18.6.2020 klo 16:43
Uutinen

Rajoitusten purkaminen näyttää yrittäjälle kikkailulta – Yli 500 hengen tapahtumia saa alkaa järjestää elokuussa

Tapahtuma-alan toiminta pysähtyi maaliskuussa, ja siitä lähtien alan yrittäjät ovat odottaneet tietoa tuista, joita ilman moni jäi.

Elokuun alusta tapahtumia saa järjestää yli 500 henkilölle sisä- ja ulkotiloissa turvallisuudesta ja hygieniasta huolehtien. Heinäkuun loppuun 500 hengen yleisötilaisuudet ovat sallittuja ulkona eriyttämisjärjestelyin.

Lopulliset rajoitukset puretaan tautitilanteen salliessa lokakuun alusta.

– Ymmärrän lainsäätäjän paineen, mutta mielestäni rajoituksia olisi voinut purkaa samantien. Yrittäjälle säännökset, jotka kumoavat toinen toisensa, on tehneet tilanteen hankalaksi, Fantastico Productionin Minna Pentti sanoo.

Tapahtumiin vaikuttaa myös ravintolatoiminnan rajoitukset, kuten alkoholin tarjoilurajoitukset. Juomamyynti on monelle ravintoloitsijalle se, mikä tekee parasta katetta.

– Tunti sinne tänne anniskelussa tuntuu kikkailulta, Pentti toteaa.

Toive pienistä tapahtumista vielä tälle kesälle

Pentille tapahtumatoimijana olisi tärkeää saada signaali siitä, että tapahtumia on turvallista järjestää, jolloin yritysyhteistyölle olisi selkeä perusta. Alan toimijoille turvallisuudesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää.

Pentti kertoi edellisessä Yrittäjämedioiden haastattelussa siitä, miten hänet verkostomaisesti toimivana yrittäjänä kategorisoitiin yksinyrittäjäksi, jolloin hän ei päässyt kehittämään omaa digitalisoimishanketta, koska ei saanut kehittämistukea Business Finlandista. Vaikka yrityksellä ei ole palkkalistoilla suoria työllistettyjä, se työllistää tapahtumissaan kymmeniä työntekijöitä ja vakituisesti kaksi tapahtumatuottajaa, jotka laskuttavat työstään.

– Siinä evättiin mahdollisuus kehittää toimintaa isosti, hän toteaa.

Hän on yhteistyökumppaneidensa kanssa kehittänyt nyt myös kuluttajille suunnattuja tapahtumia, kuten jazz-konserttisarjaa Astoria-saliin Helsingin keskustassa.

– Moni hyvä tuotanto on syksyltä peruttu, mutta toivottavasti vastaavia minifestivaaleja tai muita tapahtumia tulisi tilalle, Pentti miettii.

Hän toivoo kaupungeilta ja kunnilta aktiivisuutta tapahtuma-alan suuntaan. Budjetit ovat tiukalla, mutta esimerkiksi piknik-konserttien, yhteislaulutapahtumien ja muiden ulkoilmatapahtumien järjestäminen olisi ehkä vielä tänä kesänä mahdollista, vaikka suuremmat tapahtumat on peruttu.

– Olemme valmiudessa, jos tällaista tahtotilaa kuntien ja kaupunkien kanssa voisi syntyä. Tällä hetkellä suhtaudun positiivisesti ja teemme toimia, että pääsisimme pian liikkeelle toiminnassa, mutta on tämä vähän jäiden polttelua, Penttiä toteaa.

Lue myös Ravintoloitsijoiden rajoitukset lievenivät – ”Noutopöydän salliminen on meille mahtava asia”

Rajoitusten lieventäminen auttaa liiketoiminnan rakentamista uudelleen – SY:n Pentikäinen: ”Tukipäätöksiä tarvitaan nopeasti”

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi