23.12.2020 klo 13:11
Uutinen

Kaksi yrittäjää kiittelee kustannustuen käsittelynopeutta – Päätös päivässä, rahat jo tilillä

Satu Hankola ja Mikko Törrö ovat hakeneet ja saaneet päätöksen kustannustuesta, jonka haku aukesi maanantaina 21.12.

Kustannustuen toisen erän haku on lähtenyt käyntiin vilkkaasti. Ensimmäisenä päivänä hakemuksia tuli yli 2000, ja niitä käsiteltiin yli 700.

Joulukuun 23. päivään mennessä hakemuksia on tullut reilu 3000 ja lähes puolet hakijoista on saanut päätöksen. Tukea on maksettu vajaat seitsemän miljoonaa euroa.

Tiedot päivittyvät Valtiokonttorin sivuille kerran päivässä noin puolen päivän tietämissä. Sivuilta näkee myös tuen saaneet yritykset.

Nopeaa toimintaa

Facebookissa Yrittäjät #Ostapieneltä -ryhmässä tukea saaneet ovat kiitelleet nopeaa prosessia, sillä päätös voi tulla jo samana päivänä.

– Tämä oli maailman nopein toimenpide, Yksityisturvallisuusalan yritys Jusa Teamin omistaja Satu Hankola sanoo iloisena.

Hän omistaa yrityksestä puolet, mutta mies Jukka Hankola pyörittää käytännön toimintaa.

Turvallisuusalan koulutuksia, Urheiluopiston yövastaanottoa ja tapahtuma-alan turvallisuuspalveluita tarjoava yritys seisahtui kokonaan keväällä, kun rajoitukset tulivat käytäntöön. Yritys työllistää yhden vakituisen työntekijän ja tarpeen mukaan lisätyövoimaa. Liikevaihto on noin 200 000 euroa vuodessa.

Satu Hankolan mukaan koko koronakriisissä on pärjännyt parhaiten reagoimalla nopeasti

– Piti ottaa heti yhteyttä asiakkaisiin, työeläkeyhtiöön ja joka paikkaan. Kaikki ymmärsivät, kunhan reagoi heti, Hankola sanoo.

Yritys haki tukea Lohjan kaupungilta, Ely-keskukselta sekä kustannustukea, jota se nyt sai reilut 6 000 euroa.

– Hakemuksen täyttäminen oli helppoa ja sitä varten oli hyvät ohjeet saatavilla, Hankola toteaa.

Palkat maksuun

Oululainen pitopalvelu- ja ravintola-alan yrittäjä Mikko Törrö on saanut jo rahatkin tilillle.

– Hakemus oli helppo täyttää, ja siihen meni pari tuntia. En odottanut, että rahat tulisivat näin nopeasti. Sain palkat maksuun jo ennen joulua, kun muuten olisin joutunut ottamaan pienen lainan loppuvuodesta, Törrö kertoo.

Hän haki tukea heti maanantaina 21. päivä. 4Catering-yritys työllistää reilut kymmenen työntekijää ja se tekee liikevaihtoa noin 1,7 miljoonaa euroa.

Törrön kevät tuhoutui yhden junamatkan aikana maaliskuussa, kun hän oli matkalla Oulusta Helsinkiin Gastro-messuille. Junamatkalla hallitus antoi rajoitukset ja messsut peruttiin. Pari vuorokautta oli helvetillisiä ja kevätkuukaudet olivat taputeltu.

– Maaliskuun loppu, huhti- ja toukokuu olivat tuhottuja. Kesäkuulle jäi jotain varausksia. Kesä-, heinä ja elokuukin olivat ihan ok, mutta syyskuussa toiminta taas hiipui ja lokakuussa oli jo todella hiljaista, Törrö kertoo.

Loppusyksy ja alkutalvi olivat myös hiljaisia, varsinkin, kun pikkujoulut oli peruttu.

– Odotellaan seuraavaa kustannustukea. Tällä kakkosella päästiin vähän eteenpäin, Törrö kertoo.

Kriteerit täytyy täyttyä, mutta joustoa löytyy

Kustannustukea kannattaa hakea, vaikka oman yrityksen toimiala ei olisikaan tukea saavien listalla. Toisella kierroksella on haettu joustoja harkinnanvaraisella menettelyllä. Tukea saavien toimialojen lista on suppeampi, mutta viranomaisilla on enemmän harkinnanvaraista päätösvaltaa, kunhan lain edellyttämät kriteerit täyttyvät. Harkinnanvaraisissa päätöksissä aikataulu voi venyä.

Vaatimus on, että liikevaihto on laskenut 30 prosenttia koronakriisistä johtuen kesä- ja lokakuun välisenä aikana.

Korvaussumman tulee myös ylittää 2 000 euron tukiraja. Oman yrityksen mahdollisuudet tuen saamiseen voi arvioida Valtiokonttorin sivuilta löytyvällä laskurilla. Virallista hakemusta täyttäessä tietoja tulee hakemukseen automaattisesti muun muassa Verohallinnosta, mutta laskuriin ne joutuu syöttämään itse.

Palvelut löytyvät Valtiokonttorin sivuilta myös ruotsiksi ja englanniksi.

Tutustu Valtiokonttorin palveluihin

Valtiokonttorin Usein kysytyt kysymykset -osiosta saa neuvoja hakemiseen

Lue lisää Onko liikevaihto tippunut yli 30 % kesä-lokakuussa? Hae kustannustuki II – Näistä kanavista saat apua hakemuksen täyttämiseen

Kustannustuen toista toinen haku lähti reippaasti liikkeelle, ensimmäisenä päivänä yli 2 000 hakijaa – Rovaniemeläisyrittäjä sai päätöksen jo yöllä

Tietoiskuja kustannustuki kakkosesta verkossa – Tutustu hakemuksen tekoon etukäteen ja ilmoittaudu mukaan

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi