27.2.2024 klo 15:58
Uutinen

Lakkoilu kasvussa – talous laskussa

Suomen Yrittäjien kumppaneineen teettämä kevään suhdannebarometri kertoo pienten ja keskisuurten yritysten tulevaisuuden odotuksien olevan heikkoja. Vantaan osalta suhdanneodotukset olivat koko maan keskiarvoa alemmat. Suhdeluku täällä oli – 20, kun se koko maassa oli – 14.

Tilastokeskus kertoo kuluttajien luottamusindikaattorin entisestään heikentyneen. Nyt se oli – 9,5, kun tammikuussa se oli -9,1. Pitkän ajan keskiarvo on -2,4. Oman talouden nykytilan useimmat arvoivat heikoksi. Niin palkansaajat kuin yrittäjätkin kokevat omakohtaisen työttömyyden uhkaavan normaalia enemmän. Tummia pilviä on päällämme siten vähintään riittävästi.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kertoi heikon suhdannetilanteen jatkuvan ainakin lähikuukaudet. Työllisyyden odotetaan heikkenevän keväällä ja rakennusalan alakulon tilanteen painavan osaltaan bruttokansantuotetta. Ravintola-alan uusista haasteista on uutisoitu. Tilastokeskus kertoi vielä asuntojen hintojen laskusta tammikuussa.

Kuoppamäki on väläyttänyt kuitenkin näkymää, jossa Suomen talous voisi elpyä loppuvuonna. Sen edellytyksenä on vientikysynnän kasvu.

Oletan myös, että elpyminen edellyttää poliittisen lakkoilun loppumista. Jotenkin tuntuu kuin poliittisten lakkojen rajoittamisen tarve on tullut osoitettua poliittisilla lakoilla.

Ay-liikkeen ja poliittisen opposition masinoimat poliittiset lakot maan hallitusta vastaan uhkaavat jatkua. Tavoitteena on pakottaa eduskunnan enemmistö ja maan hallitus perääntymään normaalissa lainsäädäntöjärjestyksessä etenevistä työlainsäädäntöön ja sosiaaliturvaan liittyvistä hankkeista. Takaporttia ei ole, vaan asioista voidaan sopia vain ”neuvottelupöydän kautta”. Toisin sanoen ay-liike haluaa päättää siitä, mitä lakeja ja miten hallitus saa esittää muutettavaksi sekä eduskunta säätää. Sellainen valta ei kuulu demokratiaan vaan toisenlaiseen yhteiskuntajärjestykseen.

Ikävintä poliittisessa kiehunnassa on se, että lakkoilussa kärsijän asemaan joutuvat yrittäjät ja yritykset sekä tietenkin kansalaiset. Julkisuudessa on esitetty laskelmia, minkä verran minkäkin työn tekemättä jättäminen maksaa. Tulemme kuulemaan niistä. Käsittämättömäksi koko touhun tekee se, että nyt sahataan omaa oksaa. Yritysten toimintaedellytyksiä heikentämällä heikennetään näiden mahdollisuuksia työllistää. Se ei voi olla kenenkään etu.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari@yrittajat.fi