot maksettua.

Yrittäjän velvollisuus nro 5: toimi ajoissa, reagoi ajoissa.

Jos haasteita on tiedossa, on parempi olla liikkeellä liian varhain kuin liian myöhään. Pankkien, laskuttajien ja verottajan kanssa voi neuvotella. Ei kannata ajaa itseään umpikujaan.

Yrittäjän velvollisuus nro 6: huolehdi itsestäsi ja ota aikaa läheisillesi.

Yrittäjyys on elämäntapa, mutta se ei tarkoita töiden paiskimista ympäri vuorokauden. Jos yrittäjyys menee ympärivuorokautiseksi, on liikeideassa, resursseissa tai hinnoittelussa jotain pielessä. Yrittäjä tarvitsee vapaa-aikaa, ystäviä ja muuta tekemistä siinä missä muutkin ihmiset. Ilman niitä ei jaksa — ja yrittäjä, joka ei jaksa, on pian entinen yrittäjä.

Lataa maksutta kattava tietopakettimme yrityksen perustamisesta

Lataa maksutta kattava tietopakettimme yrityksen perustamisesta

Lue kaikki yrityksen perustamisesta! Oppaasta saat myös neuvoja, miten vältät pahimmat karikot.