4.4.2020 klo 13:32
Uutinen

Yrittäjä anoi maksuaikaa eläkevakuutukselle, kesällä uhkaa jättilasku – Näin eläkeyhtiöt tulevat vastaan

Eläkevakuutusyhtiöt myöntävät tällä hetkellä eläkevakuutusmaksuille enintään kolmen kuukauden maksuajan. Yrittäjä toivoo, että kolmen kuukauden maksut saisi anteeksi.

Eläkeyhtiölle maksettava TyEL-maksu on yksi yrityksen isoimmista kulueristä. City Digitalin Ilkka Lavas on yksi niistä lukuisista yrittäjistä, jotka ovat tiedustelleet maksuaikaa TyEL-maksulle.

– Olin yhteydessä Eloon ja kerroin, että tarvitsisimme kuusi kuukautta maksuaikaa. Vastaus oli, että Elo voi venyä enimmillään kolmeen kuukauteen.

Maksuja siirrettiin kolmella kuukaudella eteenpäin, mutta samalla tuli eteen uusi uhka.

– Uhkana on kolmen kuukauden päässä erääntyvä jättilasku viivästettyjen TyEL-laskujen kertymästä. Tiedustelin siihen helpotusta, mutta vastaus oli, että asiaan täytyy palata lähempänä. Nyt ikäänkuin juostaan hyökyaaltoa karkuun. Aalto kasvaa koko ajan isommaksi.

Lavaksen yrityksessä TyEL-maksuista kertyy 17 000 euron potti kuukaudessa.

TyEL-takaisinlainauksen ongelmana riittävä takaus

Rahoittaakseen yrityksensä juoksevien kuluja Lavas on yrittänyt päästä Elon kanssa sopimukseen TyEL-takaisinlainauksesta.

Maksetuista TyEL-vakuutusmaksuista osa rahastoituu takaisinlainattavaan rahastoon. Rahasto voidaan vakuutuksen voimassaolon aikana nostaa lainana. Laina-aika on yleensä korkeintaan viisi vuotta. Vakuudeksi käyvät pankin, Finnveran tai vakuutusyhtiön takausvakuutus.

– Elon vastaus oli, että he voivat lainata ainoastaan sillä ehdolla, että yritykseni järjestää 100-prosenttisen vakuuden.

Lavakselle selvisi, että Finnvera pystyy takaamaan takaisinlainauksen summasta 80 prosenttia. Elo suositteli kääntymään Garantian puoleen lopun 20 prosentin takaamiseksi. Garantia on takausvakuuttamiseen erikoistunut riippumaton, Finanssivalvonnan valvoma vahinkovakuutusyhtiö.

– Lähetin kyselyn Garantialle. Vastaus oli, että suuren kysynnän takia Garantia on joutunut rajaamaan pienimmät takaukset 4-5 miljoonan euron summille. Tämä oli aika jäätävä vastaus. Kaikki pienet yritykset on siis lakaistu pöydän alle, Lavas sanoo.

Voit lukea yrityksen rahoitusmahdollisuuksista koronatilanteessa tarkemmin täältä.

”Kolmen kuukauden eläkemaksut pitäisi antaa anteeksi”

Pankkien puoleen Lavas ei aio kääntyä.

– Pankit ovat tällä hetkellä todella tukossa eivätkä ehdi tekemään mitään. Yritykset ovat kassakriisissä ennen kuin saavat päätöksiä pankista.

Lavas mietti jo laittavansa osan omasta asuintalostaan lainan vakuudeksi.

– Elosta kuitenkin kerrottiin, että se ei käy. Takauksen pitää tulla joltakin ulkopuoliselta taholta. Omat rahani eivät käy.

Lavaksen mielestä helpointa olisi, että valtiolta tulisi selkeä viesti eläkeyhtiöille.

– Eläkeyhtiöiden pitäisi antaa kolmen kuukauden eläkemaksut anteeksi. Maksut palautuvat aikanaan kuitenkin valtiolle takaisin. Tämä olisi helppo ja nopea asia toteuttaa. Se olisi suora tuki, täsmälääke yritysten kulujen pienentämiseen.

Suomen Yrittäjät on aikaisemmin esittänyt, että valtio ottaisi määräajaksi kaikki yritysten sosiaalivakuutusmaksut kannettavakseen. Yrittäjien mukaan tällainen suora tuki olisi vaikuttava, koska se kohdistuisi kaikkiin yrityksiin eikä vaatisi erillistä hakuprosessia.

Näin eläkevakuutusmaksuja voi siirtää

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut kaikkia eläkevakuuttajia koskevat ohjeet, joiden mukaan eläkevakuutusmaksuille on mahdollista saada enintään kolmen kuukautta maksuaikaa. Pidennetyn maksuajan takaraja on tällä hetkellä 30. syyskuuta.

– Pisimmillään maksujen siirron voi näin ollen tehdä syyskuun loppuun ilman viivästyskorkoseuraamuksia, Veritaksen asiakkuusjohtaja Mika Paananen sanoo.

TyEL-maksujen osalta maksuerän siirto on ollut aikaisemmin mahdollinen yhdellä kuukaudella. Nyt sen päälle myönnetään kolme kuukautta lisää.

Jos yrittäjä sopii eläkevakuutusmaksun erän siirrosta kesälle tai alkusyksyyn, maksut kasautuvat eli maksettavaa tulee kerralla enemmän, koska myös uudet erät tulevat maksettaviksi.

– Jos yrittäjä käyttää poikkeussäännöksen mukaista maksuaikaa maksimaalisesti, niin maaliskuulta siirretty lasku erääntyy kesäkuussa, huhtikuulta siirretty lasku puolestaan heinäkuussa. Samaan aikaan erääntyy heinäkuun lasku normaalisti, Ilmarisen vakuutusjohtaja Tiina Nurmi selvittää.

Nurmen mukaan maksun jakamisesta osiin kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin ennen eräpäivää.

– Maksusopimuksia teemme yrittäjien kanssa tapauskohtaisesti arvioiden kunkin yrittäjän taloudellista tilannetta kokonaisuutena. Lyhyitä, parin kuukauden viivästyskorollisia maksuaikoja voi hakea suoraan verkkopalveluissamme. Pidemmissä maksujärjestelyissä voi olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Mika Paanasen mukaan Veritas joustaa maksuissa mahdollisuuksien mukaan myös syyskuun jälkeen.

– En tiedä, miten yrittäjälle voisi olla edes mahdollista maksaa erääntyviä maksuja yhdessä köntässä. Maksuista neuvotellaan asiakkaan kanssa tapauskohtaisesti.

– Täytyy toivoa, että mahdollisimman moni yrittäjä toipuu tästä kriisistä nopeasti. Jos yrityksen talous menee pohjille, 30. syyskuuta tulee nopeasti vastaan.

Kuva: Suomen Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi