5.2.2020 klo 14:19
Uutinen

Suomalaisyrityksen hengitysmaskit loppuivat varastosta Kiinassa: ”Kapasiteetti on pari miljoonaa viikossa”

Lifa Air ei pysty tällä hetkellä vastaamaan hengityssuojainten kysyntään Kiinassa.

Kiinassa jylläävä koronavirus on aiheuttanut vipinää suomalaisen Lifa Airin tilauskirjoihin. Yrityksellä on hengityssuojaimia valmistava tuotantolaitos Kiinan Dongguanissa. Suojaimet ovat menneet kuumille kiville Kiinassa viime viikkoina.

Olemme aikaisemmin uutisoineet koronaviruksen vaikutuksista täällä, täällä ja täällä.

Lifa Air on valmistanut ilmanpuhdistimia ja ilmastointikanavien puhdistuslaitteita yli 30 vuoden ajan. Suomalaisomisteinen yritys valmistaa puhdistimia koteihin, päiväkoteihin ja esimerkiksi sairaaloihin.

Hengityssuojaimia yritys on valmistanut kiinalaisen yhteistyöyrityksen kanssa muutaman vuoden ajan. Lifa Airin maskit ovat teholtaan parempia kuin edullisimmat kertakäyttömaskit ja ne estävät pienienkin hiukkasten pääsyn ihmisen hengityskanaviin.

Maskien kysyntä räjähti käsiin koronavirusepidemian leviämisen yhteydessä. Lifa Airin toimitusjohtajan mukaan yrityksen varastot myytiin loppuun muutamassa päivässä. Verkkokauppaan tulleet erät menevät kaupaksi tunneissa.

– Väliin tuli kaiken lisäksi kiinalainen uusivuosi ja osa työntekijöistä oli karannut lomille. Onneksi saimme haalittua väkeä sen verran, että tuotanto pysyi käynnissä, toimitusjohtaja Johan Brandt kertoo.

”Merkittäviä kyselyitä”

Brandt kertoo, että maskeja on mennyt kaupaksi ”satoja tuhansia”.

– Meillä olisi kapasiteettia paukuttaa pari miljoonaa suodatinta viikossa. Tällä hetkellä emme voi vastata kysyntään. Se mitä oli varastossa, myytiin saman tien. Tällä hetkellä on myös logistisia haasteita, kun ihmiset ja tavarat eivät pääse kulkemaan. Toimitukset ovat vaikeutuneet.

Lifa Airin maskeja myydään Kiinassa jälleenmyyjien kautta kaupoissa ja kioskeissa. Tuotteet eroavat markkinoiden halvimmista kertakäyttömaskeista muun muassa käyttömukavuudeltaan.

– Olemme kehittäneet maskit niin, että niiden kanssa on helpompi hengittää. Ulostuloventtiili tasaa painetta uloshengityksessä. Olemme panostaneet ergonomiaan ja materiaalivalintoihin, joilla saadaan lisää mukavuutta. Samaa suodatinta voidaan käyttää jopa viikon ajan.

Brandtin mukaan koronavirus on aiheuttanut tilauspiikin myös yrityksen muille tuotteille.

– Olemme saaneet merkittäviä kyselyitä koskien ilmanvaihtokanavien puhdistusjärjestelmiä. Niille on tarvetta koronaviruksen takia etenkin sairaaloissa.

Lifa Airilla on valmistusta ja tuotekehitystä myös Suomessa. Se valmistaa tuotteita alihankintana Klaukkalassa ja Kyröskoskella.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi