4.4.2017 klo 11:26
Uutinen

Suosittu työyhteisökiertue jatkuu Lapissa

Valtakunnallinen Matka hyvään kuntoon -kampanja starttasi Lapista viime elokuussa keräten yli 500 työikäistä kahteen rekkatapahtumaan Kemiin ja Rovaniemelle. Kampanja jatkui Lapin osalta lokakuussa viikon kestävänä bussikiertueena, jonka aikana testattiin lappilaisia työyhteisöjä viiden kunnan alueella.

Matka hyvään kuntoon -kampanja jatkuu nyt keväällä. Kampanjan kärkenä Suomea kiertää rekkakiertue, jonka lisäksi Eikka-testibussi kiertää Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lapin Matka hyvään kuntoon -kiertue toteutetaan viikolla 19 ja sen pääosassa on jo tutuksi tullut Eikka-bussi – vanhaan kauppa-autoon rakennettu kuntotestiasema.

Bussin lämpimissä sisätiloissa työyhteisöt pääsevät maksutta testaamaan kuntonsa rennosti, helposti ja hikoilematta arkivaatteissa noin 20 minuutissa. Kehon kuntoindeksi -testeillä mitataan puristusvoimaa, kestävyyskuntoa ja kehonkoostumusta. Kiertueella työyhteisöille on käytössä ennakkoilmoittautuminen, minkä ansiosta testeihin pääsee jonottamatta.

Kampanjalla kannustetaan kaikkia työyhteisöjä ja työikäisiä liikkumaan, arkiaktiivisuuteen ja terveellisiin ruokailutottumuksiin ja siten ylläpitämään omaa työkykyään. Kiertueen toteuttaa Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma yhteistyökumppaneineen.

Lapin Matka hyvään kuntoon -bussikiertueen aikataulu:

Kohtuuton uupumus työelämässä huolestuttaa

Hyvällä fyysisellä kunnolla on selvä yhteys työkykyyn ja koettuun työuupumukseen. Valtakunnallisella Matka hyvään kuntoon -kiertueella syksyllä 2016 testattiin 14 700 suomalaisen fyysinen kunto. Testeissä käyneistä naisista 50 prosenttia ja miehistä 40 prosenttia koki itsensä työpäivän jälkeen vähintään silloin tällöin kohtuuttoman uupuneeksi. Kohtuuttoman uupumuksen kokeminen edes silloin tällöin on huolestuttavaa ja sillä voi pitkällä aikavälillä olla seurannaisvaikutuksia niin työkykyyn, työntekoon kuin arjessa jaksamiseen.

Fyysisesti huonokuntoiset kokevat uupumuksen suuremmaksi ja työkykynsä heikommaksi sekä miehissä että naisissa. Huonokuntoisilla miehillä on nelinkertainen ja huonokuntoisilla naisilla kolminkertainen riski työkyvyn ennenaikaiseen menettämiseen.

Omasta fyysisestä kunnosta kannattaakin huolehtia. Se ei tarkoita urheilullisia urotekoja, vaan jo terveysliikuntasuositukset täyttävä viikoittainen liikuntamäärä riittää ja sitä voi kerätä myös pienemmissä osissa. Terveelliset ruokailutottumukset ja riittävä uni täydentävät fyysisen aktiivisuuden lisäksi elämäntavat sellaiseksi, että niillä jaksaa niin työelämässä kuin vapaa-ajan puuhissa.

Kampanjalla työkaluja työyhteisöjen hyvinvointiin

Matka hyvään kuntoon -kampanjan kumppaneina toimivat eläkevakuutusyhtiöt Elo, Etera, Keva ja Mela, Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima Työelämä 2020 -hanke, Liikunnan aluejärjestöt sekä Smartum. Kaikille kampanjan kumppaneille on tärkeää, että suomalaiset pysyisivät terveinä ja työkykyisinä mahdollisimman pitkään. Kampanja on jatkoa suositulle miehille suunnatulla SuomiMies seikkailee -kampanjalle, joka on kiertänyt Suomea rekkakiertueilla vuosina 2007–2014

Lisätietoja
Lapin Liikunta ry, terveysliikunnan kehittäjä Elina Ahokas, puh. 040 832 9321, elina.ahokas@lapinliikunta.fi

KKI-ohjelma, ohjelmajohtaja Jyrki Komulainen, puh. 0500 542 193,
jyrki.komulainen@likes.fi