18.6.2020 klo 15:08
Uutinen

Ravintoloitsijoiden rajoitukset lievenivät – ”Noutopöydän salliminen on meille mahtava asia”

Rajoitusten lieventäminen on yrittäjille tervetullut muutos. Säännösten tulkitseminen on ollu työlästä.

Koronaepidemiasta johtuvat rajoitukset lieventyvät tautitilanteen niin salliessa. Tapahtuma- ja ravintola-alan yrittäjät voivat hengittää hieman vapaammin, sillä keskiviikkona 17. kesäkuuta hallitus päätti lieventää ravintoloita koskevia säädöksiä entisestään.

Lievennyksiin kuuluu muun muassa se, että asiakkaita saa ottaa sisään ravintolaan kolme neljäsosaa tavallisesta määrästä ja noutopöytä on sallittu.

– Noutopöydän salliminen on meille mahtava asia. Koemme, että meidän palvelussamme se on vetonaula. Meillä on itse tehty kotiruokalounas, jota varten tulee asiakkaita pidemmältäkin, Kurun Vänrikki -ravintolan yrittäjä Anja Honkanen kertoo.

Myös asiakasmäärän rajoitusten lieventäminen on tervetullut lievennys. Kurun Vänrikissä on 42 asiakaspaikkaa ja terassilla 30 paikkaa. Tähän asti sisätiloissa on siis saanut olla vain 20 asiakasta.

– Meillä on heinäkuussa muutenkin vaikea saada ihmisiä mahtumaan, joten tämä on tervetullut muutos, että saa sisälle edes kymmenen lisää. Tämä parantaa meidän mahdollisuuksiamme selvitä kaikista haasteista paremmin, Honkanen kertoo.

Uusia ideoita

Honkanen haki koronatilanteeseen tarkoitettuja yritystukia, mutta taustalla oli edellisen kannattamattoman ravintolatoiminnan varjo, eli oma pääoma oli miinuksella, eikä tukia myönnetty. Se on sääli, sillä Honkanen ehti innostua uudesta ideastaan, jota olisi tukirahoilla edistänyt. Ideoita on silti riittänyt.

– Olen tarttunut kaikkiin mahdollisuuksiin, mitä on. Meillä on esimerkiksi Ruovedellä pienemmällä käytöllä ollut ravintola, mutta siinä on isompi terassi. Koska terasseilla saa olla normaali määrä asiakkaita, remontoimme terassin ja nyt se on toiminnassa, Honkanen kertoo.

Korona on ravistellut omaa tekemistä ja antanut potkua toiminnan kehittämiselle.

– Kehitystoimet jäävät arjen jalkoihin. Pitäisi sitä ja pitäisi tätä. Tällaiset tilanteet vievät ideoita eteenpäin ja pakottaa tarttumaan niihin mahdollisuuksiin, mitä on, Honkanen sanoo.

Viimeiset kaksi tilikautta yrityksellä on mennyt oikein hyvin ja loppukesä sekä syksy näyttävät valoisilta.

Apu sääntöjen tulkkaamiseen on ollut tarpeen

Rajoituksissa on ollut sääntöjä, joita ravintola-alan toimijoiden on ollut vaikea ymmärtää. Esimerkiksi ravintolassa noutopöytä ei ole ollut sallittu, mutta pitopalveluyrittäjä on voinut sellaisen pystyttää yksityistilaisuuteen. Myös salaattibaarit palasivat marketteihin ennen kuin ravintoloitsijat saivat niihin luvan.

– On näissä säännöissä ollut paljon sellaista, minkä perusteluita en ole täysin ymmärtänyt. Olemme tehneet kaiken, kuten on neuvottu, ettei tule sanomista, eikä tarvitse itse alkaa miettiä, miten toteuttaa palvelua, Honkanen sanoo.

Hän kiittelee paikallisen terveystarkastajan apua. Tämän kanssa yrittäjä on käynyt läpi esimerkiksi sitä, voiko kahvitermoskannu olla asiakkaiden käytössä vai ei.

– Olen saanut häneltä hyviä neuvoja, enkä usko, että olisin selvinnyt näin hyvin ilman häntä. Hän keräsi myös ohjeet THL:n, Valviran ja AVI:n sivuilta. Minulta olisi mennyt siihen paljon aikaa, ja oli siinä hänelläkin tekemistä, Honkanen sanoo.

Lue myös Rajoitusten purkaminen näyttää yrittäjälle kikkailulta – Yli 500 hengen tapahtumia saa alkaa järjestää elokuussa

Rajoitusten lieventäminen auttaa liiketoiminnan rakentamista uudelleen – SY:n Pentikäinen: ”Tukipäätöksiä tarvitaan nopeasti”

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi