21.4.2021 klo 11:17
Uutinen

Tapahtumatakuulle ei hurrata

Tapahtuma-alan toimijat tekevät ympäripyöreätä päivää etsiessään tapoja toteuttaa kesäksi suunnitellut tapahtumat. Tapahtumatakuu saa alan yrittäjiltä täystyrmäyksen.

Hämeen Yrityssanomat | Susanna Mattila

Tapahtuma-alalle on luvattu tukea kustannustukikierros kierroksen jälkeen. Mitään ei kuitenkaan ole kuulunut, ennen kuin saatiin tieto tapahtumatakuusta. Lausuntokierros päättyi 7.4. ja takuun pitäisi astua voimaan 1.6.2021.

Alalla itsensä työllistävien mieltä tuki ei juuri lämmitä. Päinvastoin. Tuki tulee auttamatta myöhässä, eikä siitä ole suurimmalle osalle tapahtuma-alan yrittäjistä mitään hyötyä.

Kesäteatterit kääntävät kaikki kivet

Hämeenlinnan uuden kesäteatterin yrittäjä Otto Kanerva on tehnyt pitkää päivää pyrkiessään selvittämään, miten ensi kesän kesäteatteriesitykset olisi mahdollista toteuttaa. Hän sanookin, että loppuun asti yritetään löytää sellainen ratkaisu, että kaupunginpuistossa voidaan esittää teatteria ensi kesänä.

Tapahtumatakuu tekee kuitenkin sen, että lähtökohtaisesti oltaisiin tappiolla liikenteessä. Jotta kesäteatterin pyörät kannattaisi laittaa pyörimään, takuun pitäisi olla paljon suurempi, sillä yrittäjälle 30 prosentin riski on liian suuri.

– Nyt pitäisi olla jo ompelukoneet surisemassa ja pyörät pyörimässä. Mutta heti kun pyörät laitetaan pyörimään, alkavat kulut juosta. Miten voin yrittäjänä ottaa riskin, kun katsojamäärät voivat olla jo lähtökohtaisesti rajatut?

Yrittäjävetoinen kesäteatteri

Kanervaa on työllistänyt viime aikoina yrittäjävetoisten kesäteattereiden olemassaolon nostaminen esiin. Tapahtuma-alan tukien suunnittelussa Työ- ja elinkeinoministeriö ei tunnistanut yrittäjävetoisia kesäteattereita, vaan ne rinnastettiin valtionapua saavien kaupunginteattereiden vetämiin kesäteattereihin.

– Työ ei mennyt meidän osalta hukkaan, vaikka kesäteatterit suljettiin tapahtumatakuun ulkopuolelle. Nyt meidät tunnistetaan. Viikonvaihteessa Helsingin Sanomat uutisoi, että yrittäjävetoisten kesäteattereiden tuki olisi tulossa Opetus- ja kulttuuriministeriön kautta. Tästä ei ole vielä olemassa mitään muuta tietoa kuin Hesarin pikku-uutinen”, Kanerva toteaa.

Kanerva olisi valmis tekemään kesäteatteriesityksen ensi kesälle, jos olisi varmuus siitä, että kaikille parillekymmenelle eri alan ammattilaisille ja myös yrittäjälle olisi mahdollista maksaa palkkaa. Tällä hetkellä tuota varmuutta ei vielä ole.

– Tänään ja tällä kellonlyömällä en tiedä, mitä ensi kesänä tapahtuu.

Mitä mieltä muut tapahtumajärjestäjät ovat? Lue koko juttu pe 23.4. ilmestyvästä Hämeen Yrityssanomista. Lehti on luettavissa myös verkkosivuillamme

Lehtiarkistoon

Kuva: Otto Kanerva (oik.) on tyytyväinen, että vihdoin yrittäjävetoinen kesäteatteri tunnistetaan Työ- ja elinkeinoministeriössä. Kuva Kaksi Puuta -näytelmästä kesältä 2018. Kuvassa myös Mikko ”Tökä” Töyssy. Kuvaaja: Hanna Kanerva.

Muita kiinnostavia aiheita