6.4.2020 klo 17:53
Uutinen

Ely-keskus arvioi Timon yksinyrittäjäksi, koska risteilyalus on pakotettu satamaan – ”Olisi hullua palkata ihminen töihin, joita ei saa tehdä”

– Ely ohjasi minut TE-toimiston työttömyyskassaan. Se on meidän kaltaisille kausiyrityksille täysin väärä paikka, porilaisyrittäjä sadattelee.

Laineiden liplatusta, lintujen laulua ja laivan täydeltä asiakkaita.

Nämä kaikki kuuluisivat porilaisen pitkän linjan matkailuyrittäjän Timo Wallinin arkeen normaalisti tähän aikaan vuodesta.

– Kyllä me olisimme jo kauden aloittaneet, kun talvi on ollut näin lämmin.

Toisin kävi, sillä nyt Wallinin sisävesialus makaa satamassa ainakin toukokuun loppuun asti.

Wallinin yritys myy sisävesilaivaristeilyjä Porissa Kokemäenjoella. Laiva on käytännössä uiva ravintola, jossa asiakkaita on keskimäärin 30-60 kerrallaan. Nyt ravintoloiden ovet on määrätty säppiin eduskunnan päätöksellä.

Wallinin toinen yritys pyörittää vierasvenesatamaa Porin Reposaaressa. Vastikään Merivartiosto suositteli veneilijöitä pysymään vielä satamissa. Wallin ihmettelee linjausta.

– Veneilijät eivät ymmärrä, veneilyn välttämissuositus perustuu. Perustelu näytti olevan, että jos vesillä sattuu jotain, nyt ei haluta kuormittaa hoitohenkilökuntaa. Se tuntuu kaukaa haetulta, koska vakavia merionnettomuuksia sattuu melko vähän.

Veneilijät ovat viime päivinä soitelleet Wallinille huolestuneina.

– Kahvilamme on toki kiinni, mutta muut palvelut toimivat normaalisti. Sähköä ja vettä saa, septitankin voi tyhjentää automaattisesti, vessoihin mennään koodeilla ja polttoainetta voi tankata automaatista, yrittäjä luettelee.

Ely-keskus luokittelee yksinyrittäjäksi

Wallin vakavoituu puhuessaan tämän hetkisestä tilanteestaan. Hän koki yllätyksen otettuaan yhteyttä paikalliseen Ely-keskukseen liittyen tarjolla olevaan tukeen.

– Ely-keskus oli sitä mieltä, että kyseinen tuki ei sovellu lainkaan kausiyrittäjille. Ely-tuen säännöissä lukee, että tuen myöntämisessä katsotaan yrityksen työntekijämäärä hakuhetkellä.

Koska Wallinilla ei ole alan sesonkiluonteisuuden takia nyt tarjolla töitä, Ely-keskuksen mielestä hän on yksinyrittäjä eikä olisi siis oikeutettu Ely-tukeen.

– Ely ohjasi minut TE-toimiston työttömyyskassaan. Se on meidän kaltaisille kausiyrityksille täysin väärä paikka. Vaikka en tekisi mitään, meillä on noin 35 000 euron vuosikulut. Miten me pärjäisimme työttömyyskassan noin 700 eurolla?

– Vertasin Elyn asiakaspalvelijalle meitä laskettelukeskukseen, jolla on 200 henkilöä töissä. Onko laskettelukeskuksen yrittäjäkin nyt yksinyrittäjä, koska ei voi tarjota töitä vallitsevassa tilanteessa. Henkilö meni hiljaiseksi. Iso osa matkailuyrittäjistä on kausiyrittäjiä ja he ovat nyt jäämässä tämän linjauksen takia tuen ulkopuolelle. Eihän se niin voi mennä, Wallin ihmettelee.

Hän aikoo laittaa hakemuksen Ely-tuesta ja toivoo parasta.

– Olisi hullua palkata ihminen töihin, joita ei saa tehdä, jotta voi hakea Ely-keskuksen tukea.

”Aurinko paistaa taas risukasaan”

Tulevasta kesästä Wallin ei osaa odottaa vielä mitään.

– Tekisi mieli uskoa nostaa, mutta tilanne voi olla vähän samanlainen kuin sellaisena kesänä, jolloin lämpöä on kuusi astetta heinäkuun alkuun asti. Kausi tulee käynnistymään huonosti. Uskon kuitenkin siihen, että ihmiset lisäävät lähimatkailua, kun tästä kriisistä selvitään.

Yrityksellä on jo varauksia kesälle.

– Osa haluaisi vesille jo toukokuussa, mutta en voi tehdä sellaista. Näköjään asiakkailla pitää hermo paremmin kuin yrittäjällä itsellään. Kauden aikainen aloittaminen ei tule kyseeseen, koska minun pitää suojella myös työntekijöitä. Pienissä tiloissa turvavälejä on mahdoton pitää.

Wallin toivoo koulujen syyslukukauden aloittamisen siirtämistä syyskuun alkuun.

– Se olisi iso palvelus matkailuyrittäjille. Sitä toivetta matkailuala on pitkään yrittänyt saada läpi. Koulun alkaminen pysäyttää yleensä bisneksen kuin seinään.

Kaikesta huolimatta Wallin uskoo kaiken kääntyvän parhain päin.

– Nyt tehdään kunnostuksia kalustoon, kun on aikaa. Tulee siivottua kaikki romut mitä nurkissa on ollut. Nyt kehottaisin yrittäjiä varautumaan tulevaan nousuun. Aurinko paistaa taas risukasaan.

Kuva: Timo Wallinin albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi