3.9.2020 klo 15:14
Uutinen

Lapin matkailuyrittäjät huolissaan – ”Nyt tarvitaan tietoa, millä tavalla matkailu mahdollistetaan”

Lapin matkailuyritysten ennakkovaraustilanne on hälyttävä. Lapissa on odotettu hallituksen päätöstä matkailun mahdollistamisesta, mutta sitä ei ole tullut. Matkailuyrittäjät tarvitsevat tilannekuvan nopeasti.

– Tilanne on erittäin vakava. Sadat yritykset ja tuhannet työpaikat ovat vaarassa. Jos matkailutalvi perutaan, se iskee laajalti aluetalouteen monessa maakunnassa. Suomen matkailurajoitukset eivät voi olla Euroopan kireimmät, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Lapin matkailun työllisyysvaikutukset säteilevät isosti matkailuyrityksiä laajemmalle, kuten palveluihin, kauppaan ja liikenteeseen.

Ylen tietojen mukaan hallitus ei vielä tänään torstaina käsittele matkustusrajoituksia tai niiden lieventämistä.

– Olemme odottaneet Lapissa ja muilla matkailupaikkakunnilla, että millä tavalla mahdollistetaan talvisesonki, hallituksen päätöstä ei ole tullut, odotimme sitä tulevaksi tänään. Keskeistä on matkustamisen mahdollistaminen, niin matkailun kuin työmatkailun näkökulmasta, Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo sanoo.

– Jos päätös matkustusrajoituksista tulee vasta ensi viikon lopulla, Lapin viesti on, että se on liian myöhäistä.

Matkanjärjestäjät ovat jo peruneet charter-lentoja Lappiin, kun ei tiedetä, pääseekö alkutalvella matkustamaan.

– Se tarkoittaa, että nyt jo laitetaan yrityksiä kiinni. Lapissa on valtava määrä pienyrityksiä, jotka tuottavat alihankkijoina palveluita isommille yrityksille. Näillä yrityksillä ei ole puskureita kestää talvisesongin menettämistä, Salo toteaa.

Pirkka Salo oli eilen edustamassa Lapin Yrittäjiä ELY-keskuksen kokoamassa palaverissa, jossa oli mukana elinkeinoelämän edunvalvojia, yrittäjiä ja viranomaisia. Tilaisuudessa käytiin läpi matkailun haasteita ja mahdollisia ratkaisuja.

Kansainvälisten matkailijoiden osuus Lapissa on yli puolet yöpymisistä ja talvimatkailussa jopa 70 prosenttia. Lisäksi Lapissa on useita yrityksiä, joilla kansainvälisen matkailun osuus on yli 90 prosenttia.

Matkustajakäytävillä voitaisiin turvata matkailu

Lomalentoja varten alan toimijat ovat kehittäneet viranomaisten kanssa malleja, joilla voidaan turvata terveysturvallinen matkailu. Matkustajille voidaan rakentaa niin sanottu matkustajakäytävä, jossa tulijat massatestataan lentokentillä, heiltä edellytetään suojainten käyttöä ja heitä pidetään omissa ryhmissään välttäen kontakteja paikallisiin. Samoja käytäntöjä voidaan hyödyntää reittiliikenteessä.

Suomen matkailurajoitukset ovat tällä hetkellä Euroopan kireimpiä.

– Liikenne- ja viestintäministeriön esiin nostama lähtömaatestaus ei ole toimiva ratkaisu, koska esimerkiksi Englannissa ei pääse oireeton testiin. Englanti on joulumatkailussa Lapin tärkein lähtömaa. Jos hallitus tekee päätöksen, että edellytetään testaus lähtömaassa, me vain lisäämme rajoituksia ja hallituksen toimilla tapetaan koko matkailutoimiala, Lapin Yrittäjien Salo esittää.

– Joka tapauksessa on niin, että Lapin matkailu leikkaantuu todella isosti, mutta on tärkeää, että päästettäisiin edes ne matkailijat tänne, jotka haluavat tulla chartereiden kautta.

Suomen matkailutulo – kotimainen ja vientitulo – on noin 16 miljardia. Ala työllistää 140000 henkeä ja tuottaa lähes kolme prosenttia Suomen viennistä. Talvimatkailu tuo Lappiin kaksi kolmasosaa vuoden liikevaihdosta.

Jos matkustusrajoitukset näin tiukkoja, käy yrittäjien huonosti

Ilkka Länkinen pyörittää Rovaniemellä muun muassa Santa Parkia, hotellia ja ravintolaa yhdessä vaimonsa Katja Ikäheimo-Länkisen kanssa. Normaalina sesonkiaikana he työllistävät noin 400 ihmistä. Nyt pahimman skenaarion mukaan määrä jää alle neljäänkymmeneen.

– Ennakkovarauksia on viime jouluun verrattuna 70 prosenttia. Jos vain viidestä maasta voi tulla tänne matkailijoita, niin voimme toteuttaa vain 13,5 % jo tehdyistä ennakkovarauksista. Niitä menee syyskuun alussa laskutukseen, mutta peruuntuvatko ne kaikki? Jos Suomen matkustusrajoitukset ovat näin tiukkoja, ei hyvin käy, kertoi Länkinen Yrittajat.fin artikkelissa 20. elokuuta.

Valtiokonttorilta saatu kustannustuki, noin 259 000 euroa, auttaa, mutta se ei ratkaise jatkoa.

Länkinen lähetti jutussa terveisiä valtiovallalle, että matkustusrajoituksia pitää lieventää ja laaja yksityinen testaus pitää tehdä mahdolliseksi, ”mitä pikemmin sen parempi”.

Lappilainen matkailuyrittäjä Jussi Eiramo omistaa Saariselän kupeessa Kakslauttanen Arctic Resortin, jossa on vuodepaikat 700 henkilölle.

– Pahin on vasta edessä. Minulla on tunne, että tilanne ei parane ennen kuin koronarokote on käytössä. Suomi on asettanut tiukat matkustusrajoitukset ja ihmiset eivät uskalla nyt muutenkaan matkustaa, sanoi Eiramo Yrittajat.fissä pari viikkoa sitten.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi