Kesälahtelaisen suosikkikahvilan yrittäjä uupui
Viime kesänä kesälahtelaisesta Matamin Lumon kahvikammarista tuli ilmiö. Asiakkaiden jono ylsi pihalle asti ja yrittäjän jaksaminen oli koetuksella.

Megasuosioon nousseen kesälahtelaisen kahvilan yrittäjä uupui, eikä lomakaan auttanut: ”Enää en tee 16-tuntisia työpäiviä”

Matamin Lumon kahvikammarin yrittäjä Hannele Uuksulainen on etsinyt työntekijää, joka voisi helpottaa kiireistä arkea. 

”Immeisiä käy koko ajan”, kuten yrittäjä Hannele Uuksulainen asian ilmaisee.

Viime kesänä kesälahtelaisesta Matamin Lumon kahvikammarista tuli ilmiö. Asiakkaiden jono ylsi pihalle asti ja yrittäjän jaksaminen oli koetuksella. Kerroimme kahvilan suosiosta täällä.

Alkusyksystä Uuksulainen lähti ansaitulle lomalle, mutta hengähdystauko koitti liian myöhään.

– Ei se (loma) oikeastaan auttanut. Olin aika väsynyt jo siinä vaiheessa, ja ensimmäinen viikko menikin sumussa sängyn pohjalla.

Uuksulainen vietti loman käytännössä sängyn pohjalla kirjaa lukien. Totaalinen uupuminen oli lähellä.

– Ei se väsymys kovin nopeasti helpota. En ainakaan tällä hetkellä tee enää 16-tuntisia työpäiviä ilman ainuttakaan vapaapäivää kuten kesällä, hän kertoo.

Arkisin Uuksulainen aloittaa työnsä viideltä ja pyrkii lähtemään neljään mennessä.

”Ei se väsymys kovin nopeasti helpota.”

Hannele Uuksulainen, yrittäjä

Työntekijät kiven alla syrjäseudulla

Viime viikkoina Uuksulaisella on ollut apunaan työntekijä, joka on enää töissä tämän viikon.

– Luvassa on kuitenkin uusi työntekijä ja toivon, että hän pystyisi astumaan minun saappaisiin. Ongelmana on, että täällä syrjäseudulla on vaikea löytää työntekijöitä. Harva haluaa muuttaa tänne, koska palvelut vähenevät koko ajan ja pitempiä matkoja ei haluta ajella kustannusten takia.

Uuksulaisen toiveena on helpottaa omaa työtaakkaa siten, että hän pystyisi lopettamaan työnsä arkisin kolmeen mennessä.

– Olisihan se kiva, jos pystyisi jonkun viikonlopun pitämään vapaana.

Kesälahti on nykyisin osa Kiteen kaupunkia. Pitäjässä asuu vakituisesti alle 3000 ihmistä. Talviaikaan pitäjä on varsin hiljainen.

Matamin Lumon Kahvikammarista on tullut turistien suosikkikohde.
Matamin Lumon Kahvikammarista on tullut turistien suosikkikohde.

Yrittajat.fi vieraili paikan päällä lokakuun puolivälissä. Matamin Lumon kahvila houkutteli väkeä paikalle tasaiseen tahtiin, vaikka lomakausi on ohi.

– Syrjässähän tämä on, mutta asiakkaita on kuitenkin riittänyt mukavasti vaikka ei täällä paljon nähtävyyksiä olekaan. Mökkiläisiä käy viikonloppuisin ja moni tulee käymään Savonlinnasta ja Joensuusta saakka.

Toive kaupungille

Uuksulaisen kahvila toimii verrattain pienessä tilassa, jossa pöydät loppuvat nopeasti. Hän harmittelee, että osa asiakkaista lähtee pois, koska eivät jaksa odottaa pöytien vapautumista.

”Jos meillä on uuni päällä, vedenkeitintä ei voi laittaa päälle, koska sulake palaa.”

Hannele Uuksulainen

Lähiaikoina kahvila saa käyttöönsä yhden huoneen lisää. Sinne sijoitetaan lisää pöytiä. Tavoitteena on myös parannella keittiön toimivuutta.

– Tammikuussa pidän kahvilan kaksi viikkoa kiinni. Siinä ajassa on tarkoitus muuttaa keittiötä niin, että pakastimet ja jääkaapit olisivat samalla seinällä. Tarvitsisin muutaman jääkaapin ja pakastimen lisää, mutta ongelmana on talon vanha sähköjärjestelmä.

Kahvila sijaitsee vanhan kansakoulun päädyssä. Talon sähköjärjestelmää ei ole suunniteltu ammattikäyttöön.

– Jos meillä on uuni päällä, vedenkeitintä ei voi laittaa päälle, koska sulake palaa heti. Sulaketaululle on mentävä ulkokautta, mikä on sekin oma lukunsa. Ilmastointia ei myöskään ole, joten keittiössä on kesäisin yli 40 astetta lämmintä. Ja vanhat muovimatot lattialla tuovat oman haasteensa.

Yrittäjä toivookin apua kaupungilta.

– Kaupunki maalasi kesällä talon ulkopinnan ja silloin puhuttiin myös sähköremontista.

Uuksulainen on kaikesta huolimatta jäämässä nykyiseen kiinteistöön.

– Ympäristö ja miljöö on hieno ja olen satsannut tähän paikkaan paljon. Tässä olen vielä muutaman vuoden, kunnes olen eläkeiässä. Ja ehkä senkin jälkeen. Tosin, jos halukkaita jatkajia on niin yhteyttä voi ottaa, hän huikkaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen