Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

29.3.2020 klo 12:48
Uutinen

Pienyrittäjiä tukevia verkkokauppoja nousee nyt kuin sieniä sateella – Katso lista tästä

Yksi tuoreimmista kauppapaikoista syntyi alun perin paikalliseksi, mutta koronakriisi muutti tilanteen. Suomen Yrittäjät kokoaa pienyrittäjien tukemiseksi tarkoitettuja verkkokauppoja omalle sivustolleen.

Nearby.fi on yksi tuoreimmista pienyrittäjiä auttavista valtakunnallisista verkkokaupoista. Alun perin se perustettiin tukemaan Nurmijärven paikallisia yrityksiä.

Koronakriisin seurauksena sivuston perustajat päättivät avata palvelun kaikille suomalaisille pienyrityksille. Nyt yrityksiä on mukana yli 20.

– Koronan takia olemme lisänneet mukaan uusia paikkakuntia, muun muassa Sastamalan ja Lohjan, Nearby.fin perustajiin kuuluva Viivi Niemi kertoo.

Sivustolle on perustettu omia verkkokauppoja muun muassa käsityö- ja elintarvikealojen yrityksille. Moni yritys valmistaa tuotteensa itse.

– Pääsääntöisesti mukana olevat yritykset työllistävät 1-5 henkilöä. Olemme huomanneet, että tänä vaikeana aikana moni kuluttaja haluaa tukea pienyrittäjyyttä. Tällaisen sivuston kautta yritykset ovat helposti löydettävissä yhdestä paikasta.

Niemi on pannut merkille, että verkkokaupan ansiosta moni pieni yritys on saanut apua hiljentyneeseen myyntiin.

– Paljon on kiinni siitä, mitä myydään. Hygieniatuotteet kuten pyykkietikat ja saippuat myyvät nyt todella hyvin. Osa tuotteista ei sen sijaan liiku.

Käsityötuotteita ostetaan Niemen mukaan esimerkiksi lahjaksi isovanhemmille, joita ei voi nyt tavata fyysisesti. Ostoksilla on mahdollista ilahduttaa läheisiä. Myös lahjakortit menevät kaupaksi.

Täältä löydät lisää kauppapaikkoja

Nearby.fin perustajat ovat kokeneita myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia. Niemi vastaa päätoimessaan ison yrityksen verkkokaupasta.

– Emme osaa itse tehdä tuotteita. Sen takia halusimme yhdistää voimamme ja tukea pienyrittäjiä. Teemme sivustoa vapaa-ajallamme, se ei ole meille bisnes. Viime yönä lisäsin tuotteita yhdelle kauppiaalle yhteen asti, vaikka tiedän, että en saa tästä työstä koskaan euroakaan.

Nearby.fihin pääsee myyjäksi laittamalla sähköpostia osoitteeseen info@nearby.fi.

– Perustamme 1-2 päivässä kauppiaalle oman verkkokaupan ja lisätään alkuun kauppaan muutamia tuotteita. Sen jälkeen opetamme kauppiaalle, miten hän voi lisätä tuotteita itse. Suurin kynnys yrittäjillä on pelko verkkokauppatoiminnan vaikeudesta ja ylläpidosta.

Suomen Yrittäjien perustamalle verkkosivustolle kootaan jatkossa tietoa Nearby.fin kaltaisista palveluista, jotka tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden tukea omalta vaikeassa tilanteessa olevia pienyrityksiä.

Auta pientä -sivustolta pääsee Synergia-yrityshakuun, josta voi etsiä oman alueen yritysten palveluita.

Mainostoimisto lähti tukemaan yrityksiä

Monet verkkokauppa-alan ja markkinoinnin ammattilaiset ovat heränneet kasvaneeseen tarpeeseen auttaa kotimaisia pk-yrityksiä. Yksi niistä on Vilkas Group Oy, joka on perustanut yhteistyökumppaniensa kanssa Pelastetaankauppa.fi -nimisen kauppapaikan. Palvelussa kaupat on jaoteltu tuotekategorioiden ja maakuntien perusteella. Vilkas Group tarjoaa palveluunsa verkkokaupan maksutta kuudeksi kuukaudeksi.

Mainostoimisto Groteski on perustanut Valitseviisaasti.fi -sivuston, jonka tavoitteena on saada kuluttajille kattavasti tietoa paikallisten yritysten tukemiseen tarkoitetuista kaupallisista kanavista. Valitse viisaasti -sivustolle jokainen yritys, yhdistys ja urheiluseura voi lisätä oman tuotteensa tai palvelunsa. Yrittäjä itse on vastuussa tietojen päivittämisestä ja niiden oikeellisuudesta.

Elämyslahjat Oy keskittyy saman nimisessä palvelussaan eri alojen yritysten lahjakorttien myymiseen. Yritys perii komission toteutuneista myynneistä.

Timma.fi tarjoaa lahjakortteja kauneus- ja hyvinvointialojen yrityksiin. Palvelun kautta oli sunnuntaihin mennessä ostettu lahjakortteja jo yli 100 000 euron arvosta parin viime viikon aikana.

Paljon talkootyötä yrittäjien hyväksi

Olemme kertoneet aikaisemmin muista kauppapaikoista, joiden taustalla on digitaalisen myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia.

Yksi kaupoista on Sisumarket, jonka takana on luovan toimiston Måndagin perustaja Arto Sivonen. Hän tiedusteli sosiaalisessa mediassa, ketkä olisivat valmiita rakentamaan verkkokauppaa yrittäjien tukemiseksi.

Sisumarketista löytyy muun muassa eri alojen lahjakortteja ja etävalmennuspalveluita.

Jyväskylälälisen Tiimiakatemian 12 opiskelijan ryhmä julkaisi äskettäin Tueyrittajaa.fi -sivuston, jolla tarjotaan muun muassa webinaareja.

Muita yrittäjiä tukevia palveluita löytyy muun muassa seuraavilta sivustoilta: Karanteenissa.fi, Turvataantulevaisuus.fi, Pelastetaanpalvelut.fi, Starttipaja.fi.

TableOnline listaa ilmaiseksi ravintoloita, jotka tarjoavat take away -annoksia. Tueturkulaista.fi tukee puolestaan varsinaissuomalaisten yritysten toimintaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi