20.11.2020 klo 13:26
Uutinen

Pk-seudun rajuimmat rajoitukset osuvat yleisötilaisuuksien järjestämiseen – Tapahtumayrittäjälle määräykset ovat iso isku

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi uusista rajoituksista alueelle, sillä tartuntatilanne on edennyt leviämisvaiheeseen. Muun muassa yleisötilaisuuksien järjestämistä rajoitetaan kolmeksi viikoksi maanantaista alkaen. Tapahtumayrittäjä Minna Pentin mukaan rajoitukset ovat taloudellisesti iso isku ja ne osuvat pikkujoulukauteen.

Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan koronatartuntojen määrä on noussut viimeisinä viikkoina jyrkästi ylöspäin, ja tuhannen viikkotartunnan määrä on saavutettu. HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi tilaisuudessa, että ennusteen mukaan nousu jatkuu jonkin aika, ja siksi toimenpiteitä tarvitaan.

Määräykset koskettavat Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista, muut Uudenmaan kunnat saattavat tulla myöhemmin mukaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n mukaan viime viikolla joka viides tartunnoista tapahtui työpaikoilla. Suositus mahdollisimman laajasta etätyöstä on jo ollut voimassa ja jatkuu edelleen. Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa kohtaamisissa työpaikoilla liikuttaessa.

Yleisötilaisuuksien järjestämistä rajoitetaan kolmeksi viikoksi – Yrittäjä: ”Taloudellisesti iso isku ja se osuu pikkujoulukauteen”

Kaupungit, THL ja HUS linjasivat tilaisuudessa, että sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä tulisi rajoittaa 20 henkeen pääkaupunkiseudulla 23. marraskuuta alkaen kolmeksi viikoksi. Päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Yleisötilaisuudella tarkoitetaan niin tapahtumia, kilpailuja, näytöksiä, kuin kaikkia urheilutapahtumia, erilaisia juhlia ja kokoontumisia.

– Tämä tulee aiheuttamaan uusia liiketaloudellisia takaiskuja monille toimijoille. Luotan, että valtio tulee tekemään toimenpiteitä tukemaan yrittäjiä, Jan Vapaavuori sanoo.

Fantastico Productionin yrittäjä Minna Pentti kuunteli pääkaupunkiseudun tiedotustilaisuutta herkällä korvalla, sillä Pentti tuottaa lavaohjelman sunnuntaiseen Helsingin joulukadun avaukseen.

– Tapahtuma striimataan ja perinteinen paraati on jo hyvissä ajoin peruutettu. Harmillista, ettemme saaneet tänä vuonna perinteiseen tapaan suurta yleisötapahtumaa, mutta terveys edellä pitää mennä.

Fantastico Production työllistää yrittäjän lisäksi yhden työntekijän sekä alihankkijoita.

– Olemme aavistaneet rajoitusten tiukentumisen jo pidemmän aikaa, ja olemme kuorineet pois loppuvuoden tapahtumia. Taloudellisesti tämä on iso isku ja se osuu pikkujoulukauteen. Rajoitukset ovat ikävä asia: alamme toivoi hartaasti, että toinen aalto olisi ollut laimeampi.

Pentti peruu viitisen tapahtumaa seuraavilta kolmelta viikolta, ja loput toteutetaan striimin välityksellä.

– Tämä aika tuonut jotain hyvääkin, on löytynyt uusia innovaatiota virtuaalitapahtumien järjestämiseen. Viihdettä sisältävät virtuaalitapahtumat ovat olleet suosittuja, ja tuoneet meille uutta kassavirtaa.

Yksi virtuaalinen keikka-alusta on Rockwayn keikalla.fi, jonka kanssa Fantastico Production tekee yhteistyötä.

– Kuluneen vuoden liikevaihto on tippunut 90 prosenttia. Olemme yrittäneet suojella kassaa koko ajan, ja olemme samalla tehneet kehitystyötä. Odotamme mitä vuodenvaihteeseen lupaitu kustannustuki tuo, odotan, että nyt kriteerit olisivat paremmin harkittuja.

Pentti harmittelee, ettei marraskuu ole mukana uudistetussa kustannustuessa vertailukuukautena, se olisi tapahtumateollisuudelle tärkeä.

– Olemme päättäneet, että selviämme koronakriisistä. Kun saadaan rokote, niin on nähtävissä, että ihmiset haluavat edelleen kokoontua yhteen ja jakaa kokemuksia.

Suositus siitä, ettei yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia järjestetä, jatkuu edelleen.

Aikuisten harrastustoimintaa rajoitetaan – Ravintoloiden aukioloaikoihin pieniä muutoksia

Kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa tapahtuva yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään 23. marraskuuta alkaen kolmeksi viikoksi. Lisäksi suositellaan, että kaikki aikuisten harrastukset suoritetaan toistaiseksi vain omassa harrastusryhmässä.

– Tämä koskee kaupungin toimintaa, mutta samalla suositellaan kaikkia yksityisiä toimijoita toimimaan samalla tavalla, Vapaavuori toteaa.

Esimerkiksi uimahallien kävijämäärää rajoitetaan toistaiseksi puoleen toistaiseksi.

Kiihtymis- ja leviämisvaiheen maakunnissa ravitsemisliikkeiden pitää lopettaa anniskelu kello 22 ja sulkea ovensa kello 23.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan tavoitteena tiukemmilla rajoituksilla on varmistaa se, ettei tarvitse myöhemmin mennä vielä tiukempiin rajoituksiin. Kuten eri yhteyksissä on todettu, haasteena on, että iso osa tartunnoista on jäänyt jäljittämättä.

Aiemmin aiheesta: Rajoitusten purkaminen näyttää yrittäjälle kikkailulta – Yli 500 hengen tapahtumia saa alkaa järjestää elokuussa

Kuva: Minna Pentin kuva-arkisto

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi