28.2.2019 klo 10:16
Uutinen

Drag-artisti Ville Kekäläinen ei tee kompromisseja esiintymisessään

28-vuotiaalla Ville Kekäläisellä on takanaan pitkä ura esiintyvänä taitelijana: tänä vuonna hän viettää 10-vuotisjuhlavuottaan. Yrittäjyys vie moninkertaisesti palkittua drag-artistia ympäri Suomen teattereiden lavoille, yksityistilaisuuksiin ja televisioon.

Miten sinusta tuli esiintyjä ja yrittäjä?

”Opiskelin 17-vuotiaana kuvataidetta, jolloin eräs valokuvauksen opiskelija bongasi minut ja pyysi malliksi drag-aiheiseen lopputyöhönsä. Sain kehiteltäväkseni hahmon hullusta kissatädistä, josta tuli alku nykyiselle hahmolleni Linnea von Kattendamille. Kaikki siis alkoi oikeastaan vahingossa. Keikkailin pitkään kevytyrittäjänä ja noin vuosi sitten perustin oman yritykseni.”

Millaista on esiintyvän yrittäjän arki?

”Olen sivutoiminen yrittäjä ja teen kokopäivätyötä Konserttikeskuksen tuottajana. Tuottajan työssä olen vastuussa asioiden organisoimisesta, joten olen mielestäni pystynyt järjestämään hyvin myös yrittäjyyden päivätyön rinnalle. Tällä hetkellä teen noin 30 keikkaa vuodessa. Joskus on kausia, kun työstä palautumiselle ei jää aikaa. Koska olen niin paljon ihmisten kanssa tekemisissä, vapaalla tykkään tehdä asioita vain itsekseni. Lenkkeilen, käyn salilla ja istuskelen kahviloissa.”

Minkälainen on tyypillinen keikkasi?

”Esitykseni nimi on Kaupungin Paras Kabaree ja ohjelmanumerot sisältävät stand upia, imitaatioita ja musiikkinumeroita. Playbackvalikoimaani kuuluvat klassikot, kuten Tina Turner, Paula Koivuniemi ja – joillekin ehkä yllätyksenä – Esa Pakarinen. Koska kyse on taideammatista, en halua vain suorittaa. Haluan tehdä itseni näköistä show’ta.

Esityksissäni on dramaattisuutta, viihteellisyyttä ja tunteiden vuoristorataa. Olen oivaltanut, että voin tehdä muutakin kuin dragille tyypillistä valtavan isoa ja upeaa. Kaiken ilkeilyn ja mauttomuuden olen jättänyt pois tarkoituksella. Haluan, että show’n voi esittää ihan kaikille.”

Artistinimesi on Linnea von Kattendam. Minkälainen hahmo on kyseessä?

”Aluksi loin Linnealle tarinaa ja persoonaa, mutta nykyään hahmo on kuin toinen puoli itsestäni. En ajattele esittäväni naista, vaan esitän dragia. Linneana madallan ääntäni ja sanon asioita, joita ihmiset eivät yleensä kehtaa sanoa ääneen. Linnea on kypsä nainen, ei mikään pimu. Siksi varmaan keski-ikäinen yleisö rakastaa häntä.”

Mitä kuvitelmia ihmisillä on työstäsi?

”Dragiin liittyy vahvasti illuusio glamourista. Välillä valmistaudun esityksiin ahtaissa, hämärissä takahuoneissa. Keikka on vedettävä myös sairaana. Olen esiintynyt keuhkoputkentulehduksessa sekä loukannut jalkani kesken esityksen. Kerran astelin lavalle portaita, kenkäni hajosi, lensin naamalleni ja peruukki lensi päästäni. Alkuaikoina mietin enemmän muiden mielipiteitä, mutta en enää.”

Mikä on parasta työssäsi?

”Ehdottomasti keikat sekä ihmisten energia ja innostus. Ikimuistoisimpia keikkoja ovat ne, joihin olen itse mennyt varautuneena ja saanut avoimen vastaanoton. Eräässäkin gaalatilaisuudessa yleisö lauloi mukana koko ajan. Jään yleensä näytöksen jälkeen moikkaamaan katsojia ja kuulen hyvin suoraa palautetta. Moni ihastelee Linnean upeaa tyyliä ja haluaisi olla yhtä rohkea kuin hahmoni.”

Teetkö yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa?

”Suomessa on noin 15-20 ammattimaisesti dragia tekevää sekä kasvava määrä harrastajia. Viime vuosina yhteisöllisyys on lisääntynyt ja kolme vuotta sitten perustettiin Helsinki Drag Battle. Myös epävirallisen Drag Queens of Finland -ryhmän ideana on koota tekijöitä yhteen ja heidän kanssaan olemme esillä muun muassa Pridessa. Suunnittelen keikkani yhdessä äänimieheni kanssa, suurimman osan esiintymisasuistani tekee Fablo-vaateliike ja peruukkini kustomoi paikallinen kampaaja. Lisäksi minulla on ollut satunnaisia meikki- ja rekvisiittayhteistöitä. Tulevaisuus näyttää, tuoko vaikka uusi YouTube-kanavani jotain uusia yhteistyömahdollisuuksia.”

Miltä tulevaisuus näyttää?

”Toiveenani on esiintyä yhä enemmän teattereissa ja kulttuuritaloissa, jotta voisin panostaa lavatekniikkaan, valoihin ja videoihin. Ensi vuodelle on tiedossa 10-vuotisjuhlashow, johon on suunnitteilla oma visuaalinen maailma. Kaiken tämän ideoinnin taustalla kytee tahto kansainvälistyä. Haluaisin myös järjestää drag-aiheisia koulutuksia, joiden sisältönä voisi olla oman hahmon luominen ja vahvuuteni: esiintyminen. Kokoaikainen yrittäjyys voisi siis olla mahdollista tulevaisuudessa. Villinä haaveenani on oma televisio-ohjelma, vaikka Linnea-talkshow.”

Ville Kekäläinen

Ville Kekäläinen (Ville Kekäläinen Productions) on moninkertaisesti palkittu helsinkiläinen drag-artisti ja yrittäjä. 28-vuotiaalla yrittäjällä on takanaan pitkä ura esiintyvänä taitelijana: vuonna 2019 hän viettää 10-vuotisjuhlavuottaan. Yrittäjyys drag-artistina vie Villeä ympäri Suomen teattereiden lavoille, yritysjuhliin, yksityistilaisuuksiin ja televisioon. Uusin aluevaltaus on tubettaminen. Omalla YouTube-kanavallaan Ville raottaa verhoa drag-esiintyjän kiehtovaan arkeen.

Ville muuntaa itsensä Linnea von Kattendamiksi noin tunnissa. Hyvä drag show vaatii kestävän maskeerauksen: vahvoja värejä, varjostusta ja paksut ripset. Lava-lookiin kuuluu meikin lisäksi kampaajan viimeistelemä peruukki ja ompelijan luoma asu täynnä kimalletta ja kiiltoa.

Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehden numerossa 3/2018. Tutustu lehteen kokonaisuudessaan tästä.

Teksti: Anette Loiske ja Jaana Tihtonen / Kuvat: Jaana Tihtonen ja Ani Koivisto