8.4.2020 klo 14:02
Uutinen

ELY-keskusten avustushakemuksissa on ruuhkaa, mutta reilu sata päätöstä on jo tehty – Hakija, mieti, mitä tukea haet!

Ely-keskukset ovat myöntäneet jo 1,2 miljoonaa euroa avustuksia yrityksille.

Ely-keskus on laatinut yksityiskohtaiset ohjeet liittyen yritysten kehittämisavustusten hakemista koronaviruksen aiheuttamassa markkinahäiriötilanteessa. Lue Elyn ohjeistus.

Avustusta myönnetään kehityshankkeen tai tilanneanalyysin perusteella.

Avustusta varten laaditaan hankesuunnitelma, joka kuvaa hankkeen, toimintasuunnitelman ja tavoitellut vaikutukset sekä perustelut siitä, miten yrityksen tilanne hankkeen myötä paranee. Hakemuskenttään mahtuu tekstiä 4 000 merkkiä. Jos suunnitelman teksti on pidempi, se liitetään erillisenä liitteenä.

Tilanneanalyysi on kevyempi ja helpompi hakea

Tilanneanalyysissä yritys voi suunnitella ja selvittää yrityksen toimintaa, uusia liiketoimintoja sekä tuotannon ja palveluiden organisoimista. Tähän hyväksyttyjä kustannuksia ovat laskennalliset 2 000 euron palkkakustannukset sekä välilliset kustannukset, kuten vuokra tai työnantajamaksut, 50 prosenttisina laskennallisista palkkakustannuksista.

Tilanneanalyysin avustuksen määrä voi olla maksimissaan 80 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista, mutta enintään 10 000 euroa.

Kehityshankehakemuksissa on perusteena todelliset palkat, jotka todennetaan kirjanpidon kautta.

– Kehittämistukea on vaikeampi hakea. Moni tähän mennessä tulleista hakemuksista kuuluisi ennemminkin tilanneanalyysin puolelle. Emme palauta hakemuksia, vaan otamme yhteyttä hakijaan ja kysymme voimmeko muuttaa hakemus toiselle linjalle. Yritämme toimia asiakasystävällisesti tässä, Pohjois-Suomen Ely-keskuksen rahoitusyksikön päällikkö Eija Virtasalo kertoo.

Kehittämistoimenpiteitä voivat olla liiketoiminnan uudelleensuuntaaminen, alihankintaverkoston kehittäminen, tuotannon uudenlainen organisointi, tuotteiden ja palveluiden kehittäminen ja osaamisen vahvistaminen.

Avustuksen määrä voi jälleen olla 80 prosenttia kustannuksista, mutta kuitenkin maksimissaan 100 000 euroa suhteutettuna yritystoiminnan laajuuteen.

Avustusta on mahdollista hakea ennakkoon, jolloin osuus avustuksen määrästä on maksimissaan 70 prosenttia. Sille on hakemuksessa oma kohta rastitettavana.

Ruuhkaa on, mutta käsittely on sujuvaa

Huhtikuun 8. päivänä kello 12 mennessä Ely-keskukset koko maassa oli saanut hakemuksia 9415 . Euromääräisesti avustuksia on haettu 252 miljoonaa euroa. Tähän mennessä tukia on myönnetty 1 235 300 euroa. Lue lisää täältä.

– Ruuhka on valtava. Jos normaalisti vuoden aikana hakemuksia tulee 2 000 – 3 000 kappaletta, nyt niitä tulee saman verran kahdessa tai kolmessa päivässä. Prosesseja on helpotettu ja päätöksenteko on kevyempää. Päätöksenteko alkoi eilen aamulla ja osa niistä on mennyt jo maksatukseen, Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Mikko Ojala kertoo.

Virtasalon mukaan päätöksiä on tehty tähän mennessä noin sata kappaletta.

– Olemme saaneet lisäresursseja. Hakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kohtelemme kaikkia tasapuolisesti sekä pyrimme suhtautumaan suopeasti hakemuksiin, Virtasalo sanoo.

Kahta avustusta ei voi hakea yhtä aikaa

Suoria tukia voi hakea Ely-Keskuksesta, jos yritys työllistää maksimissaan viisi ihmistä. Sitä suuremmat yritykset hakevat tukea Business Finlandista. Yritys ei voi hakea tukea molemmista lähteistä.

Asiointipalvelun käyttöön vaaditaan vahva tunnistautuminen ja suomalainen henkilötunnus. Yrityksen tai yhteisön edustaminen vaatii Suomi.fi-tunnukset.

Hakemusta varten hakija tarvitsee tiedot omistussuhteesta, liikevaihdosta, taseesta ja henkilökunnan määrästä. Niillä selvitetään yrityksen sidossuhteita, yrityskokoa ja tukikelpoisuutta. Liitteitä ei lähtökohtaisesti tarvita.

Lue lisää Yrittäjä, tässä ohjeistus yritystukien hakemiseen koronakriisissä – ”Ohjeet ovat vaihdelleet pitkin matkaa. Nyt toivottavasti vakiintunut käytäntö”

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi