3.6.2020 klo 12:06
Uutinen

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät infrahankkeisiin tarvitaan tukea!

Hallituksen 5,5 miljardin euron lisätalousarviossa on joitakin hankkeita, jotka koskevat myös Pohjois-Pohjanmaata. Huomattavasti enemmänkin olisi saanut olla, toteaa hallituksen lisätalousarviosta Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Riikonen.

Ilahduttavaa on se, että lisätalousarviossa on Pohjois-Suomea koskevia hankkeita mm. väylähankkeita, valtatie 4:n Oulu-Kemi välisten liittymien parantaminen ja Kemin Metsä Groupin biotuotetehtaan ehdollinen investointipäätös infrahankkeineen. Lisäksi Oulun ja Kemin väliselle rataosuudelle varaudutaan rahoittamaan uusia kohtausraiteita 15 miljoonalla eurolla sekä Oulu-Kontiomäki-rataosan parantaminen on mukana.

Pohjois-Pohjanmaalla toimivat yritykset ja yrittäjät ovat tottuneet pitkiin välimatkoihin ja haastaviin toimintaolosuhteisiin. Yritysten hyvät toimintaolosuhteet edellyttävät riittäviä investointeja Pohjois-Pohjanmaan infraan. Tärkeimpiä investointeja yrittäjille ja yritykselle ovat tiestöön, rataan, satamiin, lentoliikenteeseen ja tietoliikenneyhteyksiin kohdistuvat uudistukset ja parannukset. Saavutettavuus on alueemme elinehto, toimiva ratayhteys etelään ja pohjoiseen, teiden hyvä peruskunto ja uusiminen, valokuitu koko maakuntaan mm. summaa listaa alustavasti Riikonen.

On kuitenkin muistettava, että Koronakriisin hoitoon liittyvä lisäbudjetti nostaa valtion velanoton tänä vuonna lähes 19 miljardiin. Velkaantumisen kasvuvauhti huolettaa tietysti meitä Yrittäjiä. Nyt on kuitenkin positiivinen asia se, että yhteiskuntaa on saatu avattua ja ihmiset ovat lähteneet liikkeelle täällä Oulun seudullakin turvallisuus huomioiden. Työelämää koskevat rakenteelliset uudistukset ovat edelleen tarpeellisia ja tästä kertoo myös Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien tekemä Yritysten talousnäkymiä toukokuun alussa kartoittanut yli 600 alueen yrittäjien vastaama kysely, missä noin puolet yrityksistä arvio liiketoiminnan jatkuvan erilaisena kuin ennen koronakriisiä, sanoo Riikonen.

MAL-sopimus maankäytön, asumisen ja liikenteen osalta koskee Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun seutuja ja niiden kehittämistä. Tavoitteena on mm. rakentaa hiilineutraaleja asuntoalueita ja tukea kestäviä joukkoliikenteen ratkaisuja. Hallitus sitoutuu varaamaan seutujen sopimuksiin liki miljardin. On hyvä, että valtiolla ja kaupunkiseuduilla on yhteisiä tavoitteita ja toimien tulee näkyä elinkeinoelämän toiminnassa ja saavutettavuuden parantumisena myös täällä Pohjois-Suomessa, toteaa Riikonen

Lisätietoja: Jussi Riikonen puheenjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät p. 040 3100 501.