26.8.2021 klo 14:45
Uutinen

Kohta voi tulla kiire: Katso-palvelu suljetaan lähipäivinä, Verohallinto muistuttaa Suomi.fi-valtuuksista

Verohallinto muistuttaa, että Katso-palvelun käyttö päättyy OmaVerossa ja muissa Verohallinnon sähköisissä asiointipalveluissa elokuun lopussa.

Katso-palvelu suljetaan pian kokonaan. Syyskuun alusta alkaen Katso-tunniste ja Katso-valtuudet eivät enää toimi missään valtionhallinnon asiointipalvelussa. Niihin tarvitaan jatkoassa Suomi.fi-valtuudet.

– Verohallinto päätti antaa Katson käyttäjille kahteen otteeseen lisäaikaa siirtymän tekemiseen. Lisäaikaa annettiin, koska siirtyminen Suomi.fi-valtuuksiin oli vuodenvaihteessa odotettua hitaampaa. Viimeinen siirtymäaika päättyy nyt elokuun lopussa, ylitarkastaja Juha Kartano Verohallinnosta kertoo.

Verohallinto myönsi taannoin Katso-palvelun käyttäjille lisäaikaa Suomi.fi-valtuuksiin siirtymiseen. Jatkoaikaa myönnettiin aikaisemmin 30. huhtikuuta asti, ja toistamiseen 31. elokuuta asti. Lisäajan tarkoituksena oli helpottaa valtuushakemusten käsittelyn ruuhkautunutta tilannetta.

Enää lisäaikaa ei heru. Verohallinto muistuttaa, että Katso-tunnisteet eivät muutu automaattisesti Suomi.fi -valtuuksiksi.

Suurin osa yrityksistä ja yhteisöistä saa Suomi.fi-valtuudet käyttöönsä tunnistautumalla Suomi.fi:n valtuudet-palveluun ja antamalla valtuuden. Joidenkin yhteisöjen täytyy kuitenkin tehdä ensin valtuushakemus. Tällaisia yhteisöjä ovat muun muassa yhtymät sekä kuolinpesät, joilla on Y-tunnus.

Siirtyminen Suomi.fi-valtuuksiin tuo yrityksille etuja vanhaan Katso-palveluun verrattuna. OmaVero-palveluun kirjautumiseen ei tarvita enää erillistä tunnistetta vaan pankkitunnukset riittävät. Lisäksi tilitoimiston kirjanpitäjät voivat nähdä kaikki valtuudet kerralla OmaVerossa.

Tarkemmat ohjeet Suomi.fi-valtuuden antamiseen veroasiointia varten löytyvät Verohallinnon verkkosivuilta.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi