Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sanna Laitinen manifestoi UMK-unelmaansa pelipaikalla Nokia Arenalla. Kuva: Satu Hildén
28.5.2024 klo 20:14
Uutinen

Sannan somefaneilla on sama unelma kuin Sannallakin: kaikki tahtovat, että Laitisen likka nähdään UMK-juontajana ensi vuonna  

Sanna Laitinen on tamperelainen yksinyrittäjä, jonka rohkeus puhuttelee ja inspiroi monia. Laitinen on monipuolinen ja kokenut tapahtuma- ja TV-juontaja, joka heitti ensimmäisen juontokeikkansa yli kymmenen vuotta sitten. Uuden Musiikin Kilpailun juontaminen on asia, josta huippujuontajan verkosto puhuu tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa.

Kun pinkkiin pukeutunut “Laitisen likka” porhaltaa haastateltavaksi, maailmasta tulee kertaheitolla hivenen parempi paikka. Kun Sanna avaa suunsa, ei kenellekään ainakaan Pirkanmaalla jää epäselväksi, mistä nainen on kotoisin. Vahva Tampereen murre on asia, jonka Sanna voi mainita vahvuudekseen. Juonnot onnistuvat myös englanniksi ja ranskaksi.  

– Ai, että miksi juuri UMK? Se vaan on niin upea, positiivinen ja inspiroiva livetuotanto! Konservatorion kasvattina musiikki kiinnostaa minua tietysti hurjasti, mutta UMK:ssa vaan on kaikki! Valot, värit, suuri yleisö, hyväntuulisuus, kiva kilpailullisuus, Sanna listaa. 

Laitinen tietää, että jos tahtoo huipputapahtumien juontajaksi, näkyvyyttä pitää hankkia. Sannan kohdalla tämä tarkoitti esimerkiksi sitä, että hän teki kuukausi sitten postauksen LinkedIniin ja pyysi apua. Hän kertoi avoimesti ja innostuneesti unelmastaan päästä kesäkuiseen UMK-koekuvaukseen. Mitä tapahtui? Kahdessa vuorokaudessa 70 000 ihmistä oli nähnyt postauksen, Sanna oli saanut kannustusta tutuilta ja tuntemattomilta – ja Yleltä kutsun UMK-koekuvauksiin. 

– Kuukauden aikana saamani kannustus kertoo, että rohkeus kannattaa. Somenäkyvyyteen kuuluu myös se toinen puoli. Iloitsen siitäkin, että negatiivista palautetta on tullut ihan minimaalisesti, Sanna kertoo. 

Kahdessa vuorokaudessa 70 000 ihmistä oli nähnyt LinkedIn-postauksen.

Sosiaalinen media on Sannalle – ja monelle muullekin pienyrittäjälle – ainoa markkinointikanava. Erityisen positiivisen kokemuksensa vuoksi, Sanna rohkaisee yrittäjäkollegoitaan, paitsi pohtimaan, mitä aidosti haluaa, myös kertomaan sen ääneen.  

– TIKIS-treenimedian sisällöntuottajana ja –valmentajana jo kannustin asiakkaitani lisäämään asioita karsimisen sijaan. Lisää kasviksia, lisää hyvän mielen kävelylenkkejä, lisää rohkeita unelmia ja riittävän isoja tavoitteita – ei pois jostakin vaan jotakin kohti, Laitinen kiteyttää. 

Hinnoittelu ei ole helppoa, mutta oma arvo kannattaa määritellä 

Sanna Laitinen on monelle esikuva, ja omiksi esikuvikseen hän mainitsee isosti ajattelevat naisyrittäjät. Sannan assistenttina yrittäjyytensä alkumetreillä toiminut ja Sannan ihailema Marianne Lehikoinen nosti oman yrityksensä yli 100 000 euron kuukausiliikevaihtoon ja rekrytoi kymmenen hengen tiimiin vain 2,5 vuodessa. 

– Juontajista suosikkini on aito ja aina iloinen Vappu Pimiä, Sanna kertoo hymyillen. 

Laitinen fanittaa myös kotikaupunkiaan Tamperetta, ja aikoo viettää 8-viikkoisen kesälomansakin kotimaassa. Suunnitelmissa on Tarjanne-risteily Ruovedelle ja yöpyminen Vinhan Kirjakaupalla.  

Tuntuu, että etenkin monet naisyrittäjät myyvät osaamistaan liian halvalla. 

Sanna Laitinen

– Vuosi sitten tuplasin juontohintani, ja tällä hetkellä pystyn valitsemaan töitäni. Hinnantarkistusten myötä osa asiakkaista jäi, mutta saan useita tarjouspyyntöjä joka päivä. Hinta tuo uskottavuutta. Tuntuu, että etenkin monet naisyrittäjät myyvät osaamistaan liian halvalla. 

Eri alojen osaajat auttavat yrittäjää keskittymään omaan työhönsä 

Sanna kertoo oppineensa pitämään huolta yrityksensä tärkeimmästä tuotannontekijästä eli itsestään. 

– Tunnistan tällä hetkellä ylivireyttä, ja aion palautella kesän ajan iskemällä käteni multaan. Unelmana on uusi upea piha ja puutarha. Tämäkin unelma on omissa käsissä – ja tietysti miehenkin, Sanna naurahtaa. 

Laitinen on monen tapahtumatuottajan ja yrityksen luottojuontaja. Hän hyödyntää itsekin ammattilaisia ostamalla palveluita muun muassa vokologilta, pr-ammattilaisilta, kirjanpitäjältä ja valokuvaajalta. 

– Aikoinaan jäi kaksipäiväisen keikan toinen päivä juontamatta, kun menetin ääneni kylmässä ulkoilmatapahtumassa ääntäni täysin väärin käyttämällä. Eri alojen ammattilaiset auttavat minua omilla osaamisalueillaan, ja mahdollistavat sen, että voin keskittyä omaan intohimooni, Sanna kertoo. 

Juontaja on palvelemassa yleisöä 

Ikimuistoisimmaksi juontokeikakseen Laitinen mainitsee Ile Uusivuoren kanssa englanniksi juontamansa seminaarin ja iltagaalan. Monesti juontotehtävään valmistautuminen vaatii myös yleissivistävää perehtymistä. Nordic Nuclear Forumin lavalle ei tohtinut astua ilman huolellista taustatyötä, mutta ei myöskään liian vakavasti. Laitisen mukaan juontaja luo tunnelmaa, innostaa ja pitää yleisön ajan tasalla siitä, mitä on luvassa. Juontajan palkanneen asiakkaan ja yleisön näkökulmasta jokainen tapahtuma on ainutlaatuinen. 

– Kun keikkaa pukkaa, siitä tulee rutiinia ja esimerkiksi oma kutkuttava jännitys ennen lavalle astumista saattaa hävitä. Silloin tiedän, että on aika palautua. Tiedän, että olen parhaimmillani, kun jännitän hieman astua yleisön eteen, Sanna paljastaa. 

Minut saa liekkeihin nimenomaan juontaminen, ihmisten eteen astuminen ja hyvän tunnelman luominen,

Sanna Laitinen

Sannan oma yrittäjyys alkoi yhteisellä tapahtumabisneksellä siskon kanssa. Toimintaa tehtiin jopa 200 hengen voimin. Korona-aikaan Laitinen teki kauppakeskusten markkinointityötä.  

– Olen monen juontajatallin listoilla, mutta itse en unelmoi juontajien välittämisestä. Minut saa liekkeihin nimenomaan juontaminen, ihmisten eteen astuminen ja hyvän tunnelman luominen, Sanna kertoo. 

Sanna tietää, että antoisaan ja hyvään elämään kuuluu myös stressiä ja väsymystä. Elämäänsä Laitinen aikoo jatkaa sydämen paloa kuunnellen. Tanssii tähtien kanssa -ohjelma ja Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien juontaminen livahtavat Sannan suusta uusina unelmina, mutta hoidetaan nyt ensin se UMK-reissu valmiiksi. Euroviisujen juontamiseksi tarvitaan taas muiden apua: jonkun täytyy voittaa viisut ja tuoda finaali Suomeen. Näinkin saattaa käydä, kun Laitisen likka toivoo pääsevänsä juontamaan viisufinaalin. 

Sanna Laitisen Better Me Finland Oy on Yrittäjien jäsenyritys ja sen oma paikallisyhdistys on Sammon Yrittäjät

Satu Hildén