10.5.2024 klo 11:33
Uutinen

Pohdituttaako tarjousten tekeminen? Hankintaneuvoja antaa 3+1 vinkkiä yrittäjille

Lapin Yrittäjät tarjoaa maksutonta neuvontaa kaikille hankintoja ja tarjouksia tekeville tahoille. Uusi hankintaneuvojamme Juha Väyrynen on aloittanut kevään 2024 aikana toimintansa Lapissa.

Torniosta kotoisin oleva Juha Väyrynen on toiminut viimeiset kolme vuotta hankinta-asiantuntijana Pohjois-Pohjanmaalla. Väyrynen on yrityselämän ammattilainen, joka on työskennellyt muun muassa 25 vuotta erilaisissa tietotekniikka- ja mediatoimialan johtotehtävissä Helsingissä ja Oulussa. Kokemusta on kertynyt lisäksi julkishallinnon asiakkuuksista vastaavana aluepäällikkönä valtakunnallisessa tietotekniikkapalveluita tuottavassa yrityksessä Joensuussa kymmenen vuoden ajalta.

Nyt Väyrynen neuvoo hankinta-asioissa myös Lapissa.

– Teen tätä työtä päivisin ja iltaisin, sähköpostitse, puhelimella ja tulemalla paikan päälle. Teen tätä niin sanotusti rakkaudesta lajiin eli olen aidosti kiinnostunut julkisista hankinnoista ja niiden parantamisesta, Väyrynen kertoo.

Yrittäjät ovat yhteyksissä niin tarjousten tekemisessä kuin hankintalakiasioissa

– Tyyppillisesti yrittäjät ottavat yhteyttä tilanteissa, joissa he haluaisivat vaikuttaa tehtävien hankintojen vaatimuksiin ja valintakriteereihin tai tilanteissa, joissa he tarvitsevat neuvoa päästäkseen tarjouksen tekemisessä eteenpäin. Paljon tulee yhteydenottoja myös jo tehdyistä hankintapäätöksistä ja siitä, toimittiinko siinä yhteydessä hankintalain mukaisesti oikein, Väyrynen kertoo.

Olen aidosti kiinnostunut julkisista hankinnoista ja niiden parantamisesta.

Juha Väyrynen, Lapin Yrittäjien hankintaneuvoja

– Autan yksittäisiä yrityksiä selviämään julkisten hankintojen eri vaiheista ja ongelmista erityisesti tarjouspyyntöjä tulkittaessa ja tarjouksia tehtäessä. Koulutan yrittäjiä ja yrityksiä sekä hankintaviranomaisia julkisten hankintojen parhaisiin käytäntöihin ja julkisen hankintalain rakentavaan tulkintaan eri tilanteissa. 

Hankintaneuvojan 3+1 vinkkiä yrittäjille

  1. Tärkein vinkkini yrittäjille on, että pärjätäkseen kaupanteossa julkishallinnon kanssa kannattaa perehtyä julkisten hankintojen kulkuun prosessina, jotta osaa toimia oikein eri vaiheissa. Tässä minulta saa luonnollisestikin apua. 
  2. Julkisissa hankinnoissa pitää aina tarjota sitä ja vain sitä mitä tarjouspyynnössä pyydetään. Ei koskaan vähempää tai yhtään enempää, koska sillä ei voi hankkia mitään lisäarvoa itselleen tarjouskilpailussa. Itse asiassa päin vastoin tarjous, joka ei vastaa tarjouspyyntöön pitää lähtökohtaisesti aina hylätä. 
  3. Julkiselle sektorille tarjoamista ei tarvitse pelätä, se on kaupan käyntiä siinä missä muukin kaupankäynti. Huolellinen pitää kuitenkin olla ja perehtyä hyvin sekä yritykselle että tarjouksen kohteelle asetettaviin vaatimuksiin. 

+ Ja lopuksi, ehkä arvokkain vinkkini on se, että olkaa rohkeasti minuun yhteydessä. Pääsääntöisesti olen pystynyt auttamaan ongelmatilanteissa hyvinkin nopeasti.