8.4.2020 klo 15:24
Uutinen

Hallitukselta lisää rahaa yritysten avustuksiin: ”Kokonaisuus jää pettymyksen puolelle”

Hallituksen uusimmat toimenpiteet yritysten tukemiseksi jättävät Suomen Yrittäjien mukaan edelleen toivomisen varaa.

Hallitus on päättänyt lisätalousarviosta, joka tuo lisää rahaa yritysten auttamiseen koronakriisissä. Vuoden toinen lisätalousarvio pitää sisällään 490 miljoonaa euroa lisäavustuksia vaikeuksissa olevien yritysten rahoittamiseen.

Lisärahalla hallitus pyrkii varmistamaan, että rahaa on riittävästi. Lisäyksestä 100 miljoonaa euroa kohdistetaan Business Finlandin avustuksiin, 200 miljoonaa euroa ELY-keskusten avustuksiin ja 150 miljoonaa euroa yksinyrittäjien tukeen.

Hallitus lupasi lisäksi kehysriihen yhteydessä tukea maaseudun yrityksiä 40 miljoonalla sekä lisätä tuotekehityslainoja 300 miljoonalla Business Finlandin kautta ja pääomasijoituksia 150 miljoonalla Teollisuussijoituksen kautta.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei ole täysin tyytyväinen hallituksen lisätoimiin.

– Uudessa paketissa on paljon rahaa ja hyviä aineksia, mutta kokonaisuus jää pettymyksen puolelle. Hallitus lisää yrityksille suoraa tukea liian vähän, hän kiteyttää.

Pentikäinen on aikaisemmin patistanut hallitusta tuomaan yrityksille etenkin suoria tukia. Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan lähes joka toinen yritys kokee tarvitsevansa ja aikoo myös hakea suoraa julkista tukea. Tämä tarkoittaisi noin 140 000 yritystä.

– Paketissa on hyviä elementtejä, kuten maaseutuyritysten tukeminen, Business Finlandin kautta jaettavat kehityslainat ja pääomasijoitukset Teollisuussijoituksen kautta. Suoraa tukea on kuitenkin liian vähän, ja se valuu liian hitaasti yrityksiin. On rakennettu nopeasti jakoputkia, mutta ne toimivat hitaasti, vaikka yrittäjät ja viranomaiset tekevät parhaansa hiki hatussa, Pentikäinen sanoo.

”Yksinyrittäjätuen avaaminen kriittistä”

Rahallista tukea on toistaiseksi saanut alle 5000 yritystä. Yksinyrittäjien tukiputki ei ole vielä auennut. Siihen liittyen odotetaan lisätietoa piakkoin.

– On kriittistä saada yksinyrittäjien tukiputki auki. Kyse on isosta joukosta yrittäjiä, joista moni on nyt hyvin ahtaalla, Pentikäinen sanoo.

Hänen mukaansa tukea tarvitaan paitsi lainatakauksina, myös suorana tukena.

– Suoraa tukea kannattaisi jakaa siten, että valtio hoitaisi yritysten ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksut määräajan. Jos näin ei tehdä, kustannukset kaatuvat vielä suurempina valtiolle, kun se pelastaa ihmisiä työttömyyskassojen ja Kelan kautta.

”Toiveena eduskunnan aktiivinen ote”

Yrittäjät arvioi jo kriisin alussa, että yrityksiin tarvitaan tukea noin viisi miljardia euroa. Tästä tuesta puuttuu noin kolme miljardia.

– Jotta toivumme nopeasti, yritysten pitää säilyä laajalti toimintakykyisenä. Jos yritykset vaurioituvat, toipuminen on vaikeampaa, hitaampaa ja kalliimpaa koko yhteiskunnalle. Uusia yrittäjiä ja uusia yrityksiä ei synny hetkessä, Pentikäinen korostaa.

Hän toivoo eduskunnalta nyt aktiivista otetta, jotta tuet kantavat yrityksiä pahimman kriisin yli.

Hallitus kertoi tänään lisäksi Finnvera Oyj:n kotimaan rahoitusvaltuuden nostamisesta 4,2 miljardin euron tasolta 12 miljardin euroon. Lisäksi valtion Finnveralle antamaa takaustappiositoumusta on sovittu nostettavaksi 50 prosentista 80 prosenttiin. Hallituksen mukaan tämä mahdollistaa aiempaa riskipitoisempien hankkeiden rahoittamisen.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi