1.5.2020 klo 09:02
Uutinen

HelaSteel kehittää tuotantoaan Business Finlandin rahoituksella – Yrittäjägallup: puolet yrittäjistä tarvitsee tukia koronakriisiin

Aasia, Romania, Italia, Saksa, Slovakia… lista maista, joista lapualainen metallialan yritys HelaSteel saa työstettävää materiaalia, on pitkä. Koronakriisi aiheutti kupruja toimitusketjuihin.

– Olemme etsineet vaihtoehtoisia tavarantoimittajia lähempää ja tuoneet koko verkostoa lähemmäs, toimitusjohtaja Kimmo Erikoinen sanoo.

Toistaiseksi HelaSteel on saanut tavaraa, mistä hitsata ja mistä koota metalliosia asiakkaiden tarpeisiin. Tilanne on kuitenkin epävarma, kun ei ole tietoa, kauanko kriisi kestää ja kuinka syväksi se yltyy.

HelaSteelissa on yt-neuvottelut meneillään, mutta toistaiseksi lomautuksilta on vältytty. Yritys työllistää 30 henkilöä.

– Kyllä meidän miehet tekee, kun on mistä tehdä, Erikoinen sanoo.

Kehityshankkeita Business Finlandin tuella

HelaSteel on yksi niistä yrityksistä, jotka hakivat ja saivat 100 000 euroa Business Finlandin kehittämisrahaa. Sillä rahalla tuotantoa kehitetään edelleen ja suunnitelmissa on muun muassa verkkopohjainen sovellus.

– Uskon, että se joka hallitsee tietoa, hallitsee paljon muutakin, Erikoinen sanoo, mutta loppu jää liikesalaisuudeksi.

Suomen Yrittäjien Kantar TNS:lta tilaaman yrittäjägallupin mukaan noin puolet 1152 vastaajasta kaipaisi kriisistä selviämiseen suoraa tukea. Eniten näitä vastauksia tuli kaupan ja palvelualojen yrityksistä. Puolet vastaajista on myös hakemassa sitä.

Laina ei innosta

Erikoinen uskoo, että Hela Steel pärjää kehittämistuella koronakriisin yli. Lainakaan ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto, mutta juuri nyt toimitusjohtaja ei ole innostunut sitä ottamaan.

– Lainaa riittää omiksi tarpeiksi ennestäänkin. Laajensimme juuri liiketoimintaa ostamalla osuuden toisesta yrityksestä, Erikoinen kertoo.

Yrittäjägallupin mukaan laina on mahdollinen vaihtoehto 34 prosentille vastaajista, mutta 44 prosenttia ei pidä sitä mahdollisena. Teollisuuden alan ja yli kymmenen henkeä työllistävät yritykset ovat suopeampia ajatukselle lisälainasta. Toimialakohtaiset erot ovat kuitenkin pieniä.

Pankin puoleen on kääntynyt 24 prosenttia yrityksistä ja kuusi prosenttia aikoo olla yhteydessä pankkiinsa. yli puolet pankin puoleen kääntyvistä aikoo hakea lykkäystä lainoihinsa. Vastaajista 15 prosenttia on hakenut ja saanut lainaa. Molempien osuus on kasvanut huhtikuun alusta.

– Uskon, että rahoittajien kanssa saadaan lainan lykkäyksiä ja muita järjestelyitä neuvoteltua, jos tarvetta on. Niidenkin intresseissä on se, että yritykset selviävät, Erikoinen sanoo.

Vastoinkäymisistä huolimatta HelaSteelissa on pysynyt yllä hyvä henki. Työntekijät ovat suhtautuneet koronavirukseen vakavasti ja pitäneet etäisyyttä ohjeistusten mukaisesti. Käsiäkin pestään ahkerasti.

– Meillä on taukotilan puheenaiheet hieman muuttuneet, kun metallimiehet keskustelevat siitä, mikä on paras käsivoide pesemisestä kuivuneille käsille, Erikoinen naurahtaa.

Yksinyrittäjä ei pääse kehittämisrahoihin kiinni

Myös yrittäjän työttömtýystukea on ollut mahdollista hakea pääsiäistä edeltävältä viikolta lähtien kunnasta riippuen. Sitä on hakenut tai hakemassa 19 prosenttia vastaajista. Aktiivisimmin tukea on hakemassa yksinyrittäjät, joiden osuus vastaajista on 30 prosenttia.

Yrittäjämediat kertoi huhtikuun puolivälissä haminalaisesta fysioterapeuttiyrittäjästä, Sini Huhtalasta, joka haki ja sai tukea. 2 000 euron tuki kuluu juokseviin kuluihin, kuten vuokraan, ohjelmistolisensseihin ja sekä potilastietojärjestelmiin.

– Äkkiä se on käytetty, mutta aina tuki on kotiinpäin, Huhtala kertoi yrittäjämedioille.

Fysioterapeutin työt, samoin kuin hevoshieronnat ja juoksukoulutapahtumat ovat seisahtuneet. Liikunnanohjauksessa Huhtalalla on ollut muutamia etävalmennuksia.

Huhtalaa harmittaa, että hän ei yksinyrittäjänä voi hakea kehittämistukea ELY-keskuksesta. Fysioterapiassakin voisi hyödyntää digitaalisuutta paljon enemmän.

– Minulla olisi ideoita esimerkiksi etätoimintaan. Olen tehnyt opinnäytetyöni ammattikorkeaan etäkuntoutuksesta, Sini Huhtala kertoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi