7.4.2020 klo 18:21
Uutinen

Linja-autoliitto esittää toimialakohtaista tukipakettia – Täsmäapuja joukkoliikenteelle ja tilausajoihin

Linja-autoala on ensimmäisten toimialojen joukossa kohdannut koronaepidemiasta aiheutuneen kysynnän romahduksen. Nyt liitto esittää täsmäapujen käyttöönottoa.

Tilausajoissa ja erityisesti matkailussa kysyntä on romahtanut lähes kokonaisuudessaan sen jälkeen, kun hallitus ilmoitti rajoittamistoimenpiteistä 12. maaliskuuta. Kaupunkien välisessä liikenteessä pudotus on -90 prosenttia, ja kaupunkien järjestämässä joukkoliikenteessä merkittävä.

Linja-autoliitto ja Autoliikenteen Työnantajaliitto esittävät nyt liikenne- ja viestintäministeriölle toimialakohtaista tukipakettia linja-autoliikenteen, sen yritysten ja sen työpaikkojen turvaamiseksi.

Liitot esittävät, että kaupunkien joukkoliikenneviranomaisten tulisi palauttaa sopimusliikenne mahdollisimman nopeasti normaaliksi. Tuolloin yritysten taloudelliset ongelmat eivät kasvaisi liian suuriksi ja liikenne palvelisi yhteiskuntaa ja matkustajia riittävän hyvin.

Lipputulomenetyksiä joukkoliikenteessä jo 70 miljoonan edestä

Liittojen yhteisen tiedotteen mukaan kaupunkien joukkoliikenneviranomaiset ovat arvioineet lipputulomenetyksiksi nyt 70 miljoonaa euroa.

– Menetykset kohdentuvat sekä kaupungeille että liikennettä operoiville yrityksille (lipputuloriskin mukaan). Esitämme joukkoliikenteeseen valtionosuuksien kohdennettua lisäystä ja joukkoliikennemäärärahaa, Linja-autoliitto ry:n Mika Mäkilä ja Autoliikenteen Työnantajaliiton Mari Vasarainen toteavat.

Valtion järjestämässä ELY-liikenteessä lipputulomenetykset ja liikenteen keskeyttämiset ovat laajoja.

– Valtion talousarviossa ilmastoperusteisen määrärahan siirto, mikä on arviolta nyt 13-20 miljoonaa euroa, riittäisi kompensoimaan lipputulomenetyksiä ja liikenteen keskeytyksiä kevätkauden ajaksi, toimitusjohtajat Mäkilä ja Vasarainen esittävät.

Romahdus iskenyt kautta linjan, myös tilausajoliikenteeseen

Markkinaehtoisessa liikenteessä ja tilausajoliikenteessä kysynnän romahdus on johtanut yritykset niin ikään erittäin suuriin vaikeuksiin.

– Esitämme €/km -perusteista korvausmallia ajamattomista ja lähes tyhjinä ajettujen vuorojen kompensoimiseksi.

Liittojen kannanoton mukaan näiden ohella valtion tukipaketissa yritysrahoituksen turvaamiseksi on tärkeää olla mukana kaikenkokoiset yritykset.

Autoliikenteen Työnantajaliitto ry (ALT) on maantiekuljetusalalla toimivien yritysten työmarkkinajärjestö.

Aiemmin aiheesta: Linja-autoalan yrittäjät ottivat koronaepidemian ensimmäiset iskut – Hallituksen tukipaketit monille jo myöhässä

toimitus (at) yrittajat.fi