3.3.2017 klo 10:20
Uutinen

Arvonlisäverottomia sosiaalipalveluja kotiin

Vuonna 2011 on tullut voimaan lakimuutos, joka mahdollistaa arvonlisäverottoman kotipalveluiden tuottamisen ja niiden myynnin. Edellytyksenä on, että palvelun tuottajan toiminta on sosiaaliviranomaisten valvomaa ja palvelut myydään sosiaalihuoltopalveluna sen tarpeessa olevalle henkilölle. Tämä koskee kaikkia palvelun tuottajia riippumatta omistuspohjasta.

Palvelujen ostamista arvonlisäverovapaasti ei vielä tunneta kovin hyvin eikä siitä osata kertoa riittävästi asiakkaille. Etenkin tuki – ja siivouspalveluyrityksillä on paljon itsemaksavia asiakkaita. Heillä olisi mahdollisuus ostaa nämä palvelut arvonlisäverottomasti, mutta asiakas ei osaa etsiä tällaista yritystä, jolla olisi oikeus tuottaa näitä palveluja arvonlisäverottomasti. Toisaalta taas yritykset eivät ole osanneet hakeutua kunnan tukipalvelurekisteriin, eivätkä tiedä mitä muuta se heiltä edellyttäisi. Tästä tarvitaan lisää tiedottamista niin asiakkaille, omaisille kuin yrittäjillekin.

Asiakas voi olla myös oikeutettu verovapaisiin sosiaalipalveluihin, jos hän ei enää selviä arjestaan ilman apua. Syynä voi olla esim. sairaus tai ikääntyminen. Yksityishenkilö voi saada kotitalousvähennyksen kotonaan teetetyistä kotitalous, – hoiva – tai hoitotyöstä. Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Vuonna 2017 kotitalousvähennyksenä voidaan vähentää 50% työnosuudesta ja omavastuu on 100 euroa/henkilö. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa enintään 2.400 euroa/henkilö ja puolisot yhteensä 4.800e.

Etelä-Savon Yrittäjät
Heli Peltola
Sote-ryhmän puheenjohtaja