Annika Pulkkinen ja YEL-uudistus
Yksinyrittäjä Annika Pulkkinen kirjoitti ajatuksensa YEL-uudistuksesta julki Facebookin Naisyrittäjien ryhmässä. Kuva: Jenni Oranen

Kun Annika avautui YEL-keskustelusta Facebookissa, seurauksena oli tykkäysmyrsky – ”Moni näyttää uskovan kaiken, mitä lukee”

YEL-järjestelmän uudistuksesta käydyn keskustelun sävy alkoi vaivata laukaalaista yksinyrittäjää Annika Pulkkista. Hänen oma suhtautumisensa YEL-maksuihin muuttui tuttavayrittäjän sairastuttua.

Viime päivinä käyty vilkas keskustelu YEL-järjestelmän uudistuksesta sai laukaalaisen yrittäjän Annika Pulkkisen avautumaan asiasta Facebookin Naisyrittäjät-ryhmässä. Moni muu ajatteli samoin, sillä torstaiaamuna postauksella oli jo lähes 640 tykkäystä ja 500 kommenttia. Kirjoitus on julkaistu myös Facebookin Yrittäjät-ryhmässä.

– Minua on häirinnyt YEL-keskustelussa ihmisten tunteellisuuden värittyneisyys. Moni näyttää uskovan kaiken, mitä lukee. Halusin oikoa väärinkäsityksiä, koska ne alkoivat toistua keskusteluissa ja vaikka yritin kommentoida vastaan, en saanut sanaani läpi, Pulkkinen kertoo.

FB-postauksessa Pulkkinen listasi yleisiä perusteluja YEL-maksuja vastaan. Yksi niistä on se, että rahat halutaan mieluummin sijoittaa.

– Varmasti moni sijoittaa rahoja sairastumisen varalta, mutta enemmänkin tuntuu siltä, että sijoittamista käytetään keppihevosena. Onko YEL-maksuihin kriittisesti suhtautuvilla varaa tehdä sijoituksia, Pulkkinen kysyy.

”Tuttavani tulotaso romahti ja hän joutui ottamaan velkaa, jotta pystyi pitämään yrityksensä pystyssä.”

Annika Pulkkinen

Pulkkinen heräsi YEL-työtulonsa määrittämiseen oikealle tasolle vasta, kun tuttu yrittäjä lähipiiristä sairastui vakavasti.

– Hän oli maksanut YEL-minimiä, kuten minäkin ennen. Tuttavani tulotaso romahti ja hän joutui ottamaan velkaa, jotta pystyi pitämään yrityksensä pystyssä. Samalla myös perheen elintaso tipahti rankasti. Silloin päätin, että minulle ei noin käy ja laitan oman vakuutusturvani kuntoon.

Viimeiset viisi vuotta Pulkkinen on maksanut työsuoritteensa mukaista YEL-maksua. Hän on tarkistanut työtulonsa kahdesti viime vuosina.

– Aikaisemmin uskoin sitä, mitä sosiaalisessa mediassa jauhetaan, ettei kannata maksaa kuin YEL-minimiä ja että et tule ikinä saamaan rahojasi takaisin. Ajattelin itsekin virheellisesti, että YEL on paikka säästää.

”Nostin tuntihintaa, asiakkaat eivät hävinneet”

Eduskunnan käsittelyssä oleva YEL-uudistus on poikinut kritiikkiä työtulon määrittämisestä. Moni yrittäjä on kokenut, että YEL-maksut nousevat liian korkeiksi.

– Itse asiassa hallituksen ehdotuksessa ei ole paljon uutta. Mediaanipalkka halutaan yhdeksi kriteeriksi, mutta se ei mullista järjestelmää. Moni ei ole perehtynyt uudistukseen riittävästi vaan uskoo mieluummin kriittisten huutelua.

Pulkkinen ymmärtää niitä, jotka pelkäävät YEL-maksujensa korotuksia.

– Yrittäjän kannattaa pyrkiä nostamaan sisään tulevan rahan määrää. Se ei tietenkään ole helppoa etenkään palvelualoilla. Itse tein niin, että nostin hieman tuntihintaani. Asiakkaat eivät hävinneet mihinkään.

Pulkkinen on yksinyrittäjä, joka suunnittelee verkkosivustoja. Yrittäjyyttä hänellä on takana kahdeksan vuotta.

”Kovaääninen joukko korostuu”

Pulkkinen suhtautuu nykyisellä YEL-työtulon tasollaan luottavaisesti omaan tulevaisuuteensa.

– Korona-aikana sairastuminen ei pelottanut niin paljon, kun olin vakuuttanut itseni riittävällä tasolla ja kun tiedän, että pystyn maksamaan perheen laskut. Tiedän, että sairastuminen ei romahduta perheen taloutta. Haluan aina korostaa, että yrittäjäkin voi sairastua.

Facebook-postauksensa jälkeen Pulkkinen on saanut paljon tukea samoin ajattelevilta.

– Postaus nosti esiin paljon niitä ihmisiä, jotka ovat ihmetelleet samaa, mutta eivät ole uskaltaneet avata suutaan. Vastustajien kovaääninen joukko korostuu aina enemmän verrattuna niihin, jotka ajattelevat maltillisemmin.

Otteita Annika Pulkkisen FB-postauksesta

Pulkkinen korostaa, ettei hän halua ottaa kantaa kirjoituksellaan siihen, onko kaavailtu YEL-uudistus oikein vai väärin. Hän painottaa tarkastelevansa asioita yleisellä tasolla.

”HALUAN MIELUUMMIN SIJOITTAA RAHANI KUIN MAKSAA NIILLÄ YELIÄ. SIJOITAN EROTUKSEN.

Mutta sanohan nyt ihan rehellisesti, oletko tehnyt niin? Vai onko asia ns. ajatuksen asteella ja odottamassa sitä parempaa päivää? Onko sinulla riittävä turva kasassa, jos saat huomenna kuulla sairastuneesi vakavasti ja tarvitset vuoden sairasloman. Oletko laskenut, paljonko tarvitset rahaa tullaksesi toimeen yhden vuoden ajan (esim. 12 x 2 000 € = 24 000 €). Kauanko sinun pitää säästää, että sinulla on tuo raha koossa? 200 €/kk -> 10 vuotta. Toki voit olla onnekas ja saada rahan tuottamaan, jolloin säästöaika pienenee, mutta oletko huomannut, miten sijoituksille on käynyt tämän vuoden aikana? Minulla ainakin on suurellakin hajautuksella sulanut pääomasta n. 30%, kun vertaa huippuaikaan.”

”MITÄ HAITTAA ALIVAKUUTTAMISESTA MUKA ON. OLEN ITSE OTTANUT TIETOISESTI SEN RISKIN.

Et halua maksaa, se on tullut selväksi. Mutta aiotko kieltäytyä sitten takuueläkkeestä, joka sinulle maksetaan valtion kassasta, jos sen hetkiset yrittäjät alivakuuttavat itseään niin, että rahat eivät riitä eläkemaksuihin? Maksat itseasiassa tälläkin hetkellä verojen muodossa noita itsensä alivakuuttaneiden yrittäjien takuueläkkeitä. Reilua.”

”YRITTÄJÄN PITÄÄ MAKSAA TULOISTAAN SITÄ JA TÄTÄ JA TOTA JA SE ON EPISTÄ.

Kenen ne sitten pitäisi maksaa? Yrittäjyys on juuri sitä, että luodaan elinkeino itselle ja mahdollisesti myös muille. Yrittäjyyteen kuuluu velvoitteita ja yritystoiminta on tervettä ja kannattavaa, kun yrittäjä voi maksaa itselleen palkkaa kaikkien yritystoimintaan liittyvien kulujen jälkeen. Myös YEL pitää ottaa mukaan laskelmiin. YEL-maksut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia, joten maksamalla suurempia maksua voit pienentää tuloveroprosenttiasi tai maksat tuloksestasi vähemmän veroja.”

Pauli Reinikainen