Konkurssi
Tilastokeskuksen tietojen mukaan konkurssien määrä on kasvussa. Kuva: Getty Images
18.7.2022 klo 12:37
Uutinen

Tilastokeskus: Konkurssien määrä nousussa

Konkurssien määrä on kasvussa, mutta konkurssiin haettujen yritysten henkilötyövuosien määrä on pienempi kuin vuoden 2021 kesäkuussa. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tuoreista tilastoista.

Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 2022 pantiin vireille 216 konkurssia, mikä on 33 konkurssia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 1 029. Se on 291 henkilötyövuotta vähemmän kuin vuosi sitten.

Konkurssien kasvua selittää osin se, että konkurssiin hakemista rajoitettiin väliaikaisilla lakimuutoksilla koronapandemian aiheuttaman konkurssiaallon estämiseksi. Lakimuutokset olivat voimassa 1.5.2020–30.9.2021. Olemme aikaisemmin uutisoineet konkurssien määrän kehityksestä muun muassa täällä.

Vähiten konkursseja laitettiin vireille kesäkuussa maa- metsä ja kalatalouden toimialalla, kuusi kappaletta. Eniten konkursseja laitettiin vireille muiden palveluiden toimialalla, jossa niitä raportoitiin 73. Kyseinen toimiala käsittää mm. informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan sekä viihdetoiminnan. Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan varsinaista konkurssia, koska konkurssioikeudenkäynnit ovat mutkikkaita ja niiden aikana menettely voi jäädä kesken.

Tilastokeskuksen mukaan kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä laitettiin vireille 76 yrityssaneerausta. Se on 19 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Eniten yrityssaneeraushakemuksia tehtiin rakennusalalla.

Toimitus
Toimitus