24.3.2020 klo 21:57
Uutinen

Pentikäinen MTV:llä: ”Tarvitaan massiivinen tukipaketti, joka auttaa ravintola-alan yrittäjiä pääsemään tämän kriisin yli”

Eduskunta päättänee ravintoloiden sulkemisesta jo tällä viikolla. Ulosmyynti ollaan sallimassa.

– Massiivinen päätös rajoittaa elinkeinovapautta voimakkaasti, Pentikäinen arvioi päätöstä MTV Uutiset Live -haastattelussa.

Hän muistutti lähetyksessä, että Suomessa on noin 10 000 ravintola-alan yritystä ja hotelli- ja ravintola alalla lähes 90 000 työntekijää.

Hallitus suunnittelee, että ravintolat olisi pidettävä kiinni toukokuun loppuun asti.

– On se todella pitkä aika pitää puoti kiinni.

Pentikäinen kertoi lähetyksessä odottavansa, että hallitus kertoo nopeasti, miten alan yritykset pidetään hengissä.

– Tarvitaan massiivinen tukipaketti, joka auttaa ravintola-alan yrittäjiä pääsemään tämän kriisin yli, hän sanoi.

– Edellytämme, että jos viranomainen tekee tällaisia päätöksiä, se on myös miettinyt sen, miten nämä yritykset pidetään hengissä.

Hän muistutti, että päätös ei koske vain ravintoloita: alalla on pitkä ravintoloita palveleva arvoketju ruuan alkutuotannosta pienpanimoihin.

– Nämä ovat yhtä hankalassa tilanteessa tällä hetkellä.

”Lainaraha ei löydä yrityksiä”

MTV Uutiset Live -lähetyksessä kysyttiin Peuntikäisen arviota toimista, joita hallitus viime viikolla kertoi tekevänsä yritysten pelastamiseksi.

– Paketissa on paljon hyviä elementtejä, esimerkiksi yrittäjän työttömyysturva. Olen ymmärtänyt, että valmistelu on edennyt.

Myös työlakipaketissa on Pentikäisen mukaan hyviä elementtejä. Sen sijaan rahoituspaketin lisälainan hakeminen ei toimi riittävän hyvin.

– Lainaraha ei löydä yrityksiä, koska prosessi ei vedä niin paljon hakemuksia kuin pitäisi. Lisäksi on todella paljon yrityksiä, jotka eivät halua ottaa lisää velkaa, hän sanoi haastattelussa.

– Suurin valuvika rahoituspaketissa on se, että siitä puuttuu riittävä suoran tuen osuus.

Pentikäinen kertoi, että nyt on riski siitä, että kymmeniä tuhansia suomalaisyrityksiä kaatuu.

– Odotan, että poliitikot ottavat sen vastuun, että rakentavat sellaisen suoran tuen paketin, että nämä yritykset pysyvät hengissä. Jos elinkeinorakenne ehtii tuhoutua, kansantalouden toipuminen kriisistä tulee olemaan todella hidasta.

toimitus @ yrittajat.fi

Kuva kuvakaappaus MTV Uutiset Liven lähetyksestä.