23.6.2021 klo 11:23
Uutinen

Timpurille kesä on kiireaikaa – Jarin valttikorttina on hirsiosaaminen

Orivedellä asuva Jari Nykänen vaihtoi metsäinsinöörin työtehtävät rakennushommiin parikymmentä vuotta sitten, eikä ole joutunut päätöstään katumaan. Nykytyössään hän kertoo nauttivansa ennen kaikkea sen monipuolisuudesta, ja sitähän se taitaa myös tarjota. Nykäsen yhden miehen firman repertuaariin kuuluvat yhtälailla uudisrakentaminen, remontointi ja saneeraukset kuin se varsinainen erikoisuus eli hirsirakentaminen. Kesäkaudella myös mökkiläiset työllistävät merkittävissä määrin.

Tämän aitan osalta Jari Nykäsen työmaa alkaa olla ehtoopuolella. Juupajoen Kopsamolta löytyvä komea ja kaikin puolin hyvin hoidettu piha on nyt entistä ehompi. Kohteena oli pihapiiriä koristava aittarakennus, joka sai Nykäsen toimesta etupuolelle yhden uuden täysimittaisen hirren. Sen Nykänen nouti Vilppulasta, missä toimii hyväksi yhteistyökumppaniksi aiemminkin osoittautunut yritys. Vielä nyt uusi hirsi erottuu väriltään melkoisesti naapureistaan, mutta väriero tasoittuu vuosien myötä. Niitä tällä aitalla on takana jo melkoisesti. Nykänen löysi remonttia tehdessä aitan sisäpuolelta kaiverruksen 1804, joka näytti aitan olevan siis jo yli 200 vuotta vanha.

– Sitä ei tosin täällä vanha isäntäkään tiennyt, milloin aitta on näille sijoilleen tuotu. Se tiedetään, että jostain se on purettu ja täällä uudelleen koottu, kuten tällaiset aitat niin monesti, Nykänen tietää.

JARI NYKÄSEN aittatyömaa tällä tontilla alkaa olla voiton puolella. Sen jälkeen on tosin samassa osoitteessa tarkoitus vaihtaa vielä pari ovea.

Erilainen varaosapakki

Urakkana tämä ei ollut lähimainkaan isommasta päästä. Tällä kertaa aittaan jouduttiin vaihtamaan vain yksi iso hirsi, sekä sen yläpuolella olevasta noin viidesosan pätkä. Se kun oli myös päässyt pahasti haperoitumaan. Se onkin käytännössä ainoa enää jäljellä oleva työvaihe. Tosin se vaatii yrittäjältä vielä piipahdusta kotona Oriveden puolella. Sieltä pitää kuulemma käydä hakemassa ”varaosa”. Hirsisiä sellaisia yrittäjä on pyrkinyt pitämään varastossa juuri tämänkaltaisia tarpeita varten. Samaa ajoreittiä mies tulee kuitenkin toistamaan vielä useamman kerran, sillä aittaremontin lisäksi tilalta oli löytynyt muutakin avun tarvetta.

– Isäntä vinkkasi, että vielä voitaisiin vaihtaa talossa muutama ovi. Aika tyypillistä se on, että kun kohteeseen menen, niin se sitten poikii jotakin muutakin, Nykänen myöntää.

 

SEKÄ REMONTOINTIA että uudisrakentamista on niitäkin tullut touhuttua jo pidemmän aikaa. Nämä kuvat ovat nekin miehen työmailta viime vuosilta. Kuvat: Pari-Tuote Oy

Porttiteoria á la oma hirsitalo

Rakennushommiin Nykänen sai hyvän käytännön korkeakoulun ostaessaan vaimonsa kanssa nykyisen asuinsijansa, 1840-luvulla rakennetun hirsitalon Oriveden Karpista.

– Se oli sen ajan hienoa hirsirakentamista, jonka remontointi oli erinomaista oppia, hän kertoo ja myöntää, että millään pienellä pintaremontilla talo ei nykykuntoonsa valmistunut.

– Vähän toistakymmentä vuotta se taisi kestää, eikä tuollainen kohde toki ikinä aivan valmis ole. Eikä minulla sinänsä vapaa-ajan ongelmia ole senkään jälkeen ollut, Nykänen hymyilee. Rakennushommat saivat hänen tapauksessaan alkunsa tästä omasta jättiurakasta.

– Siitähän se lähti, että ensin tuttavat ja sukulaiset alkoivat kysellä, josko minä osaisin tehdä sellaista ja tällaista, ja vähitellen puskaradio olikin kehittynyt aika tehokkaaksi. En minä oikeastaan millään tapaa itseäni joutunut markkinoimaan. Nettisivutkin tein vasta useita vuosia aloitettuni, hän kertoo.

Kuva: Pari-Tuote Oy

Rekisteri yllättää

Yrittäjä miehestä tuli tarkalleen ottaen vuonna 2002, joten ensi vuonna tätä lajia on täynnä jo kaksi kokonaista vuosikymmentä. Yrittäjäyhdistyksen rekisterin tuijottaminen vie oriveteläisen Jari Nykäsen tapauksessa vähän hakoteille. Siellä Pari-Tuote Oy:n toimialaksi on merkattu jalkineiden valmistus. Tieto on sinänsä oikea, joskin parikymmentä vuotta vanha. Jarin appiukko oli lopettelemassa kenkätouhujaan samaan aikaan kun Jari oli aloittelemassa omaansa. Ja eteen tuli valmis ja vapaa osakeyhtiö, päätyi Jari yrittämään samaisella tunnuksella.

Kirjava tarjonta

Kenkien kanssa Jarin yrittämisellä ei tosiaan ole ikinä ollut mitään tekemistä, vaan vuodesta 2002 alkaen Pari-Tuote Oy:n toimenkuvaan on kuulunut kaikki rakentamiseen liittyvät työt – paino sanalla kaikki. Yrittäjä myöntää, että hänen palvelunsa kattavat rakentamisen laidasta laitaan.

– Siis kaikkea teen hirrenveistosta tapetointiin ja kaikkea siltä väliltä laatoituksia ja sisäremontteja myöten, hän kertoo. Tosin varsinainen erikoisosaamisalue liittyy juuri hirsipuolen osaamiseen.

– Niitä kun olen aika pitkään tehnyt, niistä minut varsinkin täällä Orivedellä ja Juupajoella hyvin tunnetaan. Ei näillä seuduilla kovin moni sellaisissa viitsi käsiään liata, yrittäjä hymyilee.

Hirsirakennekorjausten lisäksi Nykänen on pystyttänyt ihan uusia hirsikehikoita ja veistänyt latoja ihan pyöreästäkin puusta. Tämänkertainen aittatyömaa oli kuluvan vuoden ensimmäinen varsinainen hirsityö, mutta ainoaksi se ei ole jäämässä. Orivedellä on esimerkiksi yksi vanha hirsitalo, jota pitäisi mennä katsastamaan ensi viikolla. Lähiviikoilla ohjelmassa on lisäksi ainakin yksi mökkiterassinteko ja polttopuuvaraston rakentaminen.

– Kun tilitoimistossakin oltiin sitä mieltä, että mitäs sitä vaihtaman, niin tuolla olen mennyt. Toki tätä on minulta usein kysytty, mutta siitäpä saa sitten ainakin aikaan keskustelun, hän miettii.

Kuva: Pari-Tuote Oy

Mökkiläiset työllistävät

Myös mökkitalkkarin työtehtävät ovat käyneet hyvin tutuiksi. Niitäkin Nykänen kertoo tekevänsä laidasta laitaan.

– Useimmiten se on jotain remonttia tai sitten pientä rakentamista, kuten terassia tai laituria, mutta yhtälailla minulta onnistuvat myös mökkipuiden kaadot, hän listaa. Ei mökkiasukkaiden palveleminen mikään uusi tuttavuus ole. Nykänen laskeskelee, että pisimmät asiakassuhteet mökkiläisten kanssa alkoivat jo firmaa pystytettäessä. Myös mökkien osalta kohteet löytyvät pääasiassa lähikunnista, mutta on hän välillä käynyt pyynnöstä aina Hirvensalmella saakka.

Kuten arvata saattaa, mökkiläisten osalta työpyynnöt ajoittuvat aikalailla kesäkauteen. Erityisen paljon kysyntää piikittyy joka vuosi toukokuun ja juhannuksen välimaastoon, siis niin, että juhannukseksi olisi sitten valmista. Kaikkeen tähän kysyntään vastaamiseen yhden miehen kahdet kädet ja 24 tunnin vuorokaudet asettavat pakostakin rajansa. Melko usein remontteja päästään toteuttamaan vasta haluttua ajankohtaa myöhemmin.

– Useimmiten remontti siirretään suosiolla syksyyn, mutta mielellään minä näitä ottaisin myös muihin ajankohtiin. Sisäremontit esimerkiksi onnistuvat hyvin talvellakin, mies vinkkaa.

Kuvat: Pari-Tuote Oy

Työn paras puoli on tämä

Jari Nykänen kertoo nauttivansa omassa työssään eritoten vaihtelevuudesta. Kahta samanlaista päivää ei vielä parissa kymmenessä vuodessa ole tullut vastaan.

– Tämän takia työhön ei leipiinny. Epäilen, että jos viisi päivää viikossa laittaisin laattaa seinään tai lattiaan, ei sitä jaksaisi. Mutta kun sitä käy tekemässä silloin tällöin, siihen ei kyllästy, hän miettii. Yleensä miehen kalenterista löytyy tekemistä noin puoleksi vuodeksi eteenpäin. Tulevalle kesälle hän sentään varannut pari viikkoa vapaata, mutta muuten päivät ovat täydenpuoleisia.

 

Teksti: Ville Kulmala

Kuvat: Ville Kulmala ja Pari-Tuote Oy

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 8.6.2021