28.5.2020 klo 09:40
Uutinen

Rolf Nygård: Korkit kiinni yli 50 maassa

– Aluksi koronaviestit Aasiasta tuntuivat jotenkin etäiseltä, kunnes Tanskassa ja Puolassa alettiin sulkemaan ja rajoittamaan toimintoja. Oli pakko uskoa, että tämä leviää kaikkialle. Korkkitehtailussa tämä kesä on menetetty, toteaa Finn-Korkki Oy:n yrittäjä Rolf Nygård.

Finn-Korkin taustalla on yli 150 vuotta kokemusta. Rolf Nygård saapui yritykseen töihin 80-luvulla, edeten tuotantopäälliköstä omistajaksi. Perheyritys on tänä päivänä pieni ja ketterä kansainvälinen toimija. Kruunukorkkeja ja muita suljinformaatteja sekä korkituslaitteita valmistetaan ja myydään 32 henkilön voimin yli 50 maahan ympäri maailmaa. Merkittävimpiä asiakkaita ovat olutpanimot ja juomabrändit, kuten Absolut Vodka, Danzka sekä Veen Waters.

– Pienuus on vahvuutemme, mutta se tuottaa paineita myös toimitusketjuun. Vaikka markkinoihin vaikuttavia rajoituksia ollaan purkamassa, tämä kesä on osaltamme förbi – siis ohi – toteaa ”Hämeeseen rantautunut ruotsinkielinen pohjalaispoika”.

– Suurin osa asiakkaidemme tuotteista myydään maailmanlaajuisesti ravintoloissa, pubeissa, kahviloissa, tax-free-myymälöissä, juhlissa, matkakohteissa jne. Mitä se tarkoitti omalle myynnille ja tuotannolle? Liikevaihto putosi huhtikuussa 50 % ja toukokuussa arviolta 75 %. Suomessa asetelma on vähän erilainen. Täällä ollaan bulkkitölkkikansaa eli tölkitetyt juomat ovat huomattavasti suositumpia kuin muualla.

Erikoistumista, räätälöintiä ja vahvaa tahtoa

Nygårdin mukaan kapealla segmentillä ollaan pärjätty erikoistumalla, tuotteiden räätälöinnillä ja uutuuksien kehittämisellä. Esimerkiksi pienpanimokulttuuri on Keski-Euroopassa paljon vanhempaa ja sillä saralla Finn-Korkilla onkin hyviä asiakkuuksia pullotetun oluen markkinoilla.

– Vientitoiminta on peräänantamatonta kontaktien etsimistä ympäri maailmaa. Pienenä yrityksenä on kova tehtävä ponnistella omillaan. Olemme hakeneet Business Finlandin kehittämistukea ja pyrimme sitä kautta saada potkua tuotekehitykseen ja palvelujen digitalisointiin, kommentoi vuoden 2012 Hämeen maakunnallinen vuoden yrittäjä Nygård.

Tästä selvitään, mutta miten ja milloin?

Vaikka tilauskalenterissa näkyy taas pientä vilkastumista, pienemmän tilauskannan vuoksi on Finn-Korkissa valitettavasti jouduttu henkilöstöä lomauttamaan ja vuorottelemaan. Myös toimiston väki työskentelee paikan päällä, hygieniaohjeita noudattaen.

– Uskon, että tilanteen normalisoituessa kaikki ikävä myös unohtuu nopeasti. Joka tapauksessa korona on lamauttanut talouselämää enemmän jo nyt kuin mikään aikaisempi taantuma. Muuttuvatko ihmisten kulutustottumukset muuttuvat tämän jälkeen? Matkustetaanko, käydäänkö ravintoloissa, nautitaanko laadukkaista juomista vai hankitaanko mieluimmin kotiin se bulkkitölkki, heittelee Nygård avoimina kysymyksinä ilmaan.

Muita kiinnostavia aiheita