5.4.2020 klo 13:27
Uutinen

Pitopalveluyrittäjä elää säästöillä kaksi kuukautta, toivoo vapautusta YEL-maksuista: ”Työttömyyskorvauksen hakeminen ahdistaa”

Hollolassa toimiva yksinyrittäjä toivoo helpotusta kiinteisiin kuluihin. Hän kannattaa Suomen Yrittäjien ehdotusta YEL-maksujen siirtämisestä valtion maksettavaksi kriisin ajaksi.

Hollolan kirkonkylällä on hiljaista. Niin on myös Piret Rosbergin tilausravintola- ja pitopalveluyrityksessä Pitopalvelu Olkihatussa, joka normaalisti sykkisi toimintaa etenkin viikonloppuisin.

Yksinyrittäjänä toimiva Rosberg emännöi juhlatilaa seurakunnan omistamassa pappilassa. Tiloissa järjestetään erilaisia perhejuhlia, kirkkokahvituksia ja ristiäisiä.

Neljättä vuotta yrittäjänä toimiva Rosberg on viime viikot sinnitellyt säästöjensä varassa. Helpotusta ovat tuoneet paikallisten perhekotien lounasruokatilaukset. Lisäksi Rosberg valmistaa viidessä ruokakaupassa myytävää salaatinkastiketta, jonka myynti on ollut piristävä yllätys.

– Missään nimessä nämä myynnit eivät pelasta kokonaistilannetta. Muistan hyvin maaliskuun 13. päivän, se oli oikea black friday. Puhelin alkoi soimaan ja soi lähes taukoamatta. Kaikki peruttiiin.

Rosberg osasi varautua, sillä hän oli jo ehtinyt keskustella vuokraisännän kanssa.

– Kävin juttelemassa seurakunnan kiinteistöpäällikön kanssa hyvissä ajoin ennen kuin rajoituksia otettiin käyttöön Suomessa. Sain sovittua vuokranalennuksen kahdeksi kuukaudeksi. Seurakunta ei missään nimessä halua, että lopetan toimintani.

”Selviän kaksi kuukautta”

Rosberg kannattaa Suomen Yrittäjien esitystä, jonka mukaan valtio ottaisi kontolleen yrittäjien YEL-maksut kriisiajaksi. Uutisoimme äskettäin yrittäjä Ilkka Lavaksen kokemuksista liittyen eläkevakuutusmaksujen lykkäämiseen.

Hollolalaisyrittäjä oli hyvissä ajoin yhteydessä omaan vakuutusyhtiöönsä.

– Kysyin, erääntyvätkö kaikki YEL-maksuni normaalisti tässä tilanteessa. Sain vastauksen, että voin siirtää maksujen eräpäivää. Todellisuudessa siirto ei auta yhtään mitään.

– Selviän nykyisessä tilanteessa kaksi kuukautta, en enempää. Siinä huomioinut vuokrien alennuksen ja omat säästöni.

Rosberg toivoo, että yrittäjät voisivat saada YEL-maksujaan anteeksi joksikin aikaa.

– Myös muita maksuja, kuten arvonlisävero, pitäisi jäädyttää ja jatkaa jossain vaiheessa siitä tilanteesta, mihin jäätiin. Se olisi todella hienoa.

– Ei auta, että kerätään kiinteitä kuluja maksettavaksi myöhemmin, koska ne on mitoitettu erilaiseen tilanteeseen. Jos valtiovalta antaa tietyt eväät, ei maksamisia voi jatkaa vanhoilla säännöillä, kun työnteko on estetty. Kun kokoontumisrajoituksista kerrottiin, oli selvää, että peli on tässä.

Rosberg on maksanut YEL-minimi, koska hän on suunnannut rahoja lainojen lyhentämiseen.

– Minulla oli suunnitelma, että nostan YEL-maksun määrää, kun minulla alkaa olla enemmän varaa panostaa itseeni. Sekin sapettaa, että olen maksanut kalliita keskeytysvakuutuksia, vaikka niistä ei ole tässä tilanteessa mitään hyötyä.

”En enää voivottele”

Rosberg on yrittänyt parhaansa mukaan hyväksyä vallitsevan tilanteen.

– Joka aamu herään samaan tilanteeseen. En enää voivottele. Haluan pysyä terveenä myös mieleltäni. Onneksi lapset eivät asu enää kotona. Jos tässä olisi perhe hoidettavana, köpelösti kävisi.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta yrittäjä toivoo, ettei hänen tarvitsisi kääntyä Kelan puoleen.

– Toivoisin, että ne pienet varat mitä minulla on jemmassa, voisin nostaa palkkana. Silloin voin jättää hakematta työttömyysturvaa. Ahdistaa, miten sellaisen hoidan. Olen yrittänyt välttää sitä.

Äskettäin Rosberg koki liikutuksen hetken, kun sai soiton asiakkaaltaan.

– Eräs perhe oli varannut tilan isänsä muistotilaisuudelle. Eilen he soittivat ja kertoivat, että haluavat minulta laskun, vaikka kyseistä tilaisuutta ei ole voitu järjestää. Sanoin, että minun on todella vaikea tehdä niin. Asiakas piti pintansa ja sanoi, että isää kokoonnutaan muistamaan, kun tämä tilanne on ohi. Itku tulee silmään aina, kun mietin sisä puhelua.

Kuva: Piret Rosbergin kotialbumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi