13.4.2021 klo 07:32
Uutinen

Liikejuridiikkamarkkinalla tapahtuu – Lexia Asianajotoimisto ja Asianajotoimisto Klingendahl yhdistyivät

Helsinkiläinen Lexia Asianajotoimisto ja tamperelainen Asianajotoimisto Klingendahl yhdistyivät huhtikuun alussa. Toteutuvassa fuusiossa tassua paiskasivat vahva paikallistuntemus ja isomman talon leveämmät muskelit ja erityisosaaminen. Lexia ehti hakea sopivaa yhteistyöyritystä Pirkanmaalta jo useamman vuoden. Yhdistymisestä syntyneen toimiston tavoitteena on selvä kasvu Pirkanmaan ja Tampereen kaupunkiseudun yrityskentässä. Ja se tarkoittaa myös lisäjuristien palkkaamista Tampereen toimistolle.

Lexia Asianajotoimiston toimitusjohtaja Samuli Koskelan mukaan Lexian strategiassa kasvulla on keskeinen rooli. Tampereen talousalue puolestaan kasvavana seutuna sopi tähän yhtälöön hyvin.

– Tavoitteenamme on moninkertaistaa nykyinen toimintamme Pirkanmaalla lähivuosina. Tampereen seudulla on useita kotimaassa ja maailmalla toimivia mielenkiintoisia yrityksiä, Koskela tiivistää.

LAURI OJA ja Kari Koskinen ovat molemmat tuttuja kasvoja Pirkanmaan liikejuridiikkapiireissä.

Pian puolensadan juristin talo

Vuonna 1996 perustettu Lexia Asianajotoimisto Oy ilmoittaa verkkosivuillaan olevansa liikejuridiikkaan erikoistunut täyden palvelun asianajotoimisto. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Lexian asiakkaita ovat pääosin yritykset, eivät niinkään henkilöasiakkaat.

– Toki me palvelemme myös yrityksen takana olevia yrittäjiä, mutta pääosan työstä teemme yrityksille startupista pörssiyhtiöihin, Samuli Koskela kertoo.

Yhteensä yrityksessä työskentelee Klingendahlin yhdistymisen jälkeen 48 juristia, ja kokonaisuudessaan talo työllistää 70 henkeä. Sillä jäädään nippanappa ulos Suomen kymmenen suurimman alan toimiston joukosta.

Mukaan yritysten päivittäiseen arkeen

Täysin vierasta seutua Tampere ei Lexialle ole.

– 1990-luvulla Lexian ensimmäinen asiakas oli tamperelainen teknologiayritys, toimitusjohtaja kertoo. Viime vuosina Pirkanmaa ja Tampere on kuitenkin ollut Lexialle jonkinlaista katvealuetta.

– Yrityskenttään ja markkinan kokoon nähden meillä on ollut täällä liian vähän toimintaa, toimitusjohtaja Samuli Koskela myöntää ja lisää, että viime aikoina Lexian tekemä työ Tampereella on liittynyt pääosin isompiin hankkeisiin kuten yrityskauppoihin ja tietyn erityisosaamisen ajoittaisiin tarpeisiin.

– Arkipäivän palvelut on sitten ostettu paikallisilta toimijoilta. Nyt meillä on mahdollisuus tarjota näitä molempia, ja haluamme ehdottomasti olla mukana juuri tässä pirkanmaalaisten yritysten arkipäiväisessä toiminnassa, Koskela visioi.

Turkuun ennätettiin ensin

Toimitusjohtaja lisää, että tänne laajentaminen oli ollut suunnittelupöydällä jo pitkään.

– Kyllä siinä vuosista puhutaan, hän tuumaa. Nyt Tampereella toteutuvan yhdistymisen kaltaisella toimenpiteellä yritys laajensi Turkuun jo vuonna 2017.

– Jos olisimme saaneet asiat toimimaan, olisimme tulleet Tampereelle ensin, mutta Turussa palaset loksahtivat nopeammin paikalleen, hän kertoo.

Oikean yhteistyökumppanin löydyttyä asiat alkoivat edetä sukkelasti. Klingendahlin kanssa yhteinen sävel löytyi nopeasti; yritysten väliset keskustelut alkoivat vasta viime vuoden lopulla

– Koska tapamme toimia ja ajatuksemme tulevaisuuden suhteen osuivat hyvin yksiin, eteni asia varsin ripeästi.

LEXIAN TOIMITUSJOHTAJA Samuli Koskela kertoo, että Tampere on kiinnostanut asianajotoimistoa jo pidemmän aikaa.

Kosolti hyötyjä

Klingendahlin toimistosta Lexian palvelukseen siirtyy neljä asianajajaa, joista Lexian partnereiksi kutsuttiin Klingendahlin toimitusjohtaja Kari Koskinen sekä Lauri Oja, molemmat pitkän linjan pirkanmaalaisia yritysjuristeja. He molemmat näkevät muutoksessa isoja hyötyjä.

– Jatkossa saamme leveämmät hartiat, globaalit verkostot ja joustavan palvelumallin, joiden kautta voimme palvella asiakkaitamme entistä monipuolisemmin ja tehokkaammin, tiivistää Kari Koskinen.

Lexian näkemyksen mukaan yritysten sääntely-ympäristö muuttuu ja monimutkaistuu nopeasti. Uusia velvoitteita yritysten toiminnalle asettavat esimerkiksi työoikeuden muutokset, liiketoimintaympäristön kriisit ja alustatalous. Myös globaalit markkinat sekä kansainväliset rahoitus- ja yritysjärjestelyt asettavat omat vaateensa.

– Nyt voimme tarjota osana Lexiaa pirkanmaalaisille yrityksille kattavat asianajopalvelut niin Suomessa kuin ulkomailla, Kari Koskinen korostaa.

Sähköpostit muuttuivat jo

Asianajaja Lauri Oja on samoilla linjoilla.

– Yhdistyminen tarkoittaa, että myös me täällä Tampereella voimme keskittyä entistä paremmin omiin ammatillisiin ydinosaamisalueisiimme. Siitä, että nyt talon sisältä löytyy hyvin erikoistunutta osaamista, on suurta apua etenkin isompien asiakokonaisuuksien hoitamiseen, Lauri Oja kommentoi.

Yhdistymisen myötä saatavat lisäresurssit tulevat myös tarpeeseen. Esimerkiksi alkuvuonna työtilanne Klingendahlin toimistossa on ollut sen verran hektinen, että osalle töistä on yksinkertaisesti ollut pakko sanoa ei.

– Nykyisten asiakkaiden suuntaan yhdistyminen ei käytännön työssä juuri näy, mutta toivottavasti Lexia saa auttaa heitä myös uusilla palvelualueilla, Oja lisää.

Lexia.fi -päätteiset sähköpostiosoitteet saatiin käyttöön jo maaliskuun lopulla. Katuosoitekin säilyi samana, joskin julkisivun valokyltti pitää vielä vaihtaa.

Työnhaku päällä

Klingendahl-kaupan mukana Lexian juristimäärä kasvaa neljällä, mutta toimitusjohtaja Koskela tekee selväksi, että Tampereen toimiston nuppilukua on tarkoitus kasvattaa.

– Laajenemistavoitteisiimme kuuluvat ehdottomasti rekrytoinnit. Tarkoituksemme on hakea juuri sellaisia työntekijöitä, jotka tekisivät töitä nimenomaan pirkanmaalaisten asiakkaiden parissa, hän kertoo ja korostaa, että paikallisuus on tärkeä arvo Lexialle myös työnantajanäkökulmasta.

– Haluamme antaa työntekijöiden työskennellä siellä, missä sydän on. Meillä voi asua ja työskennellä muuallakin, vaikka asiakkaat ovat Helsingissä, Turussa, Tampereella tai maailmalla, Koskela tiivistää ja uskoo, että mahdollisuus työskentelemiseen myös muualla kuin Helsingissä on myös rekrytointivaltti.

_____________________________________________________________________________________

Fakta

Varovaisuus loistaa, mutta konkurssiaaltoa ei ole näkynyt

Koronaepidemia on vaikuttanut Lexia Asianajotoimiston toimintaan vähän sykleittäin.

– Viime vuonna epidemian alkuvaiheessa meille tuli koronasta aiheutuva työmääräryöppy. Yrityksissä aloiteltiin yt-neuvotteluja ja selvitettiin, miten sopimukset pätevät poikkeustilanteissa. Se oli pitkälti kriisinhallintaa, joka kuitenkin tasaantui kesää kohti, toimitusjohtaja muistelee.

Töitä asianajotoimistolle on riittänyt läpi koko kriisin, mutta tietynlainen varovaisuus ja epävarmuus on leimannut useammankin yrityksen projekteja ja hankkeita.

– Epävarmuus tulevasta heijastuu toimintaan, mutta esimerkiksi se pelätty konkurssiaalto on jäänyt toteutumatta, Koskela kuvailee.

Toimiston työkulttuuri oli hyvin valmistautunut poikkeustilanteessa toimimiseen

– Meillä on jo vuosia tehty töitä sen eteen, että asiantuntijoidemme työ ei olisi ajasta ja paikasta riippuvaista. Tästä syystä varsinaiseen työn tekemiseen korona ei meillä paljon vaikuttanut, itsekin kotikonttoristaan Teams-ohjelman välityksellä Pirkanmaan Yrittäjä -lehden kanssa turiseva toimitusjohtaja kertoo.

Teksti: VILLE KULMALA

Kuvat: LEXIA ASIANAJOTOIMISTO

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 6.4.2021