9.3.2022 klo 13:34
Uutinen

Sote-päättäjien merkittävin päätös on palvelustrategia – Pk-yritykset otettava mukaan tarjoamaan palveluita

– Pirkanmaalla on syytä linjata ja varmistaa, että pienetkin sote-yritykset pääsevät tarjoamaan palveluita, että hankinnat jaetaan järkeviin osiin ja että kustannukset ovat oikeasti läpinäkyviä. Alueemme uusilla sote-päättäjillä on tässä iso vastuu, toteaa Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Janne Vuorinen. Yrittäjät julkaisi tänään tietopaketin sote-vaikuttajille päätöksenteon tueksi.

Yrittäjät listaa tiiviissä tietopaketissaan konkreettiset keinot päättäjälle siihen, miten pienten sote-yritysten osaamista voidaan hyödyntää suomalaisten palvelutarjonnassa.

Palvelustrategia on valtuustokauden tärkein päätös. Siitä päätetään jo tämän kevään aikana. Palvelustrategiassa määritellään, miten pirkanmaalaisten palvelut jatkossa toteutetaan ja mihin suuntaan ne alueella kehittyvät.

Yrittäjien julkaisema tietopaketti neuvoo, miten strategiassa voidaan hyödyntää alueen pienten ja keskisuurten sote-yritysten osaamista ja resursseja.

– Perustana tässä kaikessa toimii se, että tulevat Pirkanmaan aluepäättäjät linjaavat palvelustrategiassaan, että yksityisillä tuottajilla on merkittävä rooli palveluiden tuottamisessa alueemme asukkaille. Tämän lisäksi alueellamme on myös laskettava oman palvelutuotannon kustannukset tavalla, joka mahdollistaa julkisen ja yksityisen tuotannon kustannusten aidon vertailun, Vuorinen toteaa.

– Yksityisiä ja julkisia palveluntuottajia tulee olla mahdollista vertailla keskenään ja valita vertailun perusteella kuhunkin tehtävään paras palveluntuottaja. Uusien valtuutettujemme kannattaa siksi vaatia, että hyvinvointialueen itse tuottamien palvelujen kustannusrakenne selvitetään läpikotaisin. Sote-järjestelmämme rahoitus on tiukka eikä lisärahoitusta ole merkittävästi saatavissa. Palveluja on pystyttävä tarjoamaan enemmän kuin ennen, mutta suhteellisesti vähemmällä rahalla saatavuudesta ja laadusta kuitenkaan tinkimättä. Pk-yritysten resurssit ovat tässä keskeisessä asemassa, summaa Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen.


Tutustu Yrittäjien tietopakettiin tästä.

Fakta: Miksi hyvinvointialueiden päätökset ovat tärkeitä yrittäjille?

  • Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain.
  • Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 on yksityisellä sektorilla.
  • Sote-alan yrityksiä on noin 18 200.
  • Neljä viidestä sote-alan yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä.
  • Henkilökunnan tarve sote-alalla on yli 200 000 henkilöä tulevina vuosina.
  • Hyvinvointialueet ovat merkittäviä julkisten hankintojen tekijöitä.

Lisätietoja Pirkanmaan Yrittäjissä:

  • elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen, 050 338 8696, maria.virtanen@yrittajat.fi

Lisätietoja Suomen Yrittäjissä: