19.11.2020 klo 16:31
Uutinen

Teerenpelin viski pokkasi arvostetun alkoholipalkinnon: ”Jotain sellaista, mitä ei olisi voinut kuvitella”

Lahtelainen panimo- ja tislaamoyhtiö Teerenpeli on valittu maailman parhaaksi viskintuottajaksi.

– Kyllähän se yllätys oli, Teerenpeli Panimon & Tislaamon toimitusjohtaja Samuli Korhonen kommentoi tuoreeltaan yrityksen saavutusta.

Palkinto myönnettiin Teerenpelille International Wine and Spirit Competition -alkoholikilpailussa. Kyseistä kilpailua pidetään maailman merkittävimpänä alkoholiteollisuuden laatukilpailuna ja mukana ovat kaikki viskintuottajamaat Skotlantia lukuunottamatta.

– Onhan tämä valtavan iso huomionosoitus. Titteli on jotain, sellaista mitä ei olisi voinut kuvitella.

Panimo osallistui aikaisemmin saman järjestäjän tuotekilpailuun, jonka menestys poiki kutsun maineikkaaseen IWSC-kisaan. Tuotekilpailussa Teerenpeli keräsi menestystä useammalla tuotteellaan. Kulo-viski sai 98 pistettä sadasta.

– Vaikea arvioida, miksi voitimme. Uskon, että merkitystä oli nimenomaan sillä, että tuotteemme olivat menestyneet tasaisesti tuotekilpailussa, joka oli arvioinnin pohjana.

Korona lisännyt premium-viskien kysyntää

Teerenpeli on tislannut viskejä Lahden keskustassa vuodesta 2002 lähtien. Vuonna 2015 panimon yhteyteen rakennettiin toinen tislaamo.

Korhosen mukaan IWSC:n voitto avaa ovia maailmalle.

– Tarkkaan emme vielä tiedä, mitä tämä tulee merkitsemään. Joka tapauksessa se tulee vauhdittamaan kansainvälistymistämme, joka on ollut yrityksen strategiassa. Uskon, että palkinto tulee avittamaan keskusteluita, kun esittäydymme vuoden viskituottajana maailmassa.

Tislaamon laajennus mahdollistaa Teerenpeli Panimo & Tislaamon tuotantokapasiteetin nostamisen selvästi nykyistä suuremmaksi.

Yrityksen tarkoituksena on laajentua Pohjoismaiden kautta muualle Eurooppaan. Ruotsissa Teerenpelin viskit ovat lähiaikoina tarjolla yli 200:ssa Systembolagetin myymälässä.

– Saksassa myynti on kasvussa. Uusina maina olemme avanneet Belgian ja Luxemburgin. Venäjällä kiinnostavat Pietari ja Moskova, Korhonen listaa.

Hänen mukaansa viski on oleellisen tärkeä tuote kansainvälistymisen kannalta.

– Viskillä pystytään ottamaan suurempia kasvuloikkia. Premium- ja single malt-viskeille on ollut jatkuvaa kysyntää jo pidemmän aikaa. Korona-aika on aiheuttanut sen, että kotiin ostetun laadukkaan viskin kysyntä on entisestään kasvanut.

Suomi on Korhosen mukaan hyvässä asemassa viskintuottajamaana.

– Pohjoismaihin on syntymässä kokonaan oma Nordic whiskey -genre, hän sanoo.

Viskillään on menestynyt myös Kyrö Distillery, joka on voittanut gininsä lisäksi IWSC:n viskisarjan ruisviskillään.

Kuva: Teerenpeli Panimo & Tislaamo

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi