Ioan Canta valittiin vuosi sitten vuoden maahan muuttaneeksi yrittäjäksi. Tuomaristo oli erityisen vaikuttunut siitä, että Canta on tehnyt pitkäjänteisesti ja sinnikkäästi töitä kasvattaakseen yritystään kotisiivouksesta kattamaan toimistosiivoukset, rakennussiivoukset, loppusiivoukset sekä työpohjaiset rakennusurakoinnit, rakennussuojaukset sekä henkilöstövuokrauksen. Canta on mukana raadissa valitsemassa tämän vuoden voittajaa.
1.12.2021 klo 16:08
Uutinen

Metsäkoneurakointia, Lapin-matkailua ja kahvinpaahtoa – tällaisia ovat ehdokkaat vuoden maahan muuttaneeksi yrittäjäksi

Vuoden maahan muuttanut yrittäjä -kilpailun finalistit on valittu.

Vuoden maahan muuttanut yrittäjä -palkinnon tämänvuotinen voittaja ratkeaa 8. joulukuuta. Kolmeksi finalistiksi valikoituivat kangasalalainen Eduart Shehu yrityksellä ES Metsä Oy, rovaniemeläinen Theo Turner yrityksellä Wild About Lapland Oy ja lohjalainen Ivan Ore Cafetoria Roastery Oy -yrityksellä.

– Kisaan ilmoitettiin paljon maahan muuttaneita yrittäjiä, jotka tekevät erinomaista työtä omalla alallaan, mutta tänä vuonna tuomaristo halusi nostaa finalisteiksi yrittäji,ä jotka toimivat koronasta erityisesti kärsineillä aloilla kuten matkailualalla ja kahvila-alalla, sanoo verkostokoordinaattori Heiju Simola Suomen Yrittäjistä.

Business Unplugged -tapahtuman peruuntumisen vuoksi voittaja julkistetaan videolla 8. joulukuuta Suomen Yrittäjien nettisivuilla. Työeläkeyhtiö Elo palkitsee Vuoden maahan muuttaneen yrittäjän 5 000 eurolla. Kaksi muuta finalistia saavat Suomen Yrittäjien kunniakirjat.

Eduart valitsi metsäkoneet

Eduart Shehu on toiminut yrittäjämäisesti jo lapsesta asti myydessään hedelmiä synnyinmaassaan Albaniassa. Muutama vuosi Suomeen muuton jälkeen Shehu perusti ES Metsä Oy:n osallistuttuaan ensin yrittäjyyskurssille ja opiskeltuaan metsäkoneenkuljettajaksi.

Yrityksellä on tällä hetkellä kolme metsäkonetta, ja se on työllistänyt yrittäjän lisäksi useampia henkilöitä jo yli vuosikymmenen. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 587 000 euroa ja henkilöstön määrä 15.

Merijalkaväen mies Lappiin

Theo Turner perusti toiminimen vuonna 2016 Suomen Lappiin jätettyään Britannian kuninkaallisen merijalkaväen. Nykyään osakeyhtiönä toimiva Wild About Lapland Oy tarjoaa matkailijoille retkiä ja elämyksiä Rovaniemellä.

Turner on onnistunut pitämään yrityksensä korona-ajan haasteista huolimatta pystyssä. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 313 000 euroa.

Tulevalle kaudelle Turner on jälleen palkkaamassa kausityöntekijöitä huolehtimaan ulkomaisten ja kotimaisten turistien toiveiden täyttymisestä. Lisäksi yritys suunnittelee laajentavansa toimintaansa ulkomaille.

Nokia-insinööristä kahvinpaahtajaksi

Ivan Ore muutti yli 20 vuotta sitten Perusta Suomeen opiskelemaan diplomi-insinööriksi ja työskenteli valmistuttuaan lähes 12 vuotta Nokialla tutkimusinsinöörinä. Kotimaassaan vieraillessaan Ore tutustui perulaisiin luomukahvin viljelijöihin. Ore halusi tuoda kahvia myös Suomeen ja samalla auttaa kahvinviljelijöitä luomaan varmempaa toimeentuloa.

Ore aloitti sivutoimisena yrittäjänä perustamalla toiminimen oman työn ohessa ja alkoi maahantuoda ja myydä kahvia, ensin raakakahvina ja myöhemmin itse paahtamanaan luomukahvina. Päätettyään ryhtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi Ore perusti vaimonsa kanssa Cafetoria Roastery Oy:n vuonna 2012.

Yritys on myös halunnut auttaa ulkomaalaisia työllistymään Suomessa. Cafetoria Roasteryssa on työskennellyt vuosien varrella ihmisiä yli 13:sta eri maasta. Yrityksellä on myös oma kahvimerkki ja Lohjan paahtimon lisäksi myymälät Helsingissä ja Espoossa. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 812 000 euroa. Henkilöstöä on viisi kokoaikaista sekä osa-aikaisia työntekijöitä.

Noin 10 000 yritystä

Maahan muuttaneilla on Suomessa noin 10 000 yritystä, jotka työllistävät noin 30 000 henkeä ja joiden liikevaihto on 3,5 miljardia euroa.

Vuoden maahan muuttanut yrittäjä -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019. Voittajan valitsee tänä vuonna palkintoraati, johon kuuluvat Suomen Yrittäjien maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston puheenjohtaja Ali Giray, vuoden 2020 voittaja Ioan Canta, työeläkeyhtiö Elon yhteysjohtaja Marko Hara ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen.