24.7.2020 klo 13:18
Uutinen

Teron matkatoimisto on kustannustuen väliinputoaja – ”Laskin, ettei meillä ole siihen teoreettisia mahdollisuuksia”

Tero Norvion matkatoimistolla ei ole ollut laskutusta maaliskuun jälkeen. Kaukomatkoja suunnitellaan nyt vuodelle 2022.

Matkailualalla 20 vuoden ajan toiminut Tero Norvio johtaa matkailutoimisto Aventuraa. Kyseinen ala on kärsinyt rajusti koronasta.

Norvio totesi heti kustannustuen ehdot nähtyään, että tuki jää yritykseltä saamatta.

– Laskin, ettei meillä ole siihen teoreettisia mahdollisuuksia. Laskentamalli on meille erittäin epäedullinen.

Aventuran asiakkaat ja liikevaihto kertyvät lähes kokonaan lokakuun ja maaliskuun välillä. Keväästä syksyyn on hiljaista. Kustannustukea voi saada, jos kuluvan vuoden huhtikuun liikevaihto on pudonnut vähintään 30 prosenttia vertailuajankohtaan eli vuoden 2019 maalis-kesäkuun keskimääräiseen liikevaihtoon verrattuna.

– Kulut pyörivät meilläkin ympäri vuoden, eli siinä mielessä kustannustuen ehdot ovat ongelmalliset.

Norvio muistuttaa, että matkailualalla liikevaihto tulee aina lähtevistä asiakkaista, ei tehdyistä kaupoista. Raha

– Yritykseni liikevaihto on ollut tasan nolla euroa maaliskuun alusta lähtien. Pientä kauppaa on mahdollista saada elokuun loppuun.

Apua Business Finlandin tuesta

Suomen Yrittäjät on aikaisemmin kritisoinut kustannustuen tulleen yritysten kannalta liian myöhään. Yrittäjien mielestä kustannustuen olisi pitänyt olla ensimmäinen tukimuoto koronakriisin iskettyä täydellä teholla viime keväällä. Norvio on samaa mieltä.

– Koronan takia menetettyjen tulojen ja siitä huolimatta jatkuvien kulujen korvaus olisi ollut paikallaan, kun liikevaihto stoppasi kokonaan. Matkailualalla on lakisääteinen velvollisuus palauttaa asiakkaalle 100 prosenttia rahoista, jos joudumme peruuttamaan matkan. Olimme niitä harvoja lentomatkoja myyviä suomalaisia matkatoimistoja, jotka palauttivat asiakkaille heti rahat takaisin.

Keväällä helpotusta Aventuralle toi Business Finlandin kehittämistuki, mutta sitä ei saanut käyttää kiinteisiin kuluihin.

– Oli jotenkin outoa miettiä uutta hanketta, kun samalla piti kantaa huolta kulujen kattamisesta. Olen kuitenkin kiitollinen, että saimme tuen, Norvio sanoo.

”Kalliita matkoja oli myyty hyvin”

Aventura tarjoaa asiakkailleen kaukomatkoja. Norvio itse on matkustanut aktiivisesti kymmenien vuosien ajan. Hän viettää tavallisesti puolet vuodesta Suomen rajojen ulkopuolella.

– Nyt kaukomatkailu ja sitä kautta kauppa on seis. Kysyntää ei ole. Vielä syksylläkään ei lähdetä kaukomaille.

Tällä viikolla hallitus vapautti koronakarenssin Thaimaalta ja Etelä-Korealta. Se tarkoittaa, että kysyntä näihin maihin saattaa elpyä. Myös Uuteen-Seelantiin saa heinäkuun lopusta lähtien matkustaa vapaasti.

Norvion yrityksen näkymän tälle vuodelle näyttivät alkuvuonna poikkeuksellisen valoisilta.

– Tänä vuonna oli tulossa harvinaisen suuret liikevaihdot maalis-huhtikuulle. Ne peruuntuivat ensimmäisten joukossa. Oli kalliita matkoja, joita oli myyty hyvin.

”Henkilöstö lomautettuna pitkälle loppuvuoteen”

Kaukomatkojen tuotannon suunnittelu käynnistetään vähintään vuosi ennen myynnin avaamista.

– Meillä oli tulossa muun muassa poikkeuksellinen juhlamatka Tyynellemerelle. Se olisi ollut hieno yli kuukauden kiertomatka, 14 valtion kierros. Lisäksi poikkeuksellisen hyvältä näyttänyt Nepalin vaellusesonkin peruuntui.

Norvion mukaan tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että talvikauden yleensä aloittava Nepalin vaelluskausi peruuntuu syksyltä kokonaan. Intian koronaepidemiatilanne näyttää vain pahenevan.

– Näillä mennään. Nyt säästellään kustannuksia. Käytännössä kaikki työntekijämme ovat tällä hetkellä lomautettuina ja taitaa olla niin, että enemmistö heistä on lomautettuna pitkälle loppuvuoteen. Onni on, että kassamme kestää vielä.

Nyt Norvio suunnittelee kaukomatkoja myyntiin vuodelle 2022. Hän pitää monia kaukomatkailun kannalta tärkeitä kohdemaita vielöä arvoituksina.

– Afrikassa on paljon epävarmuuksia. Etenkin Etelä-Afrikka on meille tärkeä kohde. Siellä on jatkettu tiukkoja liikkumismääräyksiä. Ruandaan Suomi sallii matkustamisen ja sieltä saa palata ilman karenssia takaisin. Ruanda ei kuitenkaan vielä päästä eurooppalaisia maahan. Kenia ja Tansania voisivat olla potentiaalisia kohteita piakkoin, mutta Tansaniasta paluun jälkeen on oltava vielä kaksi viikkoa karanteenissa. Tällaisia maita on vaikea myydä matkailijoille, koska harvalla on mahdollisuutta ensin lomailla kaksi viikkoa ja olla sen jälkeen toiset kaksi viikkoa kotikaranteenissa.

Kuva: Tero Norvion albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi