Hessu Närvänen on valtakunnallisesti palkittu, seikkailuja ja elämyksiä tuottava yrittäjä, joka tunnistaa omassa arjessaan monelle yrittäjälle tuttuja työkykyyn ja tehokkuuteen kompastuskiviä.
30.4.2024 klo 10:58
Uutinen

Seikkailutirehtööri pohtii jaksamista

Jaksaminen lienee yksi monen yrittäjän kompastuskivistä, ja varsinkin yksinyrittäjällä joka joutuu venymään oikeastaan kaikkeen, olisi syytä kiinnittää siihen erityisesti huomiota. Tuttu lienee olotila, että aina on tähdellistä työtä tekemättä, uurasti sitä kuinka paljon tahansa – koskaan se aika ei vaan riitä.

Itsensä johtaminen on vaikea laji. Sitä on helppo laiminlyödä ja antaa työn viedä mennessään, osaamatta rajata. Välillä vaan into vie, kun tekeminen vaan on niin mukaansatempaavaa ja mielekästä. Ja taas välillä sitä tekemistä vaan on niin paljon, että arkinen puurtaminen vie aivan kaiken ajan.

Sitä keskittyy töihin, on korvaamaton, unohtaa vapaa-ajan, unohtaa loman. Ja siinä sivussa unohtaa itsensä lisäksi myös läheiset.

Missä menee se raja, jolloin mennään liian pitkälle? Silloin, kun tuntee olevansa uupunut, ei väsynyt? Silloin, kun perhe kärsii läsnäolemattomuudesta – vaikka olisi paikalla? Silloin, kun ei osaa viettää vapaa-aikaa, vaikka siihen olisi mahdollisuus? Silloin, kun priorisoi työn, vaikkei olisi tarve? Silloin, kun huomaa ottaneensa puhelimen käteen täysin vaistomaisesti ja ihmettelee itsekin, että miksi?

Vinkkinä jäsenyrittäjälle! Olethan tutustunut Yrittäjät-akatemian koulutuksiin? Hyödynnä jäsenetusi aloittamalla seuraavat, maksuttomat verkkokurssit vaikka heti: Vahvista voimavarojasi ja Yrittäjän onnistunut ajankäyttö

Voisin sanoa, ettei sillä kuuluisalla suutarin lapsella ole kenkiä, tässäkään asiassa, mutta muutaman asian käännän vaan kysymysten muotoon. Vastaa itsellesi rehellisesti, sillä helpoin huijattava maailmassa lienee aina peilikuvassa.

Voisitko heittää sen luurin hittoon edes osaksi päivää ja antaa asioiden vain soljua?
On luonnollista, että sähköpostissa ja puhelimessa on vastaaja päällä, kun on lomalla tai vapaalla. Tarvitseeko kenenkään olla aina tavoitettavissa, ja varsinkaan reagoimassa heti – oli sitten lomalla tai arjessa? Onko viikonloppu oikeasti hyvää aikaa purkaa rästiin jääneitä hommia, koska silloin on muka hyvää aikaa istua koneella, eikä puhelin soi? Luuletko,että ajatuksissa tulee koskaan tilaa kehittämiselle, ideoille ja varsinkaan konkretian suuntaviitoille, ellei oikeasti pysähdy arjen kierteen keskellä? Onko se tunne millään tavalla terve, että varastaa itseltään, jos on hetkiä, jotka eivät ole tuottavia? Kukaan ei nuorru ja jokaisen päivät vähenevät vääjäämättä – miten käyttää aikansa?

Ja olisiko kuitenkin niin, että jos tekee vähemmän, saakin aikaan lopulta enemmän.

Omaa ja muiden yrittäjien arkea pohtimassa

Heikki Närvänen
Seikkailutirehtööri, yrittäjä
Vuoden valtakunnallinen yksinyrittäjä 2021
Amazing City Oy